etherische
oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends
Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliën
Lavenblad Salie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
Linaloë
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus
Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliën
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Mos
Mosterd
Motia
Munt Oliën
Muskus
Muskuszaad
Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat
Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom
Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rozemarijn
Rozenhout
prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
insecten verdrijven
therapeutische
mengsels
INFO
basis
oliën
Nederlandse namen
botanische namen
recepten
zepen
Aleppo
zepen
zeepaanbieding
Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt
info
plantaardige
huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener
Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn
verzorging
Rozenbottel
verzorging
Cocos
huidverzorging
handcrèmes
shampoo
probeersetjes
massage oliën
huid oliën

|
|
|
Staart- of Steelpeper, Piper
cubeba, is
een groenblijvende klimplant met hartvormige
bladeren die tot de familie piperaceae
behoort. De 6 meter hoge plant heeft onopvallende
witte bloemetjes die in aren groeien, alleen de
vrouwelijke planten dragen bessen. De naam cubeba
stamt van het arabische kababah.
Staartpeper komt oorspronkelijk uit Indonesië
maar wordt heden grootschalig geteeld in Kongo,
Sierra Leone en Zuid-Oost Afrika voor de
produktie van etherische olie. |
Traditioneel
worden Staartpeper bessen gebruikt voor de
behandeling van infecties aan de urinewegen.
In de Indiase
volksgeneeskunde worden uit de cubeba allerlei
preparaten gemaakt die gebruikt worden als
mondspoeling en bij de behandeling van koorts en
hoesten.
Door
handel met de Arabieren raakte Staartpeper in de
14e eeuw ook in Europa bekend. Samen met
Senegalpeper werd Cubeba een gewaardeerde
vervanger voor de Zwarte Peper, vooral
omdat ze veel voordeliger waren.
Ze zijn echter in vergetelheid geraakt wat
waarschijnlijk te wijten is aan de bittere smaak. |
 |
| |
Java beschermde zijn handel
in Staartpeper door de bessen door verhitting te
steriliseren zodat de plant niet gecultiveerd kon
worden.
|
|
De
etherische olie wordt gewonnen door
stoomdestillatie van de volgroeide, maar nog
onrijpe, zaden. Het is een blauwgroene tot
geelgroene olie met een houtige, kamferachtige
geur. De olie wordt gebruikt als smaakstof in
voedingsmiddelen en als werkstof in antiseptische
preparaten.
Staartpeper
essentiële olie is
bacteriedodend en in de aromatherapie wordt de
olie o.a. gebruikt bij;
bronchitis, catarre, congestie, keelpijn,
sinusitis, aambeien, spijsverteringsproblemen,
witte vloed, uretritis (blaasontsteking), witte
vloed, gonorroe. Verdampen bij
slijmvliesontsteking, griep en verkoudheid. Baden
of verdampen helpt bij slecht kunnen concentreren
en geestelijke vermoeidheid.
contra-indicatie: kan
bij puur gebruik huidirritaties veroorzaken, niet
langdurig gebruiken.
mengen met: Staartpeper
kan goed gemengd worden met Cananga,
Galbanum, Lavendel, Rozemarijn, Peper en Piment.
Hier een paar toepassingen: |
| aambeien: voeg
5-10 druppels Staartpeper toe aan 50 ml. basis
olie en breng dit mengsel aan na iedere
toiletgang. |
| sinusitis, bronchitis: voeg
5 druppels toe aan een schaaltje heet water en
inhaleer minimaal 1x per dag |
| blaasontsteking:
meng 10 druppels met een beetje melk, room of een
theelepeltje honing en voeg dit toe aan een warm
zitbad. Baad 20 minuten en herhaal indien
noodzakelijk dagelijks. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie over deze
olie en recepten op last van de Voedsel en Waren
Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site
publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de
EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik
maakten van deze informatie en het zeer zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|

basisolie van de maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de maand
oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam

wrattenoliën
welke olie voor
welke kwaal
Edom huidverzorging met Dode Zee
mineralen

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Rosa
Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie

Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische
huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
|