Jatamansi, Nardostchys jatamansi etherische olie is rustgevend en heilzaam bij nervositeit en slapeloosheid. Jatamansi vermindert blauwe plekken. Jatamansis een heerlijk parfum
Anthémis aromatherapie etherische oliën - huidverzorging
Anthemis etherische oliën heilzaam bij vele kwaaltjes






etherische oliën

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus Citroen
Eucalyptus Mint
Eucalyptus oliën
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus Smithii
Fichtennadel
Foelie
Fenegriek
Franse Roos
Frangipani
Galangal
Galbanum
Gandhi wortel
Gardenia
Ganzevoet
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun balsem
Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hop
Hyacint
Hysop
Immortelle
Indische Verveine
Iris
IJzerhard
Jamaica Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille
Kajaputie
Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo Kamfer
Kamille
Roomse Kamille
Wilde Kamille
Kaneel
Kanuka
Kapoor Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kervel
Kewra
Kokila
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kurkuma

prijzen


Nederlandse namen
botanische namen
recepten


basis oliën
maceraten en vetten
hydrolaten
boeken
therapeutische mengsels

Dode Zee
huidverzorging

gezondheidshangers

massage oliën
zepen

   
foto`s
Jatamansi (Narduskruid)   Nardostachys jatamansi
productanalyse


Jatamansi of Nardus, Nardostachys jatamansi, ook wel `valse Valeriaan` genoemd, is een aromatisch kruid wat oorspronkelijk uit de bergachtige streken van Noord-India en China komt. De plant behoort tot de familie Valerianaceae
Reeds in antieke tijden werd Jatamansi als parfum en medicijn gebruikt, het was een belangrijke plant die zeer gewaardeerd werd.
Zijn bekendheid gaat terug naar de oudheid, de Egyptenaren gebruikten het als geurstof en in de bijbel wordt het genoemd in het Lied van Salomon. Nardus werd door Maria gebruikt om de voeten van Jezus te zalven.
Ook bij de Romeinen genoot het grote bekendheid en werd het gebruikt voor de bereiding van
Nardinum, een geliefde aromatische olie.
De olie, gewonnen door stoomdistillatie van de gedroogde wortelstok, is lichtgeel tot amberkleurig van kleur en heeft een zware zoetige geur met
jatamanson als actieve werkstof. De geur heeft iets weg van Valeriaan en is heerlijk in combinatie met Roos en Mirte.
Nardostachys jatamansi essentiële olie effectief bij slaapstoringen
Jatamansi, het bijbelse Nardus, is een zeer werkzaam kalmerend middel vergelijkbaar met Valeriaan. Chinese en Indiase artsen hebben al vele eeuwen geleden de positieve werking van Jatamansi op neurosen vastgesteld en beschreven. Traditioneel werden in China en India tincturen, afkooksels of aftreksels van Jatamansiwortels toegepast om mentale stress en slapeloosheid te behandelen. Een aftreksel werd gedronken bij hysterie, onregelmatige hartslag en andere neurotische problemen. Ook in de Ayurvedische geneeskunst wordt de Jatamansiwortel genoemd als kalmerend middel.

Nardusolie heeft anti-arrhytmische en bloeddrukverlagende eigenschappen, het bevordert de haargroei en maakt de haarkleur donkerder.

Jatamansi essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt als parfum en bij; allergieën, ontstekingen, blauwe plekken, uitslag, nervositeit, slapeloosheid, migraine, aritmie, stress, buikkrampen, hysterie en spanningen. Jatamansi is koortswerend en bacterie- en schimmeldodend. Toegevoegd aan Sesamolie is de olie ideaal voor hoofdmassages bij nerveuze hoofdpijn en ter bevordering van de haargroei en tegen het vergrijzen.

psychisch: Nardusolie heeft een rustgevende en kalmerende werking op de geest. Hij beschermt tegen stress en een overvloed aan informatie, bij sterke psychische belasting schept Jatamansi een beschermend schild. Aan mensen die werken voor hulporganisaties kan de olie troost schenken bij het verdriet dat zij voelen bij het zien van al het lijden, veroorzaakt door natuurlijke of door mensen teweeggebrachte rampen.

spiritueel: Nardusolie beschermt ons energieveld tegen negatieve energetische invloeden. Hij intensiveert gevoelens van saamhorigheid. De olie is de belichaming van edelmoedigheid, deze twee gevoelens brachten, samen met haar pijn en het verdriet om zijn nabije dood, Maria Magdalena ertoe Jezus met deze olie te zalven.

contra-indicatie: kan bij puur gebruik de huid irriteren

mengen met:  Jatamansi kan goed gecombineerd worden met Kalmoes, Gember, Hop, Kardamom, Mirte, Roos, Lavendel, Eikenmos, Patchouli, Den, Spar, Labdanum en Vetiver. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
blauwe plekken; meng 3 druppels Jatamansi, 3 druppels Marjolein en 3 druppels Helicryse met 100 ml. Calendula-olie. Masseer dagelijks.
parfum uit de oudheid; 1 druppel Jatamansi, 5 druppels Roos en 2 druppels Mirte mengen met 10 ml. Jojoba olie of zuivere alcohol.
verdampen 6 druppels Jatamansi en 3 druppels Mirte kalmeren en zorgen voor een goede nachtrust.



Helaas mogen wij een deel van de informatie over deze olie en recepten op last van de Voedsel en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De gepubliceerde informatie zou een oneerlijke reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer, omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik maakten van deze informatie en het zeer zeker niet als oneerlijke reclame ervoeren. 
   

basisolie van de maand


vetzuren
recepten



etherische olie van de maand



oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliën



welke olie voor welke kwaal



Edom huidverzorging

aanbieding



massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen




Sheabutter shampoo



   
/aroma/jatamansi.htm - laatste wijziging zaterdag 16 januari 2010

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer