etherische
oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars
blends
Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliën
Lavenblad Salie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
Linaloë
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus
Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliën
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Mos
Mosterd
Motia
Munt Oliën
Muskus
Muskuszaad
Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat
Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom
Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rozemarijn
Rozenhout
prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
insecten verdrijven
therapeutische
mengsels
INFO
basis
oliën
Nederlandse namen
botanische namen
recepten
zepen
Aleppo
zepen
zeepaanbieding
Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt
info
plantaardige
huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener
Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn
verzorging
Rozenbottel
verzorging
Cocos
huidverzorging
handcrèmes
shampoo
probeersetjes
massage oliën
huid oliën

|
|
|
Cymbopogon martinii
behoort tot de
plantenfamilie Gramineae,
die oorspronkelijk uit Noord-India of Pakistan
komt. Het is een familie van grassen en zeggen
waarvan Cymbopogon een belangrijk geslacht van
ongeveer 120 verschillende soorten en
variëteiten is. Cymbopogon
martinii,
is een grassoort waarvan 2 variëteiten bekend
zijn t.w. Gembergras, Cymbopogon
martinii var. sofia en Palmarosa, Cymbopogon
martinii var. motia of ook
wel Cymbopogon martinii var.
martinii.
Het zijn grassoorten die
belangrijke bronnen zijn van commercieel
waardevolle verbindingen zoals bijv. geraniol,
citral en eugenol. Natuurlijke verbindingen die,
zowel als grondstof in de parfumindustrie of als
grondstof voor de synthese van industriële reuk-
en smaakstoffen, in grote hoeveelheden gebruikt
worden. |
Palmarosa
wordt nu in Afrika, Indonesië, Brazilië en op
de Comoren op grote schaal gecultiveerd. Het gras
in India Motia
genoemd groeit ten noordoosten van Bombay nog
steeds in het wild vooral op droge gronden en
zonnige berghellingen.
In Nepal en in mindere mate in Pakistan wordt het
gekweekt voor de productie van etherische olie.
Palmarosa is een tot 3 mtr. hoog gras met lange
lancetvormige bladen en roodbruine bloeipluimen
in de herfst.
De etherische olie wordt ook wel Indiase-
of Turkse Geranium
genoemd, dit omdat de olie vroeger vanuit Bombay
naar de havens aan de Rode Zee werd verscheept en
vandaar uit over land naar Constantinopel en
Bulgarije. Op de Balkan en ook in Turkije werd en
wordt Palmarosa-olie veel gebruikt voor het
versnijden van echte Rozenolie.
Om de etherische olie te winnen wordt het gras
vlak voor de bloei geoogst, kort gedroogd,
gesneden en dan gedestilleerd. |
 |
Een belangrijk commercieel
centrum voor Palmarosa is het westen en
noordwesten van Ellichpur in India waar zich vele
destilleerderijen bevinden.
De essentiële olie is
lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete,
kruidige op Rozen lijkende geur. Daarom wordt de
olie ook veel gebruikt als goedkope vervanger van
echte Rozenolie. Palmarosaolie is een belangrijke
geurstof in de cosmetische industrie en in
beperkte mate een smaakstof in bijv. tabak.
Zowel de olie als de
gedroogde plant worden vermeld in de Indiase
Materia Medica en worden
gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase
geneeskunde. De olie wordt aanbevolen bij
zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn,
terwijl het kruid wordt gebruikt bij de
behandeling van koorts, slechte spijsvertering en
dikke darmontsteking.
Eén van de voornaamste
bestanddelen van de olie is geraniol en daardoor
is Palmarosa niet alleen zeer waardevol in de
huidverzorging, maar ook bij
spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en
antibacterieel middel. |
Palmarosa
essentiële olie stimuleert
de celregeneratie, reguleert de talgproductie. Het is een
antiseptische olie met bacterie-, virus-, en
schimmelremmende eigenschappen en
wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt
bij: eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes,
bacteriële- en schimmelinfecties, huidinfecties,
littekens, zweren, acne, couperose, rimpels,
darminfecties met coli- en dysenteriebacillen,
geestelijke uitputting, nervositeit, stijve
spieren, spijsverteringproblemen, depressies en
aan stress gerelateerde problemen.
In combinatie met Lavendel-, Tea Tree- en
Geranium olie kan Palmarosa helpen bij
ontstekingen aan de urinewegen en de
geslachtsdelen, zoals blaasontsteking,
urinebuisontsteking en schede ontsteking.
psychisch:
Palmarosa olie opent het
hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest.
Hij herstelt de innerlijke balans en werkt
ontspannend bij stress en gejaagdheid. Verdampen
van de olie brengt jalouzie en bezitterige
gevoelens onder controle. Ook fijn om te
verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en
angst.
contra-indicatie: kan
bij puur gebruik bij gevoelige mensen
huidirritatie veroorzaken
mengen met: Palmarosa
kan goed gecombineerd worden met Sandelhout,
Amyris, Bergamot, Ceder, Citroen, Cananga,
Rozenhout, Rozemarijn, Wierook, Pokhout, Geranium
en andere bloemenoliën.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een
uitgebreide beschrijving, hier een paar
voorbeelden: |
| verdampen: 5
druppels Palmarosa, 1 druppel Geranium
en 2 druppels Pompelmoes
in de aromalamp verdampen verdrijven een
depressieve stemming. |
| puistjes:
acne, wondjes; 2 druppels Palmarosa op een
vochtig watje en daarmee de aangetaste plaatsen
deppen. |
| couperose,
rimpels; 6 druppels Palmarosa in een eetlepel Jojoba
olie mengen en met dit mengsel `s avonds het
gezicht licht inwrijven. |
| droge huid: 5
druppels Palmarosa, 5 druppels Sandelhout, 5
druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toevoegen
aan 80 gr. Sheabutter en 20 ml. Jojoba. Dit
mengsel `s avonds aanbrengen. |
| nervositeit en
stress; 3 druppels Palmarosa, 1 druppel Neroli,
1 druppel Geranium
en 2 druppels Lavendel
toevoegen aan een klein beetje melk of honing.
Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin
20 min. baden |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie over deze
olie en recepten op last van de Voedsel en Waren
Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site
publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de
EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik
maakten van deze informatie en het zeer zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|

basisolie van de maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de maand
oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam

wrattenoliën
welke olie voor
welke kwaal
Edom huidverzorging met Dode Zee
mineralen

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Rosa
Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie

Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische
huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
|