oo


volg Anthémis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
Aloë vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
Schwarzkümmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliën
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliën
huid oliën


Anthémis webshop
honderden oliën in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Olijfolie   Olea europaea
olie-analyse
Oleum olivarum / Hindi: Zaitun - Jaitun - Jalapai


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Olieboom, Olea europaea, is een bijzondere, langlevende niet veeleisende fruitboom. Hij vervangt afgestorven delen steeds weer door nieuwe, waardoor ruwe, knoestige bomen ontstaan met een heel eigen karakter. De zilverglanzende behaarde en leerachtige bladeren samen met de diepgroeiende wortels bieden de boom de mogelijkheid ook in zeer ongunstige omstandigheden te gedeien. Zelfs in zeer droge zomers levert deze tot 20 meter hoge boom toch nog een aanzienlijke oogst. Door bevloeing en bemesting wordt op plantages de opbrengst aanmerkelijk verhoogd.
Olijfbomen worden zeer oud en hebben een karakteristieke vorm
foto Hans Braxmeier
De volkeren rond de Middellandse Zee kennen vele legenden over de oorsprong van de Olijfboom.
Aanwijzingen over de vroege cultivering zijn te vinden in het oude Egypte, bij de Grieken en de Romeinen.

In Jericho werd ruim 8000 jaar geleden al een olie uit een wilde Olijf geperst en sinds 3000 v.Chr. worden Olijfbomen aan de Nijl, in Palestina, Libië, Syrië en de Griekse eilanden verbouwd.
Olijfolie telt daarmee naast Tarwe en Wijn tot de oudste gecultiveerde voedingsmiddelen.


Door Grieken, Carthager, Etrusken en Foeniciërs werd de boom in het hele Middellandse Zee gebied verbreid en ontstonden vele variëteiten.
Ondanks vele exporten naar de nieuwe wereld is de Olijf een mediterrane cultuurplant gebleven en is het grootste deel van alle Olijfbomen in dit gebied te vinden.
Eveneens wordt hier de meeste olie geconsumeerd.

Het geringe aantal hart- en vaatziekten en kanker onder bewoners van Zuid-Europa wordt toegeschreven aan het overvloedige gebruik van Olijfolie. Om deze reden wordt er veel medisch onderzoek verricht naar dit fenomeen.
De Olijf behoort tot oudste cultuurplanten uit het mediterrane gebied en het is aan te nemen dat de Assyriërs al olie uit de vruchten wonnen als brandstof voor hun olielampjes.
Ook in de graven van Egyptische piramiden ontbreekt de Olijfolie niet, voor de Egyptenaren was de olie een heilmiddel en eveneens een huidverzorgend product.
Rond deze tijd was uit de vroeger als struik groeiende plant inmiddels een trotse boom geworden. Grieken, Romeinen, Joden en Christen maakten uit een kleine Olijftak symbolen voor hun tradities en zelfs vandaag de dag heeft het als vredessymbool zijn kracht nog niet verloren.
De Olijfboom bloeit gedurende twee zomermaanden en de olie- en eiwitrijke vruchten worden vanaf november geplukt. Uit de meestal net niet rijpe vruchten wordt door persing de Olijfolie gewonnen.
Olijfolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en wordt hoofdzakelijk als consumptie-olie gebruikt. Het is een voedende, reinigende en ontslakkende olie met veel vitaminen en mineralen. Een goede kwaliteit olie is rijk aan anti-oxidanten, dit zijn stoffen die de olie langer houdbaar maken en bovendien het verouderingsproces van organische cellen vertraagt.
*

Olijven worden koudgeperst
foto Pixaby.com

In de aromatherapie wordt Olijfolie gebruikt voor de verzorging van een verharde, droge of schilferige huid en kan bij eczeem verzachtend werken. *
Het behoort tot de
nietdrogende oliën. Omdat de olie zwaar en zeer vet is wordt hij meestal niet puur gebruikt maar gemengd met andere basisoliën.Soms wordt de olie ook gebruikt als basis voor de productie van maceraten.

Aromatherapeuten gebruiken Olijfolie puur of in mengsels o.a. bij; zeer droge en/of verharde huid, eczeem, psoriasis, geïrriteerde huid en in massage-oliën bij gewrichtsproblemen. *

contra-indicatie: puur op de huid aangebracht werkt de olie zeer plakkerig, huidirritaties zijn niet bekend.

Enige toepassingen uit de huidverzorging:
recept voor het behandelen van droge haarpunten; 25 ml Olijf olie, 5 ml Cocos olie en 10 druppels Ylang Ylang of Sandelhout. Hiermee de haarpunten dagelijks insmeren. *
recept voor het behandelen van een droge huid: meng 30 ml. Olijfolie met 30 gtr. Sheabutter en voeg hieraan 0,5 ml. Rozenhout en 1 ml. Palmarosa etherische olie aan toe. Dagelijks spaarzaam aanbrengen. *
recept voor het masseren bij gewrichtsproblemen: meng 15 ml. Olijfolie met 30 ml. Zonnebloemolie en voeg hieraan 15 druppels Virginia Ceder en 10 druppels Jeneverbes etherische olie aan toe. Minimaal 1x per dag of naar behoefte masseren. *
Aleppozeep handgemaakte Olijfoliezeep is een weldaad voor iedere huid. Puur plantaardig, zonder toevoeging van geur of kleurstoffen. Ook verkrijgbaar met gecontroleerde biologische oliën.




* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliën


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.



   

Anthémis webshop
honderden oliën in therapeutische kwaliteit


recepten


oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



Oliën van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliën




wrattenoliën


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliën

natuurllijke massage oliën zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliën



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediënten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediënten

   
/aromabasis/olijf.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer