Puur Natuur verzorging met etherische oliën
Voetschimmel ook wel zwemmerseczeem is  een schimmelinfectie vaak met jeuk. Voetschimmel of tinea pedis behandelen met etherische oliën of Dode Zee mineralen.


sschimmelinfecties
baardschimmel
candida
candida test
hoofdschimmel
huidschimmel
kalknagel
liesschimmel
mondschimmel
nagelschimmel
oliën
oorschimmel
ringworm
spruw
tepelschimmel
vaginaleschimmel
voetschimmel
zwemmerseczeem


diverse infecties
aften
gordelroos
herpes
hoofdluis
hoofdpijn
koortslip
laryngitis
sinusitis


wratten
genitale wratten
platte wratten
ouderdoms wratten
voetwratten
waterwratjes
wratten oliën


prijzen


colloïdaal zilver


huidproblemen
aambeien
couperose
dauwworm
eczeem
eelt
jeugdpuistjes/acne
lichen
likdoorns
psoriasis
roos
rosacea
wintertenen


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging


etherische oliën
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z


basis oliën

Nederlandse namen
botanische namen


diversen

gezondheidshangers
hydrolaten
massage oliën

Aleppo zepen


 
VOETSCHIMMEL tinea pedis


Voetschimmel, tinea pedis, is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Deze huidaandoening gaat gepaard met schilferende plekken die enorm kunnen jeuken, rode irritaties, kloofjes en jeukende blaasjes. Hoewel schimmelinfecties op het gehele lichaam kunnen ontstaan komen ze het meeste op de voeten voor. De zaadjes van schimmels, de zogenaamde sporen komen overal voor en in een vochtige en warme omgeving kunnen deze sporen snel uitgroeien tot schimmels. Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen deze schimmelgroei, daarom is een voetschimmel zeer algemeen. Iedereen komt dagelijks in aanraking met schimmelsporen en als deze in de huid kunnen dringen ontstaat een infectie. Het gevaar van voetschimmelinfectie bestaat vooral in vochtige ruimten, zoals zwembaden, sauna`s, gemeenschappelijke doucheruimten en zelfs in de eigen badkamer.
tinea pedis, voetschimmel in de beginfase De mens komt dagelijks in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat grote hoeveelheden schimmelsporen die niet te vernietigen zijn met normale schoonmaakmiddelen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De één blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. Verder zijn er factoren die een infectie kunnen bevorderen, zoals een vochtige huid, te veel wassen met zeep, veelvuldig gebruik van antibiotica.
Voetschimmel komt verspreid over de gehele voet voor. Vaak zijn de tenen het meeste aangetast, dit wordt dan zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking lijdt eraan, van volwassen mannen zelfs 20%. De volgende afwijkingen kunnen het gevolg zijn van voetschimmel en al of niet in combinatie voorkomen;
  • Witte schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en de 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is "tenenkaas", vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriën aanwezig zijn.
  • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid vochtig worden.
  • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
  • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels, onychomycose ook wel kalknagel, genoemd.
  • Bij een heftige acute schimmelinfectie van de voeten kunnen een enkele keer reactieve niet besmettelijke blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmel aanwezig, kijk ook bij handeczeem.
De populaire benaming "zwemmerseczeem" voor voetschimmel laat zich gemakkelijk verklaren: door het zwemmen en douchen wordt de huid vochtig en vatbaarder voor infecties. In druk bezochte douche- en kleedruimten kunnen schimmelsporen ruimschoots aanwezig zijn, omdat er altijd wel mensen met een voetschimmel zullen rondlopen. Gebruikers van deze ruimten lopen dus grotere kans op een infectie. Waar moet u op letten om een schimmelinfectie aan de voeten te voorkomen ?
  • na het baden moeten de voeten geheel en vooral tussen de tenen goed worden afgedroogd.
  • sokken dienen goed vochtopnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie.
  • bij transpirerende voeten een drogende poeder gebruiken of een schimmeldodende etherische olie in schoenen en sokken druppelen.
  • lederen schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetisch materialen waarin de voeten meer zweten. Schoenen worden zo mogelijk per dag verwisseld om ze de gelegenheid te geven te drogen. Open schoenen zijn ideaal, maar in ons klimaat niet altijd bruikbaar.
  • niet op blote voeten lopen maar badslippers dragen.
  • geen houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, deze zijn niet goed te reinigen zodat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen.



VOETSCHIMMEL behandelen
Draag in het zwembad, sauna of openbare douchegelegenheid, bad- of tennisschoenen, dit maakt de kans op besmetting geringer.
Bij een hardnekkige aandoening vermindert de volgende behandeling de jeuk en zal uiteindelijk de infectie doen verdwijnen.
Een schimmelinfectie is hardnekkig en is niet met alleen maar goed wassen en afdrogen weg te krijgen. Met onze mengsels van etherische oliën is een voetschimmel effectief te bestrijden.

Benodigdheden: / mineralen- of modderzeep / anti-schimmel gel of Neemgel
Opties: Dode Zee mineralen / kalknagelolie / schimmelolie

Dagelijks de voeten wassen met modderzeep, goed in laten werken, afspoelen en afdrogen. De aangetaste huidplekken 2x per dag dun insmeren met anti-schimmel gel. In iedere schoen en sok 1-2 druppels schimmelolie of Tea Tree aanbrengen.
Als de huid genezen is, de behandeling zeker nog 14 dagen volgen.
In hardnekkige gevallen kan regelmatig een voetbad in Dode Zee zout genomen worden waaraan enige druppels schimmelolie zijn toegevoegd. Los 50 gram Dode Zee mineralen op in 5 liter water van 37°C. en voeg daaraan 6 druppels schimmelolie toe. Neem 20 minuten, niet langer, een voetbad. Goed afdrogen en zorgvuldig insmeren anti-schimmelgel
Preventief, na een zwembad- of saunabezoek de voeten wassen met mineralen- of modderzeep (of een voetbad met Dode Zee mineralen) en insmeren met anti-schimmelgel. Dit voorkomt een (her)infectie.


Veel kwaaltjes en ongemakken kunnen met etherische oliën of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
   
/probleem/voetschimmel.htm - laatste wijziging dinsdag 26 juli 2011