
basisoliën
maceraten en vetten
toepassingen
Abrikoos
Algen
Aloë vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado
Babassu
Bawchi
Bernagie
Bijenwas
Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn
Granaatappel
Hazelnoot
Hennep
Hertshoorn
Jojoba
Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot
Lijnzaad
Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa
Neem
Neem toepassingen
Nigella
Olijf
Palm
Palmpit
Papaver
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Raapzaad
Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem
Saffloer
Schwarzkümmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid
Tarwekiem
Teunisbloem
Walnoot
Watermeloen
Wortel
Zonnebloem
prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
therapeutische
mengsels
insecten verdrijven
INFO
etherische oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars
blends
Nederlandse namen
botanische namen
recepten
zepen
Aleppo
zepen
zeepaanbieding
Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt
plantaardige
huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener
Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn
verzorging
Rozenbottel
verzorging
Cocos
huidverzorging
handcrèmes
shampoo
probeersetjes
massage oliën
huid oliën
mineralen
gezondheidshangers
colliers
knuffelstenen
zoutlampen

webwinkel
|
|
|
| Bijenwas
is een stofwisselingsprodukt van de Honingbij, Apis
mellifera, wat door de Bij
gebruikt wordt voor de bouw van raten. In deze
raten wordt het broedsel ondergebracht en honing
en pollen opgeslagen. Door Bijen geproduceerde
honing en was worden al duizenden jaren door
mensen uit de verschillendste kulturen als
voedingsmiddel (honing) en als waardevolle
grondstof (was) voor zalven en
cosmetische producten gebruikt. De Griekse arts
Calenus (129-199) was waarschijnlijk de eerste
die een crème met Bijenwas maakte. |
In de
oudheid werden tabletten van was gebruikt om op
te schrijven, ook werden in oude graven figuren
en maskers uit was gevonden.
Vele eeuwen werd de was hoofdzakelijk gebruikt
voor de productie van kaarsen tot deze in onze
tijd bijna geheel werden verdrongen door
stearinekaarsen.
Bijenwas wordt als emulgator en om de
antibiotische eigenschappen gebruikt in sommige
pharmaceutische producten, bijv. zalven en
pleisters. Ook in de cosmetische industrie kent
de was verschillende toepassingen.
Eveneens
wordt Bijenwas gebruikt in verzorgingsproducten
voor hout en leder. |
 |
Na
het verwijderen van de honing worden de raten m.b.v.
heet water gesmolten, ontdaan van
verontreinigingen en gefilterd. Deze ruwe
geelbruine was, Cera flava,
kan nu eventueel met een oxidatiemiddel gebleekt
worden, Cera alba
Bijenwas bestaat voor 70-75 % uit Cerin, een
mengsel van Cerotine- en Melissinezuur, esters
van meerdere oliezuren, diverse alcoholen,
vitamine A en sporen van mineralen, kleur- en
aromastoffen. |
Vanwege
zijn hardheid, smeltpunt ± 60° C. kan de was
niet puur als zalfbasis aangewend worden maar
dient gemengd te worden met bijv. vette
plantenoliën. Bijenwas
wordt niet ranzig en is vaak een bestandeel van
hoogwaardige crèmes, de was verhoogt hier de
smeerbaarheid.
Bijenwas laat
zich goed mengen met etherische oliën en andere
basisoliën. Gebruik de
was in mengsels o.a. in; zalf- en crèmebasis,
scrubcrèmes, lippenstiften, lotions, oogcrèmes
en huidoliën.
contra-indicatie:
geringe mogelijkheid van irritatie bij daarvoor
gevoelige personen.
Hier een voorbeeld van
toepassing in de huidverzorging: |
recept:
Calendulazalf 50 gram : 6 gram bijenwas - 6 gram
cethylalcohol - 10 gram Sheabutter - 10 ml.
Calendulamaceraat - 20 ml. Amandelolie
bijenwas, cethylalcohol en Sheabutter smelten en
onder voortdurend roeren Calendulamaceraat en
Amandelolie toevoegen. Dit mengsel in een tube of
glazen potje gieten en af laten koelen.
|
recept:
aambeizalf 50 gram : 6 gram bijenwas - 6 gram
cethylalcohol - 6 gram Sheabutter - 8 ml.
Calendulamaceraat - 8 ml. Teunisbloemolie - 8 ml.
Schwarzkümmelolie - 15 ml.
Amandelolie
bijenwas, cethylalcohol en Sheabutter smelten en
onder voortdurend roeren de vette oliën
toevoegen.
Aan dit mengsel toevoegen 2 druppels Mirre - 2
druppels Cypres - 5 druppels Lavendel - 2
druppels Wortelzaad - 5 druppels Patchouli - 20
druppels virginia Ceder, goed roeren en in een
tube of glazen potje gieten en af laten koelen. |
| klik
hier voor meer informatie over oliën |
| De
meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico
ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in
salades of kunnen gebruikt worden om mee te
bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën
als basis in mengsels met etherische oliën. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie over deze
olie en recepten op last van de Voedsel en Waren
Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site
publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de
EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik
maakten van deze informatie en het zeer zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|


basisolie van de maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de maand
oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam

wrattenoliën
welke olie voor
welke kwaal
Edom huidverzorging met Dode Zee
mineralen

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Aleppo zepen

Rosa
Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie

Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische
huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
|