
etherische oliën
eth. olie A
t/m D
eth. olie E
t/m K
eth. olie L
t/m R
eth. olie S
t/m Z
Attars
Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus
Citroen
Eucalyptus
Mint
Eucalyptus
oliën
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus
Smithii
Fichtennadel
Foelie
Fenegriek
Franse Roos
Frangipani
Galangal
Galbanum
Gandhi
wortel
Gardenia
Ganzevoet
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun
balsem
Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hop
Hyacint
Hysop
Immortelle
Indische
Verveine
Iris
IJzerhard
Jamaica
Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse
Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille
Kajaputie
Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo
Kamfer
Kamille
Roomse
Kamille
Wilde
Kamille
Kaneel
Kanuka
Kapoor
Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kervel
Kewra
Kokila
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kurkuma
prijzen
Nederlandse
namen
botanische namen
recepten
basis
oliën
maceraten
en vetten
hydrolaten
boeken
therapeutische
mengsels
Dode Zee
huidverzorging
gezondheidshangers
massage
oliën
zepen
 |
|
|
| Kalmoes behoort tot de
Aronskelkfamilie en is net als veel van zijn
familieleden giftig. Het is een waterplant die te
vinden is in sloten met stilstaand water. De
wortelstok kan een lengte van 1,5 mtr. bereiken,
hieruit groeien vlezige zwaardvormige bladeren. |
 |
Kalmoes
komt uit het Verre Oosten en werd in de 16e eeuw
via Turkije en Wenen ingevoerd. De naam komt van
het Griekse ``calamos`` wat ``riet`` betekent. De
geslachtsnaam "Acorus" is afgeleid van
``coreon`` wat ``pupil`` betekent, dit omdat het
kruid werd gebruikt om oogkwalen te behandelen.
In het oude Egypte werd de aromatische olie uit
de wortel in parfums gebruikt. Ook in de bijbel
wordt Kalmoes vermeld, het is hier samen met
Mirre, Kaneel, Kassia en Olijfolie een
ingrediënt van een heilige zalfolie. De Tartaren
gebruikten Kalmoes om hun drinkwater te zuiveren.
In de Middeleeuwen werd de plant toegepast als
middel tegen de pest, ook strooide men, vanwege
de geur, het gesnipperde blad op de vloer. |
| Binnen de traditionele
Islamitische geneeskunst wordt het kruid
toegepast bij maagzweren en leverinfecties. In
India wordt de damp van Kalmoesolie gebruikt als
insectenbestrijder, bepaalde insectensoorten
worden hierdoor steriel. |
| Door
de, vrij broze, wortelstokken heeft Kalmoes zich
in een groot deel van de wereld verspreid en is
nu algemeen te vinden als oeverplant. Ook in
moerassen kan men hem aantreffen evenals in de
bergen tot een hoogte van 1100 mtr. De wortelstok
bevat tot 5% etherische olie, deze wordt gewonnen
door distillatie en voornamelijk geproduceerd in
Rusland en India. Het is een stroperige lichtgele
vloeistof met een warme, houtige geur,die veel
als geurstof in parfums wordt gebruikt. Ook wordt
de olie toegevoegd aan allerlei kruidenbitters o.a.
Berenburg. |
 |
Kalmoes
essentiële olie wordt in de
aromatherapie o.a. gebruikt bij; worminfecties,
slechte eetlust, teveel maagzuur, winderigheid,
bloedend tandvlees, kiespijn, tandvlees onsteking,
Engelse ziekte (rachitis), algemene zwakte bij
kinderen. Kalmoes voorkomt stuipen en toevallen
en is bacteriedodend.
contra-indicatie: uitsluitend
gecultiveerde olie gebruiken, van de in het wild
gewonnen olie wordt aangenomen dat ze carcinogene
eigenschappen heeft
mengen met: Kalmoes
kan goed gecombineerd worden met Canaga, Kaneel,
Olibanum, Patchouli, Ceder, Amyris, en specerij-oliën.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een
uitgebreide beschrijving, hieronder een paar
voorbeelden: |
| bij bloedend
tandvlees, kiespijn, tandvlees ontsteking; meng 3-6
druppels Kalmoes in een glas gekookt, afgekoeld
water en spoel hiermee meermaals dagelijks. |
| bij Engelse
ziekte (rachitis); 10-15 druppels Kalmoes mengen
met een beetje melk, room of een lepeltje honing.
Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en 15
minuten baden. |
| verdampen:
Kalmoes is een geschikte olie om te gebruiken na
een crisis. Het aardt de mens en is bijzonder
reinigen, speciaal na ziekte en zelfverwijt. 6-10
druppels in de aromalamp steunen om krachtig te
zijn en uitdagingen aan te gaan |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie
over deze olie en recepten op last van de Voedsel
en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze
site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met
de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar
gebruik maakten van deze informatie en het zeer
zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|

basisolie van de
maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de
maand
oliën zoeken op
Nederlandse
naam
botanische
naam

wrattenoliën
welke olie
voor welke kwaal
Edom huidverzorging

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Sheabutter shampoo
|