
etherische oliën
eth. olie A
t/m D
eth. olie E
t/m K
eth. olie L
t/m R
eth. olie S
t/m Z
Attars
Salie
Sandelhout
Oost
Sandelhout
West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische
Den
Siberische
Spar
Sinaasappel
Spaanse
Brem
Spaanse
Marjolein
Spaanse
Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax
Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn
India
Terpentijn
Portugal
Theebes
Theeboom
wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische
Verbena
Tuberoos
Turkse
Geranium
Turkse Roos
Ui
Valeriaan
Valkruid
Valse
Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia
Ceder
Vlier
Weistanne
Wierook
Wijnruit
Wilde
Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad
Ylang Ylang
Zedoar
wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje
prijzen
Nederlandse
namen
botanische namen
recepten
basis
oliën
maceraten
en vetten
hydrolaten
boeken
mengsels
Dode Zee
huidverzorging
gezondheidshangers
massage
oliën
zepen
 |
|
|
De boom waaruit Theeboom
etherische olie gewonnen wordt draagt de
botanische naam Melaleuca
alternifolia en heeft niets
met de tropische theestruik te maken uit wiens
bladeren wij de zwarte thee bereiden. De
familienaam Melaleuca komt uit het Grieks "melas
= zwart" en "leucos = wit".
Er bestaan ongeveer 215
verschillende Melaleucasoorten (en vele
bastaarden) waarvan er 210 uitsluitend in
Australië groeien. Voor de oliewinning wordt de alternifolia
nu ook kleinschalig in Simbabwe, India en
Indonesië geteeld. |
| De
Tea Tree boom kan tot 7 meter hoog en 2-4 meter
breed worden, heeft naaldvormige bladeren en
witte bloemen die enigzins op flessenragers
lijken. De schors is licht tot donkerbruin en
bestaat uit dunne lagen die gemakkelijk
afschilferen wat terug te vinden is in de Engelse
benaming "paperback" Verbazingwekkend
is dat de boom ook verder groeit als hij tot op
de grond wordt afgezaagd of door een bosbrand is
vernield. De zeer diep groeiende wortels liggen
hier aan ten grondslag. Oorspronkelijk groeide de
Tea Tree uitsluitend aan de oostkust van
Australië in het gebied tussen Port Macquarie en
Cape York, beter als Bungawalbyn Vallay bekend. |
 |
Tot 1980 werden de bladeren
en twijgen die nodig waren voor de produktie van
essentiële olie met de hand in dit gebied
geoogst. Een moeizame en harde arbeid in deze
meestal moerassige en hete streek.
De wereldwijd enorm gestegen vraag naar Tea Tree
olie heeft geleid tot het zoeken naar
mogelijkheden om de productie te verhogen. naar
economischere productie. Zo zijn in de laatste
tientallen jaren grote plantages ontstaan met een
totale oppervlakte van ruim 4000 hectare. De
jaarproduktie wordt op 900 ton geschat. |
| Theeboomolie is sterk
lipofiel d.w.z. in vet oplosbaar en vetoplossend.
Op deze eigenschap berust een deel van de
krachtige anti-bacteriële werking en vooral het
bijzonder goede vermogen om diep in de huid en
het daaronderliggende weefsel door te dringen. |
| Tea Tree olie is niet
werkelijk een wondermiddel, het bezit echter
meerdere eigenschappen die het lichaam bij het
genezingsproces positief ondersteunen, de oorzaak
van de kwaal kan de olie niet bestrijden. Wel kan
de olie door zijn schimmelwerende werking bij
huid-schimmels en verontreinigingen succesvol
ingezet worden. Bovendien is de olie pijnstillend,
vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van
ettervormende bacteriën. Kleine plekken kunnen
met 1 druppel pure olie behandeld worden, grotere
plekken verdund met een dragerolie..
|
Tea Tree essentiële olie
doodt vele bacteriën, schimmels, virussen en
amoeben en neutraliseert het gif van de meeste
kleine insecten. De antiseptische werking is
twaalf maal sterker dan die van fenol, een
chemisch desinfectans, wat algemeen wordt
gebruikt. De olie heeft een enigzins verdovende,
dus pijnstillende werking, die vooral tot uiting
komt bij behandeling van snij-, schaaf- en
brandwonden. Het aantal toepassingen is schier
eindeloos de olie is bijv. te gebruiken voor de
behandeling van griep, verkoudheid, aften,
keelpijn, zwemmerseczeem, ringworm, jeuk,
hoofdluis, jeugdpuistjes en zweertjes.
contra-indicatie: spaarzaam
en gericht gebruiken. kan bij veelvuldig gebruik
huidirritaties veroorzaken. Door het hoge gehalte
aan terpenen en phenolen is Tea Tree olie,
evenals vele andere etherische oliën, giftig
voor katten, dus bij deze dieren niet gebruiken
voor de bestrijding van vlooien e.d. !!
Tea Tree olie kan goed
gemengd worden met Lavendel, Lavandin, Scharlei,
Rozemarijn, Den, Cananga, Geranium, Marjolein,
Kruidnagel, Nootmuskaat en andere Melaleuca-oliën.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een
uitgebreide beschrijving. Hieronder een paar
voorbeelden: |
| huidirritaties; jeuk,
schurft, allergie; aangetaste plekken naar
behoefte dagelijks met pure olie deppen OF
6 druppels toevoegen aan 10ml. Jojoba olie en
hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag
insmeren. |
| insecten
steek/beet; 1 druppel op de
wond aanbrengen, laat de jeuk verdwijnen en
verzacht de pijn. |
| littekens; masseer
het litteken dagelijks met een paar druppels Tea
Tree. Om bij een verse wond vorming van lelijk
littekenweefsel te voorkomen kan dagelijks een
kompres (zie bij
steenpuisten) gebruikt
worden. |
| onreine huid; meng
6 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water (goed
schudden) 2x per dag afspoelen op deppen. |
| schaaf-
en snijwonden, infecties; eerst
goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 1
druppel op de wond aanbrengen. Eventueel
verdunnen met een basisolie. Werkt verzachtend
bij schaafwonden. |
| Tea Tree
huidverzorging,
een verzorgingslijn met plantaardige
ingrediënten zonder minerale oliën of
synthetische geurstoffen en conservering. Ideaal
voor de verzorging van een vette, onreine of
gemengde huid. Heel effectief bij jeugdpuistjes. |
 |
Een goede
kwaliteit Tea Tree olie bevat niet meer dan 3%
cineol en minstens 40% terpenen. De door ons
geleverde olie voldoet ruimschoots aan de door
het Australische ministerie gestelde
kwaliteitseisen, klik hier voor meer informatie over
de samenstelling.
Onder
invloed van zuurstof en licht kan de chemische
samenstelling van de Tea Tree olie zich
veranderen, bewaar daarom de olie in een goed
gesloten donker flesje op een koele plaats.
Hoewel de
olie, onder gunstige omstandigheden bewaard, wel
tot 10 jaar oud kan worden, adviseren wij oliën
die ouder zijn dan twee jaar niet meer te
gebruiken. De therapeutische werking is dan nog
steeds goed, maar de kans op ernstigere
huidirritaties is niet meer uit te sluiten.
Veelvuldig wordt door niet deskundige
personen aangeraden Tea Tree olie inwendig te
gebruiken bij bijv. griep of schimmelinfecties.
Doe dit NOOIT op eigen houtje, maar uitsluitend
onder toezicht van een (homeopatische) arts. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie over deze
olie en recepten op last van de Voedsel en Waren
Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site
publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de
EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik
maakten van deze informatie en het zeer zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|

basisolie van de
maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de
maand
oliën zoeken op
Nederlandse
naam
botanische
naam

wrattenoliën
welke olie
voor welke kwaal
Edom huidverzorging

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Sheabutter shampoo
|