naar onze webwinkel >>>  
oo



volg Anthťmis op



basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
Algenmasker
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Centella
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Cranberryzaad

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Granaatappel
Hazelnoot
Hennep

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Teunisbloem

Walnoot
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


Hertshoornolie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn





webwinkel

   
foto`s
Argan olie   Argania spinosa L.
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Arganboom of Arganie, Argania spinosa, is ťťn van de oudste bomen ter wereld (botanici schatten de ouderdom op 25 miljoen jaar). Het hout is zeer hard (dichtheid 1) en wordt door de lokale bevolking IJzerhout genoemd. Arganbomen groeien nu nog uitsluitend in het zuidwesten van Marokko in het gebied tussen Essaouira en Agadir. Deze streek wordt bevolkt door stammen van de Amazigh (Berbers) wiens leven en kultuur traditioneel door de Arganboom bestemd worden. De stekelige boom kan 150-200 jaar oud worden en is tot op 1000 mtr. hoogte in het gebergte te vinden.
De Argan wordt tot 10 meter hoog en de kroon kan een doorsnee van 15 meter bereiken.
Op zoek naar water boren de wortels zich tot 30 meter diep in de zandbodem. De boom geeft de
Amazigh alles wat voor hen van levensbelang is, hij schenkt ze brandhout en schaduw; zijn bladeren en vruchten dienen de geiten en kamelen tot voedsel.

Bovendien verhindert hij bodemerosie en leveren de pitten een exclusieve olie.

Door het uitbundige kappen ten behoeve van bouw- en brandhout is het aantal bomen sinds het begin van de 20e eeuw met de helft geslonken.

de Arganboom wordt tot 150 jaar oud
foto Pixaby.com

Al sinds 1925 bestaat een heden nog geldig koninklijk decreet "dahir" wat het gebruik van de Arganbomen regelt. In 1998 heeft de Unesco het 820.000 ha grote gebied tot "wereld biosfeer reservaat" verklaard. Er staan nog ongeveer 20.000 bomen die beschermd worden en eigendom zijn van de Marokkaanse staat resp. het koningshuis.
Vandaag de dag zorgt de hoge prijs voor de olie, die uit de vruchten gewonnen wordt, voor meer respect voor de "levensboom" van de Berbers. Zo wordt het omhakken van een boom streng bestraft.
Ondanks alle maatregelen is de boom nog steeds met uitsterven bedreigd ! ! Diverse organisaties o.a. "La Fondation pour l'arganier" proberen ook andere gebieden met Argan te beplanten en daarmee de opmars van de woestijn in te dammen. Dit is een moeizame onderneming die vaak mislukt omdat de boom zich heel slecht laat vermeerderen.
Al bij de FeniciŽr was de Arganolie bekend en in het jaar 1219 schreef de Egyptische arts Ibn Al Baythar een wetenschappelijk bericht over de produktie en werking van deze olie. De Berberstammen uit de Souss kennen de kracht van de Arganolie al sinds jaar en dag, niet voor niets wordt hij de "boom der schoonheid" genoemd. De olie, die tot het waardevolste voedsel ter wereld wordt gerekend, is eveneens waardevol in de haar- en huidverzorging. Bovendien is Arganolie een traditioneel middel voor de behandeling van reuma en huidziekten.
De Arganvruchten lijken op gele pruimen, maar het vruchtvlees is voor de mens ongenietbaar. Het oogsten en verwerken van de vruchten is uitsluitend vrouwenwerk, van begin juni tot september verzamelen de Berbervrouwen de rijpe vruchten die van de bomen gevallen zijn. Wegens de harde, scherpe stekels kunnen de vruchten niet uit de boom geschud worden, ook machinaal oogsten is niet mogelijk. Per ezel worden de vruchten naar het dorp gebracht, waar ze eerst worden gedroogd.


foto Pixaby.com

Na het drogen worden de noten, waarvan de schaal veel dikker en harder is dan die van een hazelnoot, door de vrouwen en kinderen met behulp van een steen gekraakt. Hij bevat tot drie "amandelen" ter grote van een zonnepit. Deze pitten worden in een stenen molen gemalen en de pulp wordt met water tot een brei vermengd. Door het met de hand uitpersen van deze brei wordt uiteindelijk de olie gewonnen.
De seizoenopbrengst van ťťn boom
"Agdal", ruim 30 kg. vruchten "Afiasch", bedraagt ongeveer 0,7 liter olie en is 15 uur werk voor ťťn persoon.

Arganolie, het Marokkaanse goud, bestaat uit 80% onverzadigde vetzuren, waarvan Ī 35 % linolzuur en heeft een hoog gehalte natuurlijke vitamine E (alpha-tocopherol 620mg/kg. ) Dit hoge aandeel natuurlijke anti-oxidanten beschermt tegen vrije radicalen.

De honingkleurige olie, behorend tot de drogende oliŽn verhindert naar de mening van specialisten het uitdrogen van de huid en rimpelvorming, reduceert littekens en werkt kalmerend bij huidaandoeningen. Naar zeggen is hij bijzonder werkzaam bij huidproblemen; door het regelmatig gebruik wordt jeuk bij dermatitis e.d. duidelijk minder. *
Arganolie is volgens therapeuten een beduidend anti-aging produkt zonder schadelijke bijwerkingen.
*

Gebruik Arganie olie puur bij o.a.; huidbeschadigingen, droge en rijpere huid, zonnebrand, allergische of geÔrriteerde huid, dermatosen, jeuk, schilferende huid, psoriasis, acne, waterpokken, haaruitval. De olie laat zich goed mengen met etherische oliŽn en andere basisoliŽn, toevoeging van minimaal 5% verhoogt de houdbaarheid van mengsels. *


schoonheidsspecialisten gebruiken de olie als: *

  • gezichtsverzorging bij droge- en veeleisende huid, bij onreine huid. vertraagt de veroudering van de huid.
  • gezichtsmasker, mengen met een lepel Rassoul, dun aanbrengen en tot 15 minuten laten inwerken.
  • after-sun en verzorging bij zonnebrand.
  • huidolie, hydraterende verzorging voor de droge huid. stimuleert celverjonging, anti-aging.
  • massage olie, helpt bij cellulites en zwangerschapstriemen.
  • haarverzorging, bij droog en dun haar. olie in het gewassen en nog vochtige haar masseren. 30 minuten laten inwerken en dan uitspoelen.
  • werkt ontstekings remmend en wondhelend.
  • ondersteuning bij de behandeling van huidproblemen als acne, eczeem, psoriasis en neurodermitis.
    gedurende 3-5 maanden dagelijks betroffen huidplekken spaarzaam insmeren. eventueel combineren met de dagelijkse inname van 1-3 theelepels Argan spijsolie.
    *


contra-indicatie: bij pure toepassing zijn geen huidirritaties of andere reacties bekend.


Arganolie van geroosterde pitten is naar de mening van voedseldeskundigen cholesterolverlagend en een waardevolle vitamine E bron, het is een smakelijke spijsolie voor o.a. salades en grillgerechten.




* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn



De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.



   


vetzuren
recepten



oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen




massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie



   
/aromabasis/argan.htm - laatste wijziging maandag 17 april 2017

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer