
basisoliën
Abrikoos
Algen
Aloë vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado
Babassu
Bawchi
Bernagie
Bijenwas
Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn
Granaatappel
Hazelnoot
Hennep
Hertshoorn
Jojoba
Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Komkommer
Kukuinoot
Lijnzaad
Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Neem
Neem
toepassingen
Nigella
Olijf
Palm
Palmpit
Papaver
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Raapzaad
Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem
Saffloer
Schwarzkümmel
Sesam
Sheabutter
Soja
St.Janskruid
Tarwekiem
Teunisbloem
Walnoot
Watermeloen
Wortel
Zonnebloem
prijzen
etherische oliën
eth. olie A
t/m D
eth. olie E
t/m K
eth. olie L
t/m R
eth. olie S
t/m Z
Attars
prijzen
grootverpakking
insecten
verdrijven
Nederlandse
namen
botanische namen
boeken
recepten
mengsels
Dode Zee
Edom
huidverzorging
Safi
huidverzorging
Dode Zee
mineralen
Dode Zee
modder
mineralen
gezondheidshangers
colliers
knuffelstenen
zoutlampen
massage
oliën
huid oliën
zepen

webwinkel
|
|
|
De Cacaoboom, Theobroma
cacao, komt oorspronkelijk
uit het Braziliaanse Amazone- en Orinoko gebied.
Daar werd de boom door de Maya`s en Azteken
gecultiveerd en zodoende verbreid over Midden-Amerika.
Na de verovering door de Spanjaarden kwamen de
eerste Cacaobonen in 1520 naar Europa. Door
veredeling ontstonden meerdere soorten met een
hogere opbrengst.
Vooral
de variëteiten Criollo, Forastero en Trinitario
worden heden in een 3000 km. brede gordel rond om
de equator verbouwd. Om aan de enorme vraag te
kunnen voldoen zijn er grote plantages in
Indonesië, Nieuw-Guinea, Midden- en Zuid-Amerika,
Sri Lanka en de Filippijnen. De helft van de
wereldproductie komt echter uit Centraal- en West-Afrika. |
 |
De
Cacaoboom is in cultuur een 4 tot 8 meter hoge
boom die tot 60 jaar oud kan worden. Voor zijn
ontwikkeling is de boom afhankelijk van een hoge
temperatuur tussen 25 und 28° C. en een hoge
luchtvochtigheid. Direct aan de slechts 20 cm.
dikke stam en de grotere takken groeien de
bloemen, deze bloeiwijze wordt "cauliflorie"
genoemd. De vruchten rijpen tussen de 5 en 8
maanden en worden met een lang haakmes afgesneden,
daarbij mag het z.g. bloeikussen niet beschadgd
worden omdat anders op deze plaats geen vruchten
meer nagroeien. |
De Augurkvormige vruchten
bevatten 50-60 zaden, deze Cacaobonen bevatten 50-58%
vet. De onrijpe vruchten zijn groen van kleur en
veranderen langzaam, afhankelijk van de
Cacaosoort, in geel, rood tot roodbruin. Opdat de
zaden niet gaan kiemen worden ze onmiddelijk na
het oogsten uit de vruchten verwijderd. In de
loop van het aansluitende gistingsproces
verdwijnen de bitterstoffen en krijgen de zaden
hun karakteristieke bruine kleur en Cacao aroma.
Na ongeveer 6 dagen wordt de fermentatie
onderbroken en de bonen gewassen en gedroogd. Dan
volgt verzending naar de verbruikslanden en eerst
hier worden de Cacaobonen verder verwerkt.
Het vet, Cacaoboter,
wordt gewonnen door het persen van de bonen en
hoofdzakelijk in de voedingsindustrie gebruikt (chocolade).
In vloeibare toestand wordt het witte vet
goudgeel van kleur met een zwakke cacaogeur. Uit
de bonen wordt ook een extract gewonnen. |
Cacaoboter heeft goede
huidverzorgende eigenschappen en wordt in de
cosmetische industrie vooral gebruikt voor de
productie van lippenstiften en pommaden. Door het
smelten op de huid geeft Cacaoboter een licht
koelend effect.
Gebruik Cacaoboter puur
of in mengsels o.a. bij; huidverzorging voor
droge en gevoelige huid. Goed te gebruiken in
huid- en massage-oliën en uitstekend te mengen
met etherische oliën.
contra-indicatie:
bij uitwendig gebruik geen negatieve werking
bekend.
Hier een toepassing van
Cacaoboter in de huidverzorging: |
| recept:
voeg aan 30 gram Cacaoboter, 10 gram Sheabutter
en 10 ml. Jojoba-olie met 5 druppels Lavendel,
Rozenhout of Palmarosa etherische olie toe en
gebruik dit mengsel voor de verzorging van
schrale lippen. |
| De
meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico
ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in
salades of kunnen gebruikt worden om mee te
bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën
als basis in mengsels met etherische oliën. |
| Helaas
mogen wij een deel van de informatie
over deze olie en recepten op last van de Voedsel
en Waren Autoriteit (warenwet) niet meer op onze
site publiceren omdat deze in strijd zou zijn met
de EEG wetgeving i.z. consumentenbescherming. De
gepubliceerde informatie zou een oneerlijke
reclame zijn t.o.v. geneesmiddelen. Heel jammer,
omdat veel van onze klanten dankbaar
gebruik maakten van deze informatie en het zeer
zeker niet
als oneerlijke reclame ervoeren. |
| klik
hier voor meer informatie over oliën |
|
|
|

basisolie van de
maand
vetzuren
recepten

etherische olie van de
maand
oliën zoeken op
Nederlandse
naam
botanische
naam

wrattenoliën
welke olie
voor welke kwaal
Edom huidverzorging

aanbieding
massage
oliën

massage
oliën zonder synthetische toevoegingen

Aleppo zepen
|