
basisoliën
maceraten en vetten
toepassingen
Abrikoos
Algen
Aloë vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado
Babassu
Bawchi
Bernagie
Bijenwas
Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn
Granaatappel
Hazelnoot
Hennep
Jojoba
Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot
Laurierbes
Lijnzaad
Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa
Neem
Neem toepassingen
Nigella
Olijf
Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem
Saffloer
Schwarzkümmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid
Tarwekiem
Teunisbloem
Walnoot
Watermeloen
Wortel
Zonnebloem
prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
therapeutische
mengsels
insecten verdrijven
INFO
etherische oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars
blends
Nederlandse namen
botanische namen
recepten
zepen
Aleppo
zepen
zeepaanbieding
Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt
plantaardige
huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener
Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn
verzorging
Rozenbottel
verzorging
Cocos
huidverzorging
handcrèmes
shampoo
probeersetjes
massage oliën
huid oliën
mineralen
gezondheidshangers
colliers
knuffelstenen
zoutlampen

webwinkel
|
|
|
De Abrikoos, Prunus
armeniaca, komt
oorspronkelijk uit Noord-Oost Azië. Het is een 6
tot 10 meter hoge boom die tot de plantenfamilie rosaceae
behoort. In China was de boom al duizenden jaren
voor Chr. bekend.
De Abrikoos werd in 70 voor Chr. door de Romeinen
vanuit Griekenland over geheel Europa verspreid.
In Hongarije plantten de Ottomanen grote
boomgaarden, die na hun vertrek snel
verwaarloosden.
Hendrik VIII introduceerde de boom in Engeland
waar hij, hoewel hij gevoelig is voor vorst, ook
goed gedijde. |
 |
Omdat
de boom voor commercieel gebruik te hoog is wordt
hij op een onderstam geënt. Door snoeien kan er
dan een struik of leiboom van gemaakt worden wat
het plukken aanzienlijk vereenvoudigd. Deze
boompjes worden vooral in de USA, Zuid-Afrika en
de landen rond de Middellandse Zee grootschalig
aangeplant. Van de wereldproductie aan gedroogde
Abrikozen en Abrikozenpitten neemt Turkije 85%
voor zijn rekening. |
De gedroogde vruchten worden
hoofdzakelijk in de jamfabricage gebruikt. De
pitten worden vooral in de bakkerij gebruikt ter
vervanging van Amandelen.
Meer dan de helft van het gewicht van
Abrikozenpitten bestaat uit olie. Deze wordt
gewonnen door het persen van de pitten en bevat
veel vitaminen en mineralen. Het is een zwak
geurende, bleekgele olie met een milde smaak.
Vanwege het hoge gehalte aan
meervoudig onverzadigde vetzuren, wordt de olie
in voedende huidpreparaten gebruikt. Het is een
uitstekende massage-olie, maar ook goed te
gebruiken als baby-olie en voor de verzorging van
een schrale huid en kloven. |
| Naast Abrikozenpit olie
wordt door destillatie uit de pit ook bittere
"Amandel" olie gewonnen. |
| Abrikozenpitolie
is een milde, niet vettende olie die behoort tot
de halfdrogende
oliën. Hij wordt snel door de huid opgenomen,
laat geen vettig laagje achter en maakt de huid
zacht, soepel en glad. Het is een weldaad voor
een ruwe, droge en schrale huid en uitermate
geschikt als baby-olie. |
 |
Abrikozenpitolie
met licht hydraterende eigenschappen is
geschikt voor ieder huidtype en kan puur of in
mengsels o.a. gebruikt
worden als verzorging voor; droge of
geïrriteerde huid, kloven, dermatosen, jeuk,
schilferende huid, babyverzorging.
Kan probleemloos rond de ogen gebruikt worden.
Werkt verzachtend bij zonnebrand.
Hij verstevigt het huidweefsel en bindweefsel en
is daarom een uitstekende massage olie.
De olie laat zich goed mengen met etherische
oliën en andere basisoliën. Ideale basisolie voor Roos,
Jasmijn en andere bloemenoliën.
contra-indicatie: in
heel hoge uitzondering kan de koudgeperste olie
een allergische reactie veroorzaken, bij
gedestilleerde olie is dit probleem niet bekend.
geopende verpakking in de koelkast bewaren.
Abrikozenpitolie is ook een
smakelijke spijsolie die veel vitaminen (A, B1, B2,
B3, B5, B6, C en E) en mineralen bevat.
Hier een voorbeeld van toepassing in de
huidverzorging:
recept voor
een heerlijke gezichtsolie; 15 ml Jojoba-olie,
15 ml Abrikozenpit-olie, 5 druppels Tarwekiem-olie,
2 druppels Lavendel,
1 druppel Neroli
en 1 druppel Geranium |
| klik
hier voor meer informatie over oliën |
| De
meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico
ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in
salades of kunnen gebruikt worden om mee te
bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën
als basis in mengsels met etherische oliën. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie over deze
olie en recepten op last van de Voedsel en Waren
Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site
publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de
EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik
maakten van deze informatie en het zeer zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|


basisolie van de maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de maand
oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam

wrattenoliën
welke olie voor
welke kwaal
Edom huidverzorging met Dode Zee
mineralen

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Rosa
Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie

Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische
huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
|