/




etherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars
blends


Saffraan
Salie
Sandelhout Oost
Sandelhout West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische Den
Siberische Spar
Sinaasappel
Spaanse Brem
Spaanse Marjolein
Spaanse Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax
Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn India
Terpentijn Portugal
Theebes
Theeboom wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische Verbena
Tuberoos
Turkse Geranium
Turkse Roos
Ui
Valeriaan
Valkruid
Valse Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia Ceder
Vlier
Weistanne
Wierook
Wijnruit
Wilde Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad
Ylang Ylang
Zedoar wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje



prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen

insecten verdrijven

therapeutische mengsels



INFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepen
zeepaanbieding


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


info plantaardige
huidverzorging

Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn



   
foto`s
Terpentijn   Pinus palustris
(Pistacia terebinthus)
productanalyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Olie en hars, colophonium, van verschillende Abietineae werden in de oudheid veel door zeevaarders gebruikt. Het was een ruwe olie die oorspronkelijk uit PerziŽ kwam en gewonnen werd uit de Terpentijnboom, Pistacia terebinthus. Deze groeit op droge plaatsen in het gehele Middellandse Zeegebied. Het is een sterk vertakte, 2-5 mtr. hoge heester uit de familie van de Pruikeboom-achtigen. Alle delen van de plant verspreiden een sterke harsgeur. De schors heeft een samentrekkende werking en levert een harssoort, de zogenaamde Terpentijn van Chio. Door het beschadigen van de schors vloeit de hars uit de boom en kan worden opgevangen. De ruwe hars wordt gedestilleerd en levert de etherische olie en bijproducten, zoals bijv. vioolhars. In oude geschriften werd deze olie meestal collectief Cederolie genoemd pas bij de Grieken werd hij als Terpentijnolie bekend.
Terpentijn olie wordt heden gewonnen uit de hars van verschillende Dennen soorten Omdat Terpentijnolie economisch maar weinig waarde had en in godsdienstige riten niet toegepast werd is er tot de middeleeuwen maar weinig over vermeld. De olie stond in de 13e eeuw bij artsen en apothekers bekend als aqua ardens, brandend water.
In de volksgeneeskunde speelde de olie een zeer geringe rol. Eerst een vermelding in de
Materia Medica 1820-1827 heeft de Terpentijn onder de aandacht van de geneesheren gebracht en kwamen er toepassingen in de geneeskunde.
Chinezen gebruikten voor de productie van hun lakken en vernissen een Terpentijnolie die zij destilleerden uit de harsen van naaldbomen. Deze techniek werd later ook in West-AziŽ en Europa toegepast en in de Kaukasus ontstond de eerste commerciŽle destilleerderij. In het begin van de 18e eeuw waren er in de Verenigde Staten grote destilleerderijen in de uitgestrekte Naaldbossen van Virginia en Carolina om aan de enorme vraag naar deze brandstof te kunnen voldoen. Na de komst van aardolie als brandstof is deze industrie bijna geheel verdwenen.

Bijna alle hedendaagse Terpentijnolie is van naaldbomen, plantenfamilie
Pinaceae, afkomstig. De hars, Terpentijngom, wordt d.m.v. boringen uit de stammen van Dennen, Larixen en Ceders gewonnen, met waterdamp gedestilleerd en gerectificeerd tot een kleurloze waterachtige vloeistof, de Oleum terebinthinae. Ook kan door destilleren van het hout Terpentijnolie gewonnen worden, deze is echter van veel slechtere kwaliteit. Terpentijn wordt nog steeds veel gebruikt in de lak- en verfindustrie. In de farmaceutische industrie vindt de olie toepassing in pijnstillende smeersels en hoestdranken.
*

Terpentijn essentiŽle olie heeft een frisse balsemachtige geur en naar de mening van aromatherapeuten antivirale en antibacteriŽle eigenschappen.
De olie verdiept de ademhaling en geeft kracht en energie. Hij wordt in de aromatherapie o.a.
gebruikt bij; griep, koorts, sinusitis, verkoudheid, bronchitis, astma, reumatische klachten, jicht, artritis, spierpijn, aandoeningen aan de luchtwegen en longen, blaasontsteking. *
De olie wordt vooral toegevoegd aan pijnstillende massage-oliŽn.
*
Het verdampen van Terpentijn verdrijft insecten.
*

psychologisch:
Het Terpentijntype voelt zich altijd lusteloos en denkt dat hij geen zelfstandige beslissingen kan nemen. Hij moet zijn houding veranderen en zich onafhankelijker opstellen. *

psychisch: Terpentijnolie heeft een zuiverende en ontsmettende werking op de omgeving. *

contra-indicatie: spaarzaam gebruiken, kan puur op de huid aangebracht overgevoeligheid veroorzaken

mengen met: Terpentijnolie kan goed gecombineerd worden met Lavendel, Lavandin, CitrusoliŽn en bloemenoliŽn.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
bij reumatische klachten, spierpijn, zenuwpijnen; 10 druppels Terpentijn toevoegen aan een eetlepel basis olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren. *
bij schram- en schaafwonden; 10 druppels Terpentijn toevoegen aan een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water en hiermee de wondjes schoonwassen. *


Wereldwijd worden TerpentijnoliŽn vooral gewonnen uit naaldbomen:

Indiase Terpentijn In India wordt Terpentijnolie gewonnen uit de hars van de Himalya Den, Pinus excelsa. Het is een heerlijk zoetgeurende olie die in werking en geur afwijkt van de andere TerpentijnoliŽn.
   
Algerijnse Terpentijn Net zoals in Griekenland wordt in Algerije Terpentijnolie gewonnen uit de Aleppo Pijnboom, Pinus halepensis, de olie heeft een heel hoog gehalte d-pinen (70-80%)
   
Mexicaanse Terpentijn Door dreigende uitputting van de Terpentijnbossen in de Verenigde Staten heeft men de aandacht gericht op de grote Dennenbossen in Mexico. Het is een citroengele olie met een limoneenachtige geur. De opbrengst is gering.
   
Birmese Terpentijn In Birma wordt Terpentijnolie gewonnen uit de Pinus khasya en Pinus merkusii. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van Franse Terpentijn. De opbrengst per boom is echter gering zodat commerciele winning niet interesssant is.
   
Japanse Terpentijn In Japan wordt Terpentijnolie gewonnen uit de Pinus thunbergii, deze boom heeft een hoge opbrengst . Op het eiland Sachalin met zijn grote naalboom bossen wordt de olie gewonnen uit de Abies sachalinensis en Larix dahurica
   
Philipijnse Terpentijn In het noorden van de provincie Benguet wordt Terpijnolie gewonnen uit de Pinus insularis. Het is een op water lijkende olie met een honingachtige geur en een hoog gehalte d-a-pinen en b-pinen
   
Amerikaanse Terpentijn Amerika had een enorme Terpentijnolie industrie met reusachtige destilleerderijen in de dennenbossen van noord- en zuid Carolina, Georgia en Alabama. Terpentijnolie was tot de opkomst van de aardolieproducten (kerosine) hier de belangrijkste brandstof.
   
Russische Terpentijn In de distrikten Archangelsk en Wologda wordt Terpentijnolie gewonnen uit de Pinus sylvestris. deze bossen beslaan een oppervlakte van 1 000000 ha. De manier van winnen waarbij de bomen uiteindelijk sterven levert een bruine olie met veel verontreinigingen, de zogenaamde zwavelterpentijn met d-a-pinen, dipenten, i-sylvestren en een -terpineol.
   
Griekse Terpentijn In Griekenland wordt Terpentijnolie uitsluitend gewonnen uit de Aleppo Pijnboom, Pinus halepensis. De olie bestaat voor een groot deel uit d-a-pinen
   
Spaanse Terpentijn De productie van Terpentijnolie is in Spanje en Portugal in handen van cooperaties. De olie wordt hoofdzakelijk gewonnen uit de Aleppo Pijnboom, Pinus halepensis en de Pinus palustris. De olie bestaat grotendeels uit a-pinen en b-pinen en is van uitstekende kwaliteit.



* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.




   

basisolie van de maand


vetzuren
recepten



etherische olie van de maand



oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie



   
/aroma/terpentijn.htm - laatste wijziging zaterdag 01 maart 2014

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer