/





etherische oliën

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Absint
Acacia
Afrikaantje
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Asafetida
Azop
Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bay St. Thomas
Benzoë
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Bulgaarse Roos
Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Cipriol
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendblad


prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen

insecten verdrijven

therapeutische mengsels



INFO
basis oliën

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepen
zeepaanbieding


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt


info plantaardige
huidverzorging

Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging

handcrèmes
shampoo
probeersetjes

massage oliën
huid oliën





disclaimer

   
foto`s
Ajowan   Trachyspermum copticum
productanalyse


Ajowan, Trachyspermum copticum, is een tot 90 cm. hoge, éénjarige plant met holle stengels, geveerde bladeren en witte bloemen. Het kruid lijkt op Peterselie en behoort tot de schermbloemigen, Apiaceae. Oorspronkelijk komt Ajowan uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, waarschijnlijk Egypte (yavana). Het is ook bekend als Bisschops Kruid.
De naam copticom is afkomstig uit het Sanskriet en betekent grieks. Vanwege zijn krachtige antiseptische eigenschappen wordt het al sinds de oudheid in vooral de Nijldelta gekweekt en wordt ook in het Ebers papyrus vermeld. Vanuit Egypte bereikte het kruid India waar het veelvuldig in de ayurvedische geneeskunde toegepast werd. Ajowan werd gezien als een stimulerend en zuiverend kruid en gebruikt bij maag- en darmproblemen, eveneens bij kolieken. Bij diarree wordt een handvol vruchten gekauwd en met een slok water doorgeslikt. Een extract van de bladeren, wat Oman water wordt genoemd, wordt gebruikt bij de behandeling van cholera. In de Indiase en Arabische keuken worden de grijsbruine Ajowan vruchten gebruikt in kerriepoeders.
Voor het winnen van etherische oliën wordt Ajowan geteeld in Egypte, Afghanistan en op de Seychellen maar de belangrijkste aanbouwgebieden zijn te vinden in Iran en India. Uit de etherische wordt thymol, een krachtige antiseptische stof, geïsoleerd die vooral in de pharmaceutische industrie in bijv. hoestmiddelen zijn toepassing vindt.
De olie wordt ook als smaakstof in de voedingsmiddelenindustrie en als geurstof in parfums gebruikt. Deze essentiële olie gewonnen door waterdampdestillatie van de gedroogde vruchten of van het bloeiende kruid, is geel tot oranjerood van kleur met een krachtige geur die veel op die van Tijm lijkt. 20 tot 30 kilo zaad levert 1 kilo olie.


Ajowan essentiële olie is een krachtige antiseptische en kiemdodende olie die om zijn sterk irriterende werking in de aromatherapie zeer voorzichtig toegepast moet worden bij o.a. spasmen, artritis, reuma, hoesten, astma, bronchitis, slijmvorming, schimmelinfecties, bacteriële en virale infecties, parasieten, wratten.
Als spierontspanner max. 10% toevoegen aan massageoliën bij krampen. Bij slechte doorbloeding spaarzaam toevoegen aan stimulerende huidoliën. Voor gebruik eerst testen.

contra-indicatie: spaarzaam toepassen, kan bij puur gebruik ernstige huidirritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap, bij baby`s en kleine kinderen.

mengen met: Ajowan kan goed gemengd worden met Bergamot, Citroen, Limoen, Litsea, Lemongrass, Melisse, Pompelmoes, Tea Tree en Tijm.
Een paar voorbeelden:
verdampen: inhaleren bij griep en verkoudheid een paar druppels in een schaaltje heet water. 6-10 druppels in de aromalamp voor het zuiveren van de lucht.
verdampen bij astma en bronchitis: een paar druppels verdampen op de aromalamp of (heel voorzichtig) 1 druppel inhaleren vanaf een tissue.
spierkrampen: voeg tot 10-20 druppels toe aan 50 ml. basisolie en masseer naar behoefte.
doorbloedingsproblemen bijv. winter- handen en voeten: tot 50 druppels toevoegen aan 100 ml. Sesamolie en naar behoefte in wrijven. Voor gebruik eerst tetsten op irritaties.



Helaas mogen wij een deel van de informatie over deze olie en recepten op last van de Voedsel en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De gepubliceerde informatie zou een oneerlijke reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer, omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik maakten van deze informatie en het zeer zeker niet als oneerlijke reclame ervoeren. 


   



basisolie van de maand


vetzuren
recepten



etherische olie van de maand



oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliën



welke olie voor welke kwaal



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie



   
/aroma/ajowan.htm - laatste wijziging zondag 17 maart 2013

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer