naar onze webwinkel >>>  
oo



volg Anthťmis op



etherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Absint
Acacia
Afrikaantje
Agarhout
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Asafetida
Azop
Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Bulgaarse Roos
Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Cipriol
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendblad



prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrolaten


zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn





   
foto`s
Amandel   Prunus amygdalus var. amara
olie-analyse
Oleum amygdalarum / Sanskriet: Badama - Vatada - Netropamaphala / Hindi: Badam


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Amandel, Prunus amygdalus, is een 8 tot 10 meter hoge, wit of roze bloeiende boom die tot de roosachtigen, rosaceae behoort. Waarschijnlijk stamt de boom oorspronkelijk uit Klein-AziŽ.
De geslachtnaam
Prunus komt van proummon, wat pruim betekent. De soortnaam dulcis betekent zoet, de soortnaam amara staat voor bitter.
De Amandel is een heel oude cultuurvrucht, hij was al in het stenen tijdperk bekend en wordt gecultiveerd sinds de bronstijd.


foto Pixaby.com

Amandelbomen zijn vanuit PerziŽ in Egypte en in de 5e eeuw v. Chr. in Griekenland terecht gekomen.
Door de Romeinen werden ze over het gehele Middellandse Zeegebied verspreid.
Huidverzorgende eigenschappen van de zoete
Amandelolie waren bij deze volken ook al bekend.

Amandelbomen worden tegenwoordig op grote schaal geteeld in Zuid-Europa, Marokko, Turkije, Iran en CaliforniŽ.
Naast een producent van noten is de boom ook in tuinen zeer populair vanwege de fraaie bloesem.
Zoete amandelen ruiken en smaken zwak nootachtig.
Bittere amandelen smaken zeer bitter en ontwikkelen onder invloed van vocht (bijv. door lang kauwen) een intensieve en typische smaak van benzaldehyde.

Bittere amandelen bevatten 3 tot 5% amygdalin, een cyanogenisch glucoside uit amandelzuur en gentobiose.
Amygdalin wordt soms ook wel vitamine B17 genoemd.

Uit de pitten van de bittere Amandel, Prunus amygdalus var. amara, wordt een etherische olie gedestilleerd die grotendeels uit benzaldehyde bestaat en ook een geringe hoeveelheid amygdaline bevat.
Het is een heldere, bijna kleurloze vloeistof met een zeer sterke karakteristieke geur.
De noten worden gekneusd en dan 12 tot 24 uur in warm water geweekt. Bij dit proces ontstaat blauwzuur, wat oorspronkelijk niet in de pitten aanwezig is.
Bittere Amandelolie bevat tot 95% benzaldehyde en ongeveer 3% blauwzuur. De meeste olie wordt gezuiverd om het blauwzuur te verwijderen
(FFPA=vrij van blauwzuur) en kan dan als smaakstof gebruikt worden.
Hij wordt hoofdzakelijk als smaakstof in de voedingsindustrie gebruikt bijv. in suikergoed, banket en marsepein.
*
De olie wordt hier echter steeds meer verdrongen door synthetische benzaldehyde.

bittere Amandel, Prunus dulcis vra. Amara, wordt hoofdzakelijk gebruikt als smaakstof
foto Pixaby.com


In de aromatherapie wordt Bittere Amandel essentiŽle olie zeer zelden toegepast. Hij wordt wel spaarzaam als geur en/of smaakstof in gebak en suikergoed gebruikt.*
En als lokmiddel bij het vissen.
Wij leveren uitsluitend FFPA kwaliteit.


contra-indicatie: niet gebruiken in de aromatherapie, de werking is verdovend en bedwelmend, tevens ontkrampend en wormdrijvend. *

Zoete Amandelen zijn door eeuwenlang telen en selecteren vrij van amygdaline en kunnen dus veilig genoten worden. Maar zelfs een zoete Amandelboom kan af en toe een paar bittere amandelen leveren. Uit zoete Amandelen wordt een uitstekende huidolie en spijsolie geperst.






* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   


vetzuren
recepten



oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie voor welke kwaal



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie



   
/aroma/amandel.htm - laatste wijziging donderdag 13 april 2017

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer