oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Absint
Acacia
Afrikaantje
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Araucaria
Asafetida
Azop
Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Bulgaarse Roos
Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Cipriol
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendblad


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen

insecten verdrijven

therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepen
zeepaanbieding


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


info plantaardige
huidverzorging

Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn
   
foto`s
Cananga   Cananga odorata var. macrophylla
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Cananga, Cananga odorata, ook wel wilde Ylang Ylang genoemd, is een tot 30 meter hoge tropische boom, die tot de plantenfamilie annonaceae behoort. De boom komt oorspronkelijk uit IndonesiŽ en de Filippijnen. Hij draagt het hele jaar door grote, zeer geurige, gele bloemen.
De engelse botanist John Ray beschreef als eerste rond 1700 de boom onder de naam Arbor saguisen. Latere auteurs noemden hem Borga cananga of Unona odorata.
De boom wordt vooral commercieel aangeplant op de Fiji eilanden en Samoa. De beste kwaliteit Cananga olie komt echter van Java.
Cananga of Cananga odorata is een zinneprikkelende etherische olie. Cananga vermindert jeugdpuistjes, verhoogt geslachtsdrift en voorkomt hyper ventilatie.  Cananga odorata helpt bij gespleten haarpunten en broze nagels. Cananga verdrijft  vermoeidheid, spanningen, stress en depressies. Cananga heilzaam bij hoge bloeddruk. In de oorsprongslanden worden de Canangabloemen plaatselijk veel verhandeld en vooral gebruikt bij rituele dansen.
In IndonesiŽ wordt er een geurige kruidige drank van gemaakt.


Van oudsher worden Canangabloemen geweekt in Kokosvet om zo de zogenaamde Macassar haarolie te bereiden.
Op Tahiti wordt deze olie
monoi motoi genoemd en traditioneel gebruikt voor de huid- en haarverzorging.
Een volwassen boom levert ongeveer 120 kilo bloemen per jaar.

De etherische olie
, Oleum Anonae, werd voor het eerst rond 1860 commercieel gewonnen door waterdampdestillatie van de vers geplukte bloemen. Voor de productie van 1 kilo olie zijn 100 kilo bloemen nodig. Het is groengele tot helder gele olie, met een intensieve houtige zoete balsemieke geur.
De olie wordt veel gebruikt voor het parfumeren van zeep en het maken van bloemenparfums zoals bijv. jasmijn, hycint en lelie en oriŽntaalse geuren. Canangaolie maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums.

Over Cananga en
Ylang Ylang olie bestaat veel verwarring. Zo wordt vaak beweerd dat Cananga olie bestaat in verschillende gradaties of dat de olie het staartdestillaat van Ylang Ylang is.
Alles complete onzin: Cananga is een complete olie die wordt gedestilleerd uit de bloemen van de
Cananga odorata var. macrophylla terwijl Ylang Ylang wordt gedestilleerd uit de bloemen van de Cananga odorata var. genuina De laatste olie wordt wel geleverd in verschillende kwaliteiten (frakties).

Soms wordt uit de bladeren eveneens een olie gedestilleerd, deze heeft eerst een peperachtige geur die snel verandert in een zwakke Ylang geur. De olie wordt meestal alleen lokaal aangeboden en is van slechte kwaliteit.
De kruidig zoete geur is ontspannend, zinnenprikkelend en werkt stimulerend. Schenkt door verdampen vertrouwen en geborgenheid. Algemeen koortswerend en weerstand (tegen infecties) verhogend.
De geur van de Cananga is kruidiger dan die van de
Ylang Ylang en wordt zeer gewaardeerd door mensen die de geur van de Ylang Ylang te bedwelmend vinden.
Aromatherapeuten zijn van mening dat Cananga essentiŽle olie antidepressieve en ontkrampende eigenschappen heeft en afrodiserend werkt .
De olie door de aromatherapie o.a.
gebruikt bij; koorts, nervositeit, futloos, afbrekend haar, gespleten haarpunten, onzuivere huid, jeugdpuistjes, broze nagels, lichtverhoogde bloeddruk, hartkloppingen, insectenbeten, hartbeklemmingen, vermoeidheid, stress, depressieviteit, verminderde geslachtsdrift, emotionale klachten. Voorkomt hyperventilatie en bevordert haargroei. *

psychisch:
Canaga-olie schenkt vertrouwen en geborgenheid. Helpt bij het loslaten van spanningen en stress. Voor mensen die voortdurend onder stress staan werkt een bad met Cananga zeer ontspannend.
*

contra-indicatie: niet toxisch, niet irritant, kan in uitzonderingen bij mensen met een gevoelige huid overgevoeligheid veroorzaken. Niet gebruiken bij lage bloeddruk, of tijdens zwangerschap.


Cananga is als geurstof vooral in het bad goed te combineren met Sandelhout, Rozenhout en Sinaasappel en andere CitrusoliŽn.
mengen met o.a.: Amyris, Copaiva, Eikenmos, Ho-blad, Jasmijn, Kalmoes, Labdanum, Lavendel, Oranjebloesem, Palmarosa, Patchouli, Pokhout, Roos of Sandelhout.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
spanningen; 5 druppels Cananga, 3 druppels Pompelmoes en 3 druppels Koriander toevoegen aan 30 ml. basis olie. Met dit mengsel het lichaam licht masseren.*
hoge bloeddruk; meng 6 druppels Cananga en 3 druppels Lavendel met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten. *
hartbeklemmingen; 4 druppels Cananga en 6 druppels Den toevoegen aan 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de hartstreek licht masseren. *
verdampen: in de verdamper biedt deze zoete exotische olie, de helpende hand bij het loslaten van spanning en stress, vooral wanneer deze veroorzaakt zijn door een veeleisende en overheersende omgeving. Cananga laat de uitstraling en het zelfvertrouwen van de mens tot uitdrukking komen. Het verdrijft jaloerse gedachten en teleurstellingen. *

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteitrecepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽn


welke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingmassage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn
Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/cananga.htm - laatste wijziging donderdag 24 januari 2019

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer