naar onze webwinkel >>>  
oo



volg Anthťmis op



basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
Algenmasker
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Centella
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Cranberryzaad

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Granaatappel
Hazelnoot
Hennep

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Teunisbloem

Walnoot
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


Hertshoornolie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn





webwinkel

   
foto`s
Andiroba olie   Carapa guianensis
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Andirobaboom, Carapa guianensis, ook wel Crab-Wood genoemd, wordt tot 25 meter hoog en groeit hoofdzakelijk aan de oevers van Braziliaanse rivieren. De heldergroene bladeren zijn ellipsvormig en de kleine bloemetjes hebben een onaangename geur. De in trossen groeiende vruchten lijken op noten. Een boom draagt ongeveer 200 kg. vruchten en levert daarmee zaad voor het persen van ca. 7 liter olie. Deze wordt vooral in de zeepproductie gebruikt
Traditioneel worden de zaden door de bevolking verzameld als ze van de bomen gevallen zijn.
Ze worden dan gekookt en ongeveer 2 weken bewaard tot de zaden verrot zijn.
Daarna worden ze in een eenvoudige pers die "tipiti" genoemd wordt geperst om de olie te winnen.


Dit vormde lange tijd een weliswaar karig maar toch belangrijk inkomen voor de oerwoudbewoners.

Helaas worden steeds meer Andirobabomen geveld om hun mahonie-achtige uiterlijk waardoor de inheemse bevolking steeds minder vruchten kan verzamelen en de olieproductie duidelijk is teruggelopen.

Andiroba is een Mahoniesoort en wordt ook wel Crabwood genoemd
foto Pixaby.com

De oerwoudbevolking en de bewoners van de rivieroevers, de "caboclos" gebruiken de olie voor de natuurlijke behandeling van ontstekingen, verstuikingen, spierverrekkingen en kneuzingen. Ook dient het als bescherming tegen de zon en verdrijven van insecten, in het bijzonder van muskieten zoals Aedes aegypti, de veroorzaker van dengue (knokkelkoorts)

De Munduruku Indianen gebruikten Andiroba olie voor het mummificeren van de mensenhoofden die ze als trofeeŽn beschouwden. Andere stammen pasten de olie toe voor het verwijderen van teken en andere huidparasieten en zelfs voor de behandeling van dierenbeten. In noordwest Amazonia wordt van schors en bladeren een thee getrokken die wordt gedronken bij koorts en gebruikt wordt als wormdrijvend middel. Uitwendig is deze "thee" een uitstekende behandeling voor zweren, diverse andere huidproblemen en parasieten. Schors en bladeren vinden eveneens hun toepassing bij reuma, hoesten, griep en zelfs depressies.

Ook gebruiken de Indianen de olie voor de extractie van plantenpigmenten waarmee ze hun lichaam beschilderden. Bekend is vooral de helderrode kleurstof die zodoende wordt gewonnen uit Anettozaden, hiermee wordt het gehele lichaam en zelfs het haar ingewreven.
Dit biedt een effectieve bescherming tegen parasieten stekende insecten en werkt bovendien waterafstotend.


In het begin van 1800 werd Andiroba olie in Belťm Brazil gebruikt als stadverlichting en werden straatlantaarns hiermee gevuld. Een prettige bijkomstigheid was hier dat zo ook lastige insecten werden geweerd.
Andiroba olie worden krachtige insectenwerende eigenschappen toegekend en in tegenstelling tot Neemolie, waarvan de Andiroba familie is, heeft deze olie een aangename nootachtige geur.
Andiroba-olie of Crabolie is een geel/bruine olie die bij kamertemperatuur vast is en tot de
halfdrogende oliŽn behoort. De olie kan toegepast worden in huidoliŽn en emulsies voor de gecombineerde huid met een onreine tendens en gevoelige huiden. *

Andiroba olie wordt in de aromatherapie puur of in mengsels o.a. gebruikt bij; zwellingen, spierkrampen, spierpijn, cellulitis en als insectenverdrijver. De olie bevordert de doorbloeding en heeft volgens de therapeuten antiseptische en pijnstillende eigenschappen. *
Andirobaolie laat zich goed mengen met etherische oliŽn en andere basisoliŽn.


contra-indicatie: kan puur, bij daarvoor gevoelige personen, huidirritatie veroorzaken.



* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn



De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.



   


vetzuren
recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen




massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie



   
/aromabasis/andiroba.htm - laatste wijziging maandag 17 april 2017

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer