oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars


Absint
Acacia
Afrikaantje
Agarhout
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Araucaria
Asafetida
Azop

Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bawchi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Brem
Bulgaarse Roos

Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Cypriol

Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendbladprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen


   
foto`s
Cardamom   Elettaria cardamomum
Amomum cardamomum
olie-analyse

Fructus Cardamomi - Oleum cardamomum - Koetsiertjes - Kardemom / Hindi: Choti ilaichi - Hari ilaichi - Elaichi


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Cardamom, Elettaria cardamomum, is een tot 4 meter hoog meerjarig, rietachtig kruid met kleine groen-witte violet gestreepte bloempjes wat behoort tot de gemberachtigen, zingiberaceae. Cardemom is ťťn van `s werelds oudste specerijen en werd als eerste in Egypte gebruikt. Via de oude karavaanwegen is de specerij o.a. ook naar Europa gekomen. De plant gedijt uitstekend in de vochtige berggebieden van India en komt daar op 1200 tot 1500 meter hoogte ook in het wild voor.
Een variŽteit wordt op grote schaal gecultiveerd in Sri Lanka, Laos, MaleisiŽ, Guatemala en El Salvador voor de specerijproductie. De teelt is erg arbeidsintensief, de vruchten moeten vlak voor de rijping met de hand geplukt worden.
Ruim 3000 jaar geleden kauwden de Egyptenaren al Kardamomzaadjes om hun tanden te reinigen.
Ze gebruikten het ook in parfums en reukwerken.
In de Chinese en Indiase geneeskunde wordt Kardamom al vele duizenden jaren gebruikt bij de behandeling van longaandoeningen, koorts en spijsverteringsklachten.
Vooral voor het laatste is een Ayurvedische behandeling succesvol.

Cardamom, Elettaria cardamomum etherische olie bevordert eetlust. Cardamom of Kardamom schenkt weer zelfvertrouwen.  Elettaria cardamomum helpt bij spijsvertering.
foto Pixaby.com

Sinds de oudheid worden de zaden in oosterse landen gewaardeerd als specerij en om de geneeskrachtige werking. De Arabieren gebruikten de zaden bij spijsverteringsproblemen en beschouwden het ook als afrodisiacum.
Ruim 1000 geleden maakten de Vikingen in Constantinopel kennis met Cardamom en introduceerden het in ScandinaviŽ waar het nog steeds populair is.
Kardemom heeft een typisch oriŽntaals zoet kruidig aroma. Als specerij wordt het in India en IndonesiŽ veel gebruikt om brood, gebak en koffie te aromatiseren. Ook in Europa, vooral Engeland en Duitsland, wordt Kardamom in koek, worst en likeur verwerkt.

De beste Kardamom komt uit India en MaleisiŽ. 60% van de export gaat naar de Arabische landen voor koffie. Bij de BedoeÔenen en in EthiopiŽ bestaan echte koffie ceremoniŽn, waarbij de koffiebonen net voor het gebruik samen Kruidnagel en Kardamom geroosterd worden. Direct na afkoeling wordt het mengsel gemalen en wordt er koffie gezet.

Een etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gedroogde rijpe vruchten. Voor 1 kilo olie benodigt men 20-100 kilo zaden. Het is een bleekgele olie met een zoete, warme kruidige geur. Net als Gemberolie heeft Kardamomolie verwarmende en stimulerende eigenschappen.
Het is een belangrijke smaakstof voor farmaceutische preparaten en voor de levensmiddelenindustrie.
Het is ook een geurstof voor parfums.

Dank zij de slijmoplossende, antibacteriŽle en ontstekingsremmende eigenschappen is de olie naar de mening van deskundigen een uitstekend middel voor de behandeling verkoudheid en hoesten. *

Cardemom essentiŽle olie wordt door aromatherapeuten o.a. gebruikt bij; anorexia, krampen, halitotis, slijmvorming, mentale vermoeidheid, nervositeit, kolieken, misselijkheid, beklemmingen, brandend maagzuur en winderigheid. Bij spijsverteringsproblemen toevoegen aan Sesamolie en masseren. Verdampen in de leefruimte bij luchtweginfecties, bronchitis, hoesten. *

psychologisch: Het Kardamomtype is bang voor zijn eigen gevoelens. Hij moet de angst nagaan die hier ten grondslag ligt en proberen te ontspannen. De warme zinnelijke geur van Kardamom kan daarbij helpen. *

psychisch: Kardamomolie heeft een vrolijke verfrissende werking. Hij kalmeert overspannen zenuwen en helpt spanningen beter te verwerken. Verdampen van de olie geeft steun aan mensen die zich overdreven zorgen maken en voortdurend negatieve gedachten hebben. Hij brengt mentale stabileit en verfrissende energie om eventuele lichamelijke kwalen te overwinnen. *

spiritueel: Kardamom stimuleert het innerlijk zien en versterkt de mentale concentratie. Het is een olie die de meditatie verdiept en ons bindt aan het zijn. De olie ruimt blokkades op die een onbelemmerde energiestroom beletten. *

contra-indicatie: in hoge concentraties mogelijk irriterend en kan bij gevoelige mensen overgevoeligheid veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap of het zogen of dan alleen af en toe verdampen.

Kardamom kan goed gecombineerd worden met Bergamot, Ceder, Karwij, Kaneel, Kruidnagel, Labdanum, Neroli, Peper, Roos, Sinaasappel, Wierook en Ylang Ylang.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
verdampen: 6-8 druppels Kardamom in de aromalamp geven een gevoel van zelfvertrouwen bij de start van nieuwe (levens) projecten. *
verdampen bij emoties: 5 druppels Kardamom, 5 druppels Basilicum en 5 drupepls Citroen in de aromalamp. *
verwarmend bad: 4 druppels Kardamom, 3 druppels Koriander en 3 druppels Lavendel mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.   *
spijsverteringsproblemen, verstoppingen: 4 druppels Kardamom, 6 druppels Roomse Kamille, 3 druppels Gember en 1 druppel Pepermunt toevoegen aan 30 ml. Sesamolie. *
De buik met beide handen in cirkelende beweging naar behoefte met dit mengsel masseren.

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
   
Anthťmis webshop
Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/cardamom.htm - laatste wijziging dinsdag 19 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer