
basisoliën
maceraten en vetten
toepassingen
Abrikoos
Algen
Aloë vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado
Babassu
Bawchi
Bernagie
Bijenwas
Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn
Granaatappel
Hazelnoot
Hennep
Jojoba
Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot
Laurierbes
Lijnzaad
Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa
Neem
Neem toepassingen
Nigella
Olijf
Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Raapzaad
Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem
Saffloer
Schwarzkümmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid
Tarwekiem
Teunisbloem
Walnoot
Watermeloen
Wortel
Zonnebloem
prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
therapeutische
mengsels
insecten verdrijven
INFO
etherische oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars
blends
Nederlandse namen
botanische namen
recepten
zepen
Aleppo
zepen
zeepaanbieding
Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt
plantaardige
huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener
Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn
verzorging
Rozenbottel
verzorging
Cocos
huidverzorging
handcrèmes
shampoo
probeersetjes
massage oliën
huid oliën
mineralen
gezondheidshangers
colliers
knuffelstenen
zoutlampen

webwinkel
|
|
|
Bernagie
of Borage, Borago
officinalis, stamt
waarschijnlijk uit het Midden Oosten en werd door
de Romeinen in heel Europa verbreid. Het is een
ruw behaarde éénjarige plant met een duidelijke
Komkommergeur en prachtige blauwe bloemen die
behoort tot de Boraginaceae.
Vanwege de geur wordt de plant ook wel
Komkommerkruid genoemd. De plant wordt druk
bezocht door hommels en bijen en levert een
heerlijke honing. |
 |
Sinds
vele eeuwen is deze mooie plant een
handwerkmotief en volgens een legende is het
blauw van de bloemen voorbeeld geweest voor de
blauwe kleur van de kleding die door de Maagd
Maria gedragen werd.
Kruisridders kregen bij het
afscheid een drank waaraan Boragobloemen waren
toegevoegd om hen moed te geven voor de komende
gevaarlijke tochten. Naast het geven van moed
verdrijft het kruid melancholie en maakt het de
mensen vrolijk. Ook bij
toernooien in het Middeleeuwse Engeland kregen de
deelnemers Bernagie-aftreksels te drinken.
Lodewijk XIV hield zoveel
van de Boragoplant dat hij hem overal in
Versailles liet zaaien. |
Bernagie
wordt als keukenkruid gebruikt en uit het zaad
wordt een olie geperst. Het is een olie met het (tot
nu toe bekend) hoogste gehalte aan linolzuur (vitamine
F) die eveneens zink, magnesium, vitamine B6 en
biotine bevat. Bernagie- of Borage-olie is een
uitmuntende huidolie voor ieder huidtype.
De olie behoort tot de drogende
oliën, dringt heel goed in de huid en stimuleert
de doorbloeding en celvernieuwing, het herstelt
de vochtgraad van de huidcellen en heeft daardoor
een
sterke anti-rimpel werking.
Beschermt tegen UV straling en vrije radicalen,
verhoogt het weerstandsvermogen.
Gebruik
Borago olie puur of in mengsels
o.a. bij; droge, schilferige of geïrriteerde
huid, atopisch eczeem, neurodermatitis, artritis,
psoriasis, nerveuze spanningen, stress. De olie
laat zich goed mengen met etherische oliën en
andere basisoliën, bijv.: Amandelolie, Perzikpit-
of Abrikozenolie.
De olie oxideert snel, daarom aangebroken
verpakkingen in de koelkast bewaren en zo snel
mogelijk verbruiken.
Bernagie-olie wordt vanwege
het hoge gehalte aan gammalinoleenzuur (GLA) ook
aanbevolen als voedingssupplement. GLA is een
vetzuur wat in het lichaam omgezet wordt in een
hormoonachtige ontstekingsremmende substantie,
het prostaglandine E1
contra-indicatie: de
olie dient niet ingenomen te worden bij het
gebruik van krampverminderende medicijnen of
bloedstollingverhinderende preparaten. van het
uitwendig gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.
Hier een voorbeeld van toepassing in de
huidverzorging:
recept:
meng 20 ml. Borage-olie met 10 gram Sheabutter en
50 ml. Zonnebloemolie. Voeg hier naar behoefte
een paar druppels Jeneverbes olie aan toe en
gebruik het mengsel voor de behandeling van (atopisch)eczeem. |
| klik
hier voor meer informatie over oliën |
| De
meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico
inwendig gebruikt worden. Sommige zijn heerlijk
in salades of kunnen gebruikt worden om te bakken.
In de aromatherapie worden vette oliën gebruikt
als basis in mengsels met etherische oliën. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie over deze
olie en recepten op last van de Voedsel en Waren
Autoriteit (warenwet) niet meer op onze site
publiceren omdat deze in strijd zou zijn met de
EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar gebruik
maakten van deze informatie en het zeer zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
|
|
|


basisolie van de maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de maand
oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam

wrattenoliën
welke olie voor
welke kwaal
Edom huidverzorging met Dode Zee
mineralen

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Aleppo zepen

Rosa
Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie

Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische
huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
|