Tonka, Dipteryx odorata etherische olie is door het hoge cumarine gehalte, giftig. Tonka gebruikt als taquinboter, een insecticide. Tonka wordt in aromatherapie niet gebruikt.
Anthémis aromatherapie etherische oliën - huidverzorging
Anthemis etherische oliën heilzaam bij vele kwaaltjes






etherische oliën

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Salie
Sandelhout Oost
Sandelhout West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische Den
Siberische Spar
Sinaasappel
Spaanse Brem
Spaanse Marjolein
Spaanse Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax
Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn India
Terpentijn Portugal
Theebes
Theeboom wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische Verbena
Tuberoos
Turkse Geranium
Turkse Roos
Ui
Valeriaan
Valkruid
Valse Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia Ceder
Vlier
Weistanne
Wierook
Wijnruit
Wilde Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad
Ylang Ylang
Zedoar wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje

prijzen


Nederlandse namen
botanische namen
recepten


basis oliën
maceraten en vetten
hydrolaten
boeken
mengsels

Dode Zee
huidverzorging

gezondheidshangers

massage oliën
zepen

   
foto`s
Tonka   Dipteryx odorata
productanalyse


Tonka, Dipteryx odorata, is een zeer grote tropische boom met ellipsvormige bladeren en violette bloemen. De boom is inheems in Zuid-Amerika en gecultiveerd in West-Afrika o.a. Nigeria.
De vrucht bevat één pit, de Tonkaboon, deze worden verzameld en gedroogd. Dan worden ze ``verduurzaamd`` door ze 12-15 uur te laten weken in alcohol en weer te drogen.
Bij dit drogen vormt zich op de buitenkant van de boon een wit laagje poeder, gekristalliseerde cumarine.
De ``verduurzaamde`` bonen worden hoofdzakelijk in Europa en de USA verder verwerkt. In Nederland werd de vettige substantie uit de bonen verkocht als ``taquinboter`` een insecticide tegen motten. Er wordt een absolue gewonnen door extractie van de ``verduurzaamde`` bonen. Dit is een amberkleurige, halfvloeibare massa met een zoete nootachtige geur. Vanwege het hoge cumarinegehalte is Tonka-olie giftig en wordt derhalve niet gebruikt in de aromatherapie.
Tonkabonen zijn giftig wewgens het hoge cumarine gehalte


Helaas mogen wij een deel van de informatie over deze olie en recepten op last van de Voedsel en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De gepubliceerde informatie zou een oneerlijke reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer, omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik maakten van deze informatie en het zeer zeker niet als oneerlijke reclame ervoeren. 



   

basisolie van de maand


vetzuren
recepten



etherische olie van de maand



oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliën



welke olie voor welke kwaal



Edom huidverzorging

aanbieding



massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen




Sheabutter shampoo



   
/aroma/tonka.htm - laatste wijziging zondag 01 november 2009

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer