
etherische oliën
eth. olie A
t/m D
eth. olie E
t/m K
eth. olie L
t/m R
eth. olie S
t/m Z
Attars
Salie
Sandelhout
Oost
Sandelhout
West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische
Den
Siberische
Spar
Sinaasappel
Spaanse
Brem
Spaanse
Marjolein
Spaanse
Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax
Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn
India
Terpentijn
Portugal
Theebes
Theeboom
wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische
Verbena
Tuberoos
Turkse
Geranium
Turkse Roos
Ui
Valeriaan
Valkruid
Valse
Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia
Ceder
Vlier
Weistanne
Wierook
Wijnruit
Wilde
Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad
Ylang Ylang
Zedoar
wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje
prijzen
Nederlandse
namen
botanische namen
recepten
basis
oliën
maceraten
en vetten
hydrolaten
boeken
mengsels
Dode Zee
huidverzorging
gezondheidshangers
massage
oliën
zepen
 |
|
|
Wierook of Olibanum is een
hars wat uitgescheiden wordt door bomen uit de Burseraceae
familie. Deze kleine bomen, met dikke takken en
leerachtige bladeren, die vaak meer lijken op
doornstruiken, komen oorspronkelijk uit de droge
bergstreken van India en Arabië.
De Afrikaanse of Arabische Wierook is afkomstig
van de Boswellia frerana
of Boswellia carterii
, deze Wierookbomen groeien tussen rotsen en
klippen in de karige landschappen van Noord-Oost
Afrika en Zuid-Oost Arabië tot een hoogte van
1200 meter. De beste kwaliteit hars komt uit
Somalië of Ethiopië.
Indiase Wierook is afkomstig van de Boswellia
serrata, een kleine boom of
struik die groeit in de dorre bergstreken van
India. |
Olibanumhars
werd 7000 jaar geleden in de Oriënt al aan de
goden geofferd om ze gunstig te stemmen. In de
periode van de Egyptische farao`s werd Wierook
als rookoffer gebruikt bij rituele handelingen en
voor het balsemen van de doden. Het aromatische "zweet
der goden" was
om zijn desinfecterende werking een belangrijk
rookmiddel voor het reinigen van woonruimten en
tempels, bovendien werd
het in gezichtsmaskers toegepast.
Bij de Babyloniers
en Perzen vervingen Wierookkorrels vaak de
traditionele mens-en dieroffers. Bij gebeden werd
de hars in speciale vaten, acerra,
verbrand.
Evenals de Egyptenaren kenden de Grieken Wierook
ook als geneesmiddel zoals door Hippocrates werd
beschreven. |
 |
Wierookhars
wat in de antieke wereld tot één van de
kostbaarste specerijen behoorde, werd later in de
katholieke kerk als rookoffer gebruikt. Al in de
4e eeuw n.Chr. was het bij processies een
eerbewijs aan de bisschoppen. De hars wordt ook
heden nog bij katholieke erediensten en in de
Oosterse godsdiensten als reukoffer gebruikt.
Hars van de Indiase Wierookboom, Boswellia
serrata, of de salai
guggul, zoals de plant in
het Sanskriet heette, speelt een belangrijke rol
in de Ayurvedische geneeskunde, als zalf werd het
bij heel veel kwaaltjes toegepast.
Uit kleine insnijdingen in de bast komen op
tranen lijkende wit-gele tot bruine harsdruppels.
Deze verharden aan de buitenlucht en kunnen zo
eenvoudig geoogst worden, één boom kan
afhankelijk van zijn grootte tot 10 kilo hars per
jaar leveren. Na het
verzamelen worden de stukjes hars gesorteerd en
alleen de beste kwaliteit is geschikt voor de
productie van etherische olie of geneesmiddelen.
Ook wordt Olibanum in maskers en crèmes gebruikt
om rimpels te bestrijden.
De hars bevat
slechts 3-5% olie die door stoomdistillatie
gewonnen wordt, het is een lichtgele olie met een
rijke peperachtige geur. Wierookolie heeft een
krachtige zuiverende werking, zowel op atmosfeer,
lichaam en geest.
Wierook essentiële
olie werkt rustgevend, is antiseptisch en
slijmoplossend. De olie wordt in de aromatherapie
o.a. gebruikt bij; slijmvliesontsteking,
blaasontsteking, aambeien, onregelmatige
menstruatie, witte vloed, zweren, bloedingen,
bloedneus, reinigen van wonden, verkoudheid,
griep, astma, bronchitis, laryngitis, littekens,
snijwonden, puistjes, angst, depressiviteit,
nerveuze spanningen, ontstekingen, pijnlijke
borsten, vette onreine huid, rimpels,
darmproblemen, reumatische klachten, psoriasis.
Als toevoeging in zalven voor de behandeling van
zweren en huidziekten. Toevoegen aan massage-oliën
bij reumatische klachten.
Wierookolie stimuleert en verleent de huid
spankracht, daarom wordt hij veel toegepast in
huidverzorging voor de rijpere huid en bij de
verzorging van rimpels. Zeer geschikt voor het
behandelen van littekens en striae (ook
preventief).
Bij ademhalingsproblemen kan het inhaleren van
Wierookolie de ademfrequentie verlangzamen en het
ademvolume vergrootten. Toepassen in een
verdamper, bad of massage-olie.
psychisch: Wierook
reguleert angstige gevoelens, brengt
gemoedsstemmingen in balans. De olie werkt
rustgevend bij lichte depressies en zeer
kalmerend bij spanningen en mentale problemen.
spiritueel: Olibanum
is een goede olie om bij te mediteren, hij opent
de geest voor het ontvangen van boodschappen en
het ontwikkelen van nieuwe gezichtspunten. Het is
vaak de eerste stap om uit vastgeroeste gewoonten
te ontsnappen. De samenhang tussen geest, lichaam
en materie wordt duidelijk getoond. Net zoals
Sandelhout verbindt Olibanum de wortel- met de
kruinchakra.
contra-indicatie:
bij puur gebruik op de huid is irritatie mogelijk,
voorzichtig gebruiken tijdens de zwangerschap.
mengen met: Wierookolie
kan goed gecombineerd worden met Mirte, Mirre,
Ceder, Cisteroos, Styrax, Lavendel, Lavandin,
Sandelhout, Vetiver, Geranium, Den en
Citrusoliën.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een
uitgebreide beschrijving, hier een paar
voorbeelden: |
| zweren;
voeg 3- 5 druppels Wierook toe aan een glas
gekookt, tot lauw afgekoeld water. Dep hiermee de
zweren meermaals per dag. |
| bloedingen;
enige druppels Wierook op een vochtig watje
sprenkelen en dit op de wond drukken. |
| reinigen
van diepe wonden; voeg 5-10 druppels Wierook toe
aan 250 ml. gekookt, tot lauw afgekoeld water.
Spoel de wond met dit mengsel grondig uit, voor
gebruik heel goed schudden |
| vette,
onreine huid; 6 druppels Wierook mengen met 50 ml. Jojoba-olie.
Dit mengsel 2x dagelijks op de huid wrijven. |
Olibanum wordt in de
verdamper veel gebruikt bij meditatie en gebed.
Het steunt de concentratie en richt de blik naar
binnen. Heeft eveneens een krachtige reinigende
werking op de atmosfeer.
verdamp 6-10
druppels in de aromalamp om leer- en
geheugenprestaties te verhogen. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie
over deze olie en recepten op last van de Voedsel
en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze
site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met
de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar
gebruik maakten van deze informatie en het zeer
zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|

basisolie van de
maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de
maand
oliën zoeken op
Nederlandse
naam
botanische
naam

wrattenoliën
welke olie
voor welke kwaal
Edom huidverzorging

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Sheabutter shampoo
|