/




volg Anthťmis op



basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado
Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas
Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn
Granaatappel
Hazelnoot
Hennep
Jojoba
Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot
Laurierbes
Lijnzaad
Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa
Neem
Neem toepassingen
Nigella
Olijf
Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid
Tarwekiem
Teunisbloem
Walnoot
Watermeloen
Wortel
Zonnebloem


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn





webwinkel

   
foto`s
Egyptische SchwarzkŁmmel olie   Nigella sativa
productanalyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
SchwarzkŁmmel of Nigella is een ťťnjarig kruid van 40-60 cm. hoogte met lichtblauwe bloemen en veervormige bladeren. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en onder de naam Ketzah is de plant al in het Oude Testament bekend, wat zou betekenen dat het kruid al meerdere duizenden jaren gecultiveerd wordt. Zelfs in het graf van Toet-Ank-Amon is een flesje SchwarzkŁmmelolie gevonden en de olie was Nofretetes geheim voor een koninklijke teint.
Ook de genezende werking was bij de antieke heelmeesters al bekend, zo werd de olie intensief toegepast voor de behandeling van letterlijk iedere ziekte. Hippokrates noemde het kruid melanthion of melanospermum en gebruikte het onderandere bij slangenbeten, huiduitslag en etterende wonden. In de loop de eeuwen kreeg Nigella, in het Nederlands ook wel Narduszaad genoemd, in de volksgeneeskunde een uitstekende naam en werd in veel kruidenboeken genoemd. De lange rij van heilzame toepassingen gaat van de behandeling van verhard weefsel, verkoudheid, griep en ontstekingen tot zelfs aan het behandelen van zomersproeten.

Turks brood is vaak met de karakteristieke Nigella zaadjes bestrooid. Nigellazaad is echter heden niet alleen in het Midden-Oosten maar ook in Centraal- en ZuidaziŽ vermaard. Het verspreidings-gebied ligt in Turkije, Libanon en Iran. Vanuit Iran werd het kruid in Noord-India ingevoerd en hier hoofdzakelijk gebruikt voor het kruiden van vooral vegetarische gerechten.
Familie van SchwarzkŁmmel, de Nigella damascena is als sierplant bekend als Juffertje in het Groen
De smaak wordt versterkt door het zaad te roosteren of het kort te bakken in hete olie. Nigellazaad is bijna geurloos pas bij het malen of kauwen ontwikkeld zich het aroma wat in de verte aan Oregano doet denken. De smaak is aromatisch en een weinig bitter.
SchwarzkŁmmel wordt in Turkije, SyriŽ en Egypte grootschalig verbouwd. Zuid-Egypte is veruit de belangrijkste producent en beroemd voor een uitstekende kwaliteit. Door persing wordt uit de zaden een hoogwaardige olie gewonnen.
Deze bevat een zeer hoog gehalte (ruim 80%) aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die door hun dubbele binding met andere stoffen voor het menselijk lichaam essentieel zijn. Zij spelen o.a. een belangrijke rol bij de vorming van prostaglandine, een hormoonachtige substantie die verantwoordelijk wordt gezien voor het goed functioneren van bijv. het immuunsysteem en zenuwstelsel. *
SchwarzkŁmmelolie mag niet als geneesmiddel gezien worden maar als een hoogwaardig en zeer werkzaam voedingssupplement. Desondanks gaat Nigella-olie wegens de talrijke natuurlijke ingrediŽnten en de opmerkelijke werking in de natuurgeneeskunde een steeds belangrijkere rol spelen, van het ongekend grote aantal mogelijkheden worden er steeds meer (her)ontdekt.
Het is als bewezen aan te nemen dat de olie een bijzondere werking op het immuunsysteem heeft en dit sterkt en stabiliseert.
*
Zeer goede resultaten worden bereikt bij de behandeling van allergieŽn. tw. pollen en stofallergie, astma, acne en neurodermitis.
*
Ook het gebruik bij een candida-infectie geeft verbluffende resultaten, belangrijk is daarbij het dagelijks gebruik van de pure olie gedurende meerdere maanden.
*
De pharmaceutische industrie doet hier driftig onderzoek.
Met ruim 100 bekende zeer werkzame en de gezondheid stimulerende stoffen is Nigella-olie werkzamer dan andere plantenoliŽn. Vooral het hoge gehalte aan linolzuur en de dubbelbindingen met andere werkstoffen maken het tot een heel bijzondere olie die goed wordt verdragen, ook door kinderen. *
Wetenschappelijk onderzoek in de USA heeft uitgewezen dat veel van de reeds duizenden jaren bekende toepassingen zeer werkzaam zijn. Bevestigd werd eveneens de antibacteriŽle en antimycotische werking van de olie. Deze vermindert ontstekingen en allergische reacties.
*

In de huidverzorging Nigella-olie behoort tot de
drogende oliŽn. Niet alleen in Egypte maar ook elders wordt de olie steeds meer gebruikt bij dieren *

Gebruik naar mening van aromatherapeuten kan SchwarzkŁmmel olie gebruikt worden om het immuunsysteem te sterken, bij maag-en darmproblemen, reumatische klachten, slaapstoringen, klachten aan de ademwegen (ook slijmvorming), hyperactieve kinderen en uitwendig bij een droge of geÔrriteerde huid, allergiŽn, ontstekingen, huidschimmels, atopisch eczeem, neurodermatitis. *
De olie laat zich bij uitwendig gebruik goed mengen met etherische oliŽn en andere basisoliŽn, bijv. met Sheabutter


contra-indicatie: bij inwendig gebruik kan de olie in het begin oprispingen veroorzaken, deze reactie verdwijnt echter na een paar dagen. Verder zijn er geen bijwerkingen bekend.

Hier een voorbeeld uit de aromatherapie voor toepassing in de huidverzorging:

recept huidverzorging: meng 20 ml. Nigella-olie met 70 gram Sheabutter en 10 ml. Teunisbloemolie. Voeg hier naar behoefte een paar druppels Palmarosa of Rozenhoutolie aan toe en gebruik het mengsel voor de behandeling van huidproblemen. *
badolie: voeg 10 ml. olie toe aan een warm bad en baad tot 20 minuten. Dit bad heeft een kalmerende werking bij allergische (eczeem) huiden. *
zeep gemaakt van SchwarzkŁmmelolie en Olijfolie is ideaal voor het reinigen van een allergische huid. Puur plantaardig, zonder toevoeging van geur of kleurstoffen.
balsem van SchwarzkŁmmel olie zonder synthetische geurstoffen of conserveringsmiddelen, zeer geschikt voor een allergisch reagerende huid. Voor de verzorging van een gestresste en geirriteerde huid en de behandeling van jeuk.



* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn


De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.


   



basisolie van de maand


vetzuren
recepten



etherische olie van de maand



oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen




massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen






Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
   
/aromabasis/kummel.htm - laatste wijziging zaterdag 17 mei 2014

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer