oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Absint
Acacia
Afrikaantje
Agarhout
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Asafetida
Azop
Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Bulgaarse Roos
Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Cipriol
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendblad


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen

insecten verdrijven

therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrolaten


zepen
Aleppo zepen
zeepaanbieding


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


info plantaardige
huidverzorging

Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn
   
foto`s
Bijvoet   Artemisia vulgaris
olie-analyse
Herba Artemisiae - Gemene Alsem - Krabbeklootjes - Sint Jansbloem - Sint Janswortel - Wilde Alsem / Sanskriet: Nagadamani


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Bijvoet of Gemene Alsem, Artemisia vulgaris, is een inheemse plant met paarsachtige stengels, donkergroene bladeren en onschijnbare gele bloempjes, die tot anderhalve meter hoog kan worden. Hij groeit in het wild vaak op braakliggende grondstukken en is een belangrijke waardplant.
Oorspronkelijk komt het kruid uit de gematigde klimaatzones van AziŽ, maar is nu in grote delen van de wereld te vinden. De plant behoort tot de
asteraceae familie, een familie met wereldwijd ruim 250 soorten waartoe ook
Absint, Davana en Dragon behoren.

De bladeren en bloemscheuten, die zowel vluchtige olie als bitter stoffen en looizuur bevatten, worden vanouds als keukenkruid gebruikt. Het blad wordt meestal gebruikt als vulling in vleesschotels vooral bij vet vlees. Jonge bladeren kunnen als groente gegeten worden.
Uit oude verhalen wordt niet duidelijk of Bijvoet gebruikt werd vanwege zijn neutraliserend effect op vette spijzen of om zijn kruidige smaak.


Lang voordat Hop in de bierbrouwerij gebruikt werd, werden Bijvoetbladeren genomen om het bier meer smaak te geven en het langer houdbaar te maken.

Bijvoet was voor de oude Germanen een heilige plant.
In christelijke tijden werd het kruid meer gezien als een heksenplant en gebruikt in magische rituelen ter bescherming tegen gevaar en het boze.
Het werd aan allerlei magische recepten toegevoegd.


De faam als geneeskrachtig kruid vindt zijn oorsprong in middeleeuws bijgeloof.
Het kruid werd gebruikt om reizigers te beschermen tegen boze geesten en wilde dieren.Met Bijvoet in de schoenen kon men voettochten maken zonder dat de voeten moe werden, vandaar de naam bij-voet.
Ook heden wordt het nog wel gebruikt als additief in voetbaden.

Bijvoet of Artemesia vulgaris helpt bij vermoeide voeten. Bijvoet etherische olie heilzaam bij menstruatie problemen en vallende ziekte. Artemesia vulgaris effectief bij krampen, winderigheid en hik.  Bijvoet kan slijmvliezen irriteren
foto Pixaby.com


De wortel van Bijvoet werd aan de huisdeur of een muur bevestigd om de duivel en andere boze geesten te bannen. Gevlochten kransen van Bijvoet moesten huis of schuur beschermen tegen brand of blikseminslag.

Bijvoet was vroeger bekend als Mater Herbarum (moeder van de kruiden) en was heilig voor de Angelsaksen, zoals beschreven staat in het Lacnunga manuscript.

In de folklore werd het kruid bekend als
cingulum sancti, of ook wel als Johannis gordel. Een legende vertelt dat Johannis de Doper een van Bijvoetbladeren gevlochten krans om zijn middel droeg. Hieruit ontstond een gewoonte om tijdens de midzomernacht rond een vuur te dansen en hierin kransen van Bijvoet te werpen. De draagster/drager van de krans zou dan het hele jaar tegen gevaar en ziekte beschermd zijn.


Ook Hildegard van Bingen kende het kruid maar heeft er waarschijnlijk uit voorzorg niet veel over gepubliceerd. Want men wist in die tijd ook al dat de plant afdrijvende eigenschappen had.

In vroegere tijden werd Bijvoet in de volksgeneeskunde gebruikt voor de behandeling van epilepsie en Sint vitusdans.


Eeuwenlang is de Bijvoet in verbinding gebracht met waarzeggerij en bijgeloof en is de werkelijke heilzame werking in vergetelheid geraakt. Er is geen enkel geneeskrachtig kruid wat heden zo onbeduidend geworden is als Bijvoet.


Toch wordt het in de volksgeneeskunst van diverse landen noch zeer gewaardeerd wegens zijn heilzame werking op de vrouwelijke constitutie.


Er is een mooi Russisch volksverhaal over Bijvoet.
Zabytko, een jong meisje, viel bij het verzamelen van paddenstoelen in het bos in een diepe kuil. De kuil bleek het huis van slangen te zijn. Deze deden haar niets maar gaven haar tijdens de winter voedsel wat uit mysterieus gloeiende stenen kwam. (een mogelijke verwijzing naar de maan?)
Toen de lente eindelijk aangebroken was vormden de slangen met hun lichamen een ladder waarmee het meisje uit de kuil kon klimmen.
Als afscheidsgeschenk leerde Serpent, de koningin der slangen, haar de taal der planten. Daarbij waarschuwde ze Zabytko dat ze nooit de naam Bijvoet uit mocht spreken anders zou ze het geleerde onmiddelijk vergeten.
Veel later toen ze eens een wandeling met haar vriend maakte vroeg deze haar hoe het kruid heette wat langs de weg groeide. Zonder na te denken, antwoordde ze 'Bijvoet' en onmiddellijk vergat ze de taal der planten. Sindsdien is Bijvoet in Rusland bekend als het kruid der vergetelheid.


Bijvoet wordt op grote schaal in Marokko, Algerije en Frankrijk gecultiveerd voor de productie van essentiŽle olie. Deze wordt vooral in de parfumindustrie gebruikt en is in Frankrijk onder de naam "ťssence d`Armoise" bekend. De olie wordt gewonnen door waterdamp distillatie van de bloeitoppen. Eveneens wordt een olie gedestilleerd uit het bloeiende kruid met bladeren en wortels. 500 kilo`s vers kruid leveren 1 kilo olie.
Het is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een bitter-zoete, kamferachtige geur.


De olie is door het hoge thujon gehalte niet geschikt als smaakstof voor levensmiddelen. Wel wordt hij gebruikt als geurstof in zepen, geurwaters en diverse parfums.

Deskundigen zijn van mening dat Bijvoetolie antireumatische, antibacteriŽle, antifungale en antivirale eigenschappen heeft. Bovendien heeft de olie door het hoge thujon gehalte een abortieve werking.Aromatherapeuten
gebruiken Bijvoet essentiŽle olie o.a. bij; stoornissen in de menstruatie, hik, vermoeide voeten, vallende ziekte, krampen, wratten, nervositeit, slapeloosheid en worminfecties. *
Toevoegen aan een zitbad bij pijnlijke menstruatie en ontstekingen. *
Toevoegen aan een voetbad bij een slechte doorbloeding.
*
Verdampen van Bijvoetolie verdrijft insecten waaronder motten.
*
Kompressen met Bijvoetolie gebruiken bij kneuzingen, verstuikingen en onstoken gewrichten. *


psychisch:
Bijvoet brengt mentale en emotionele energie in balans. Een overactieve geest die goed slapen verhindert komt met het verdampen van Bijvoet tot rust. Het helpt nachtmerries te overwinnen. *

spiritueel:
Verdampen van Bijvoetolie wordt toegepast voor rituele reiniging van mensen en ruimten.
Mensen die worden overspoeld door visioenen en geen grip meer op de werkelijkheid hebben kunnen duidelijkheid vinden bij het verdampen van Bijvoet. De olie kan dingen weer in balans brengen. Eveneens kan het worden gebruikt om mensen te verbinden met hun muze.
Heeft invloed op het voorhoofdschakra en mogelijk ook op de keelchakra.


In China is Bijvoet het basismateriaal voor moxa, wat in de acupunctuur wordt gebruikt om blokkades in meredianen op te heffen.


contra-indicatie: oraal giftig door het hoge thujon gehalte, abortief. voorzichtig toepassen, kan huid en slijmvliezen irriteren. niet gebruiken bij baby`s en tijdens de zwangerschap.


mengen met: Bijvoet kan goed gecombineerd worden met Ceder, Den, Eikenmos, Kamille, Kardamom, Lavandin, Lavendel, Patchouli, Rozemarijn, Salie, Scharlei en Venkel.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
vermoeide voeten; meng 10 druppels Bijvoet met een beetje melk, room of honing. Voeg dit mengsel toe aan een warm voetbad en baad 15 min. *
verdampen: 6-10 druppels Bijvoet in de aromalamp geven rust bij slapeloosheid.*
menstruatie problemen; voeg 10-20 druppels toe aan 50 ml. basisolie en masseer dagelijks de onderbuik en lendenen. *

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteitrecepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽn


welke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingmassage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn
Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/bijvoet.htm - laatste wijziging donderdag 24 januari 2019

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer