Puur Natuur verzorging met etherische oliën
Wratten of verrucae worden veroorzaakt door humane papilloma virussen.


sschimmelinfecties
baardschimmel
candida
candida test
hoofdschimmel
huidschimmel
kalknagel
liesschimmel
mondschimmel
nagelschimmel
oliën
oorschimmel
ringworm
spruw
tepelschimmel
vaginaleschimmel
voetschimmel
zwemmerseczeem


diverse infecties
aften
gordelroos
herpes
hoofdluis
hoofdpijn
koortslip
laryngitis
sinusitis


wratten
genitale wratten
platte wratten
ouderdoms wratten
voetwratten
waterwratjes
wratten oliën


prijzen


colloïdaal zilver


huidproblemen
aambeien
couperose
dauwworm
eczeem
eelt
jeugdpuistjes/acne
lichen
likdoorns
psoriasis
roos
rosacea
wintertenen


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging


etherische oliën
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z


basis oliën

Nederlandse namen
botanische namen


diversen

gezondheidshangers
hydrolaten
massage oliën

Aleppo zepen


 
WRATTEN verrucae

Een wrat is een goedaardig, klein hard gezwel op de huid. Wratten worden veroorzaakt door een virus en zijn veel voorkomende afwijkingen, vooral bij kinderen. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen en bestaan in verschillende soorten en vormen. Er zijn zeker 30 verschillende virussen bekend die wratten kunnen veroorzaken. Een virus is een micro-organisme dat een ziekte kan veroorzaken, wratten zijn dus besmettelijk. Virussen die gewone wratten veroorzaken worden humane papilloma virussen genoemd.
De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen. Wratten bij kinderen zijn besmettelijker dan wratten bij volwassenen. Krab niet aan een wrat, want daardoor kunt u de wrat beschadigen en het virus verspreiden, met als gevolg het ontstaan van nieuwe wratten of de besmetting van anderen. Vaak verdwijnen wratten weer spontaan omdat het lichaam afweerstoffen tegen ze gevormd heeft.
Bij volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met een virus geen wratten meer ontstaan omdat een immuniteit tegen het virus is opgebouwd. Mensen die gedurende langere tijd medicijnen innemen die de weerstand verlagen, kunnen echter wel opnieuw wratten krijgen.
Wratten zijn op zich onschuldig, ze bestaan uit een kern van bindweefsel met bloedvaten, bekleed met laagjes epitheelweefsel. Wratten jeuken niet en doen over het algemeen geen pijn wel is er vaak een cosmetisch probleem, wratten in het gezicht of op de handen kunnen erg ontsierend zijn. Omdat het afweersysteem bij kinderen vaak nog niet zo sterk is als bij volwassenen worden kinderen sneller geïnfecteerd. Een infectiehaard voor voetwratten bij kinderen is het zwembad, laat kinderen daarom altijd badschoenen dragen, dit maakt de kans op besmetting geringer.
De meest voorkomende wratten zijn: de Verruca vulgaris, de Verruca plantaris, de Verruca plana en de Verruca filiformis. Ook de condylomata acuminatum komt steeds vaker voor.
De gewone wrat, Verruca vulgaris, is een rond, bloemkoolachtig uitgroeisel. Opvallend is de sterke verhoorning. Meestal komen meerdere wratten tegelijk voor, vooral op de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht. Op de hand van de rug wordt meestal een ronde gelige platte wrat gevormd.
De voetwrat, Verruca plantaris, komt voor op de voetzool. Er zijn 2 typen: de mozaïekwrat (oppervlakkig) en de doornwrat (pijnlijk en in de diepte groeiend). Voetwratten gaan eveneens met sterke verhoorning gepaard. Ze komen zowel bij kinderen als volwassenen voor.
De vlakke wrat, Verruca plana is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig tot lichtbruin bobbeltje, wat meestal in groten getale voorkomt. Hoofdzakelijk op het gezicht, armen en benen.
De Verruca filiformis is een variant van de Verruca vulgaris. Het is een vingervormige uitstulping van de huid op een steeltje. Ze zijn vooral op de lippen, neus of oogleden te vinden, soms ook in de oksels.
Verruca seborrhoica, ouderdomswratten ontstaan meestal op rug en borst, ze zijn bruin tot zeer donker bruin van kleur en hebben een harde ruwe structuur.
Waterwratje, Mollusca contagiosa, wordt ook wel bolhoedwratje of luchtpukkel genoemd. De wrat is doorschijnend of wit en vormt een bol, glad, vast bultje. In de wrat zit een witte substantie, die er uitgedrukt kan worden. Deze infectie komt het meeste bij kinderen en jongeren voor en wel op het lichaam, armen en benen, soms ook in het gezicht. De waterwratjes komen in grote aantallen voor en het is niet zelden dat er rond een groepje wratjes een huiduitslag (eczeem) ontstaat. Ook is een bacteriële infectie niet uitgesloten, waardoor de wrat dik en pijnlijk wordt. Besmetting vindt plaats door intensief huidcontact, de tijd tussen besmetting en het ontstaan van wratjes varieert van 1 week tot 6 maanden.
De Condyloma acuminatum, genitale of venerische wrat, is een bloemkoolachtige uitstulping (soms op een steeltje) Deze wrat komt voornamelijk bij volwassenen op het onderlichaam voor.
De bekende behandelingen van wratten zijn gericht op de vernietiging van het weefsel, waarmee alle virusdeeltjes geëlimineerd moeten worden. De diverse behandelingsmethoden zijn o.a. bevriezing met vloeibare stikstof, wegbranden, uitlepelen, zalf met o.a. formaldehyde en lasertherapie. Het resultaat van deze methoden is zeer wisselvallig en vaak niet afdoende. In veel gevallen vindt spontane genezing binnen 2-3 jaar plaats, maar meestal wil men niet zolang wachten. Wratten aan de hand, onder de nagels en op de voetzolen kunnen zeer hardnekkig zijn.
Een minder bekende behandelingsmethode is de behandeling met etherische oliën. De behandeling met etherische oliën is pijnloos en geeft bij een consequente toepassing ook goede resultaten. Er zijn meerdere etherische oliën die voor het bestrijden van wratten gebruikt kunnen worden, verschillende wrattenoliën vindt u hier:


Veel kwaaltjes en ongemakken kunnen met etherische oliën of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
   
/probleem/wratten.htm - laatste wijziging dinsdag 26 juli 2011