
etherische oliën
eth. olie A
t/m D
eth. olie E
t/m K
eth. olie L
t/m R
eth. olie S
t/m Z
Attars
Salie
Sandelhout
Oost
Sandelhout
West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische
Den
Siberische
Spar
Sinaasappel
Spaanse
Brem
Spaanse
Marjolein
Spaanse
Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax
Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn
India
Terpentijn
Portugal
Theebes
Theeboom
wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische
Verbena
Tuberoos
Turkse
Geranium
Turkse Roos
Ui
Valeriaan
Valkruid
Valse
Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia
Ceder
Vlier
Weistanne
Wierook
Wijnruit
Wilde
Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad
Ylang Ylang
Zedoar
wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje
prijzen
Nederlandse
namen
botanische namen
recepten
basis
oliën
maceraten
en vetten
hydrolaten
boeken
mengsels
Dode Zee
huidverzorging
gezondheidshangers
massage
oliën
zepen
 |
|
|
 |
De
Sandelhoutboom, Santalum
album, is een rijzige,
langzaam groeiende boom met een bruingrijze stam
en licht paarse bloemen. Hij kan tot 12 meter
hoog worden en groeit in tropisch Azië, India,
Indonesië en Sri Lanka. Sandelhout is vooral
bekend als wierook en wordt ook gebruikt in de
parfumindustrie en in schoonheidsmiddelen. Het is
in Azië een geliefde houtsoort voor het bouwen
van met name tempels. Ook wordt het hout gebruikt
om meubels van te maken, dit omdat het zo stevig
is en bestand tegen insecten.
Door de Hindoes wordt het in
poedervorm veel gebruikt bij godsdienstige en
begravenis rituelen. De boom moet minstens 30
jaar oud zijn voordat er een etherische olie uit
kan worden gewonnen. De olie, 'oleum
santali', wordt uit
houtsnippers gedestilleerd, het is een dikke
donkergele olie met een subtiele troostende geur.
|
| De
beste essentiële olie, Santali
aetheroleum,
komt uit het Mysore gebied in Inda en wordt
gewonnen uit de wortels en het kernhout. Het is
een zoete rijke warme olie met een harmoniserende
werking, een heerlijke olie in parfums en
huidverzorgings producten. Omdat Sandelhout door
te jong kappen schaars aan het worden is wordt
naarstig gezocht naar vervangers. Een van deze
vervangers de Amyris, Amyris
balsamifera, ook wel
Sandelhout West genoemd, behoort tot de
Ruitachtigen. Het is ook een hout olie maar wijkt
toch sterk af van het echte Sandelhout. De geur
is niet zo rijk en warm en is sneller verdwenen.
Ook de Santalum spicata, een boom die in
Australië groeit levert een vergelijkbare olie
echter met een bittere toon. |
Sandelhout is
een zachte essentiële olie
met toch een sterk antiseptisch effect op de
urinewegen in de aromatherapie wordt de olie o.a.
gebruikt bij: blaasontsteking, abcessen, zweren,
diarree, misselijkheid, verstopte neus, acne,
baardschurft, droge huid, kloven, kappersuitslag,
slijmvliesontsteking, laryngitis, bronchitis,
keelpijn, droge hoest, verkoudheid, slapeloosheid,
verminderde geslachtsdrift, eczeem, psoriasis,
huiduitslag, infecties, zweertjes, maagpijn,
depressiviteit, problemen aan urinewegen en
luchtwegen.
psychologisch:
Het
Sandelhouttype heeft zorgen en voelt zich niet
gewaardeerd. Hij kan moeilijk vertrouwde zaken
loslaten omdat hij innerlijk onzeker is en de
nodige daadkracht mist. Daarom heeft hij moeite
om verantwoordelijkheid te dragen voor zijn eigen
daden en is hij snel geneigd om anderen de schuld
te geven. Dit type moet zich inzetten voor
hetgeen hij werkelijk wil, zonder de anderen te
benijden die volgens hem in het leven geslaagd
zijn
psychisch:
Sandelhoutessence is zeer
geschikt bij meditatie. Deze olie geeft inzicht
en verlichting aan hen die eerlijk op zoek zijn
naar zichzelf. Bij meditatie maakt Sandelhout
rustig en open. Het helpt een mens over zijn
teleurstellingen heen kijken en weer contact op
te nemen met de mensen en de wereld om hem heen.
Verdamp deze essence in de ziekenkamer,
Sandelhout geeft weerstand en de wil om te
genezen.
spiritueel: Sandelhoutolie
beïnvloedt de chakra-energie op vele manieren,
het is een complexe olie met veel verschillende
effecten op subtiel niveau. Een van de grootste
verdiensten van de olie is dat ze een verbinding
tot stand brengt tussen de wortel- en de
kruinchakra.
contra-indicatie: bij overmatig gebruik kunnen
huidklachten en nierbeschadigingen ontstaan.
Nooit inwendig gebruiken zonder deskundig advies
mengen met: Sandelhoutolie
kan uitstekend gecombineerd worden met Benzoë,
Cipres, Jeneverbes, Kamille, Roos, Kruidnagel,
Rozenhout, Wierook, Ylang Ylang, Lavendel,
Jasmijn, Mirre, Patchouli, Vetiver, Geranium en
Bergamot. U ontvangt van ons bij iedere
etherische olie een uitgebreide beschrijving,
hier een paar voorbeelden: |
| menstruatie
pijnen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels
Sandelhout toe aan 2 liter
heet water, doop hierin een klein handdoekje,
wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk
op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan
versterkt worden door een warmwaterzak op het
kompres te leggen. |
| eczeem,
psoriasis, onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes,
zweertjes; voeg 6-12 druppels Sandelhout toe aan
een glas gekookt, afgekoeld water. Hiermee 1 à 2x
per dag de aangetaste plekken deppen OF maak een
kompres en leg deze 10-20 minuten op de
aangetaste plekken. |
| gespleten
haarpunten; voeg 10 druppels Sandelhout en 10
druppels Cananga
of Ylang
Ylang toe aan 30 ml. Cocosolie.
Dit mengsel dagelijks spaarzaam in het haar
wrijven. |
| in
bad: 3 druppels Sandelhout, 4
druppels Eucalyptus
en 5 druppels Lemongrass
mengen in een beetje melk of honing. Dit mengsel
toevoegen aan een warm bad en 15-20 min. baden.
Geeft verlichting bij ademhalingsproblemen. |
| verdampen: 5 druppels
Sandelhout en 2 druppels Ylang
Ylang in de aromalamp zijn goed voor een zinnenprikkelende
stemming. |
| Goed
te combineren in de verdamper en in bad met Ylang
Ylang en Cypres. |
| verdampen: 3
druppels Sandelhout, 3 druppels Lavendel,
3 druppels Ceder,
3 druppels Pompelmoes
en 1 druppel Ylang
Ylang in de aromalamp zorgen voor `vrede` bij een
gespannen atmosfeer. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie
over deze olie en recepten op last van de Voedsel
en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze
site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met
de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar
gebruik maakten van deze informatie en het zeer
zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|

basisolie van de
maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de
maand
oliën zoeken op
Nederlandse
naam
botanische
naam

wrattenoliën
welke olie
voor welke kwaal
Edom huidverzorging

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Sheabutter shampoo
|