oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars


Absint
Acacia
Afrikaantje
Agarhout
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Araucaria
Asafetida
Azop

Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bawchi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Brem
Bulgaarse Roos

Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Cypriol

Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendbladprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen


   
 
Citrus oliŽn
 


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Citrusbomen stammen waarschijnlijk uit het gebied tussen India - Zuid-China en IndonesiŽ en behoren tot de familie van ruitachtigen, Rutaceae. Heden bestaan er ruim 500 soorten en variŽteiten die wereldwijd in tropische en subtropische gebieden te vinden zijn. Diverse Citrus soorten belandden op verschillende tijden naar Europa.
Etherische oliŽn van verschillende Citrus soorten hebben een rustgevende werking
foto Pixaby.com
De Citrus medica, waaruit citronaat wordt gewonnen kwam vanuit PerziŽ omstreeks 300 v. Chr. naar Griekenland vanwaaruit de boom in de volgende 400 jaar door heel Midden-Europa werd verspreid.
De hieruit gecultiveerde Citroen,
Citrus limonum werd vanwege het hoge vitamine C gehalte in de 18e en 19e eeuw op lange zeereizen gebruikt om scheurbuik te voorkomen.

De herkomst van de Limoen,
Citrus aurantifolia, ligt in het is duister, maar is waarschijnlijk Zuidoost-AziŽ.
De Limoen wordt veel bij de productie van vruchtensappen gebruikt.
De Sinaasappelboom, Citrus vulgaris komt oorspronkelijk uit Zuid-China of Vietnam en werd door de Arabieren in het Middellandse Zeegebied ingevoerd.

Er bestonden eerst bittere en zure soorten. De zoete Sinaasappel,
Citrus cinensis raakte eerst tussen 1300 en 1500 n. Chr. in Europa bekend en is nu met vele variŽteiten wereldwijd gecultiveerd.
Alle Citrussoorten worden grootschalig verbouwd. Naast de consumptie van de vruchten worden deze ook door de industrie gebruikt o.a. voor de productie van geur- en smaakstoffen. Eveneens worden uit Sinaasappel en Citroen ontvettende stoffen gewonnen die belangrijk zijn voor de fabricage van bijv. schoonmaakmiddelen. Op deze pagina vindt u een aantal Citrussoorten waarvan de etherische oliŽn ook in de aromatherapie worden gebruikt.


Limoen of Limette, Citrus aurantifolia levert een frisse, geurige etherische olie   Neroli etherische olie wordt gewonnen uit de bloesems van de Oranjeboom, Citrus vulgaris   Petitgrain, Citrus aurantium  var. amara, etherische olie werd vroeger gewonnen uit de onrijpe vruchten   Bergamot, Citrus bergamia is genoemd naar de stad Bergamot in Lombardije
Citrus aurantifolia   Citrus aurantium var.amara   Citrus aurantium var. amara   Citrus bergamia
Limoen   Neroli   Petitgrain   Bergamot
De Limoen of Lemmetje, Citrus aurantifolia, is een kleine groenblijvende boom met harde scherpe doornen en kleine witte bloemen. De etherische olie wordt gewonnen door koude persing van de schil van onrijpe vruchten of door stoomdestillatie van het hele geperste fruit.   Neroli wordt ook wel Sinaasappel- of Oranjebloesem olie genoemd en heeft een exotische bloemige geur die activerend op geest en lichaam werkt. De etherische olie wordt gewonnen door destillatie van de bloesem.   De bittere Sinaasappelboom, Citrus aurantium var. amara, komt oorspronkelijk uit China en levert verschillende etherische oliŽn. De Petitgrainolie werd vroeger geperst uit de zeer jonge vruchten, vandaar de naam.   De vruchten van de Citrus bergamia, een boom van 4 ŗ 5 mtr. die men vooral in Zuid-ItaliŽ aantreft, lijken op miniatuur Sinaasappelen. De naam Bergamot komt van de Italiaanse stad Bergamo (in Lombardije) waar de olie voor de eerste maal verkocht werd.


Pomerans, Citrus vulgaris etherische olie   Citroen, Citrus limonum essentiŽle olie heeft veel positieve eigenschappen   Rode Mandarijn, Citrus nobilis etherische olie is bijzonder geurig   Pompelmoes, Citrus paradisa etherische olie is een frisse vrolijke olie
Citrus sinensis hybr.   Citrus limonum   Citrus nobilis   Citrus paradisi
Tangerine   Citroen   Rode Mandarijn   Pompelmoes
De Tangerine, behoort tot de Mandarijnen. Het is een 3-5 meter hoge groenblijvende struik met kleine dieporanje vruchten. De vrucht is gemakkelijk te schillen. Deze de schil is rijk voorzien van oliecellen die duidelijk zichtbaar zijn en een zoetgeurende olie leveren.   De Citroenboom, Citrus limonum, is oorspronkelijk afkomstig uit AziŽ. De etherische olie wordt gewonnen door uitpersing van de schil. De olie is stimulerend, verfrissend en desinfecterend. In verdamper zorgen een paar druppels al voor een frisse, schone atmosfeer. Citroen is een belangrijke essentiŽle olie omdat hij zoveel positieve eigenschappen heeft.   Oorspronkelijk afkomstig uit China, wordt de Mandarijnboom nu vooral gecultiveerd rondom de Middellandse Zee en in BraziliŽ. De vruchten werden traditioneel cadeau gegeven aan de Chinese Mandarijnen, hier vindt de naam van de vrucht dan ook zijn oorsprong.   De Pompelmoes, Citrus paradisi, is oorspronkelijk de in Amerika gekweekte variant van de Sinaasappel, Citrus maxima. Het is een grote boom met glanzende bladeren en grote gele vruchten. De frisse citrusgeur lijkt veel op de geur van de Sinaasappel, maar is iets kruidiger.


Mandarijn, Citrus reticulata etherische olie is zeer geliefd bij kinderen   Sinaasappel, Citrus sinensis, etherische olie is een licht sedativum   Bloed Sinaasappel is een variŽteit van de Citrus sinensis   Bittere Sinaasappel of Oranjboom, Citrus aurantium var, amara levert verschillende oliŽn
Citrus reticulata   Citrus sinensis   Citrus sinensis var.   Citrus vulgaris
Mandarijn   Sinaasappel   Bloed Sinaasappel   Bittere Sinaasappel
De Mandarijnboom, Citrus reticulata, is oorspronkelijk afkomstig uit China maar wordt nu vooral gecultiveerd rondom de Middellandse Zee en in BraziliŽ. Mandarijn olie is zeer geliefd bij kinderen   De Sinaasappelboom, Citrus aurantium, komt oorspronkelijk uit China. Het is een groenblijvende boom waaruit vele variŽteiten gecultiveerd zijn. Belangrijkste producenten zijn tegenwoordig de landen rond de Middellandse zee, de USA, het CaraÔbische gebied en BraziliŽ.   De Bloed Sinaasappel is een gecultiveerde variŽteit van de Citrus sinensis. De etherische olie wordt geperst uit de schil, heeft een intensieve Sinaasappelgeur en sedative werking.   Uit de Bittere Sinaasappel worden drie verschillende etherische oliŽn gewonnen; de bloesem levert de Neroli, de jonge twijgen met bladeren en onrijpe vruchten de Petitgrain en de schil van het bijna rijpe fruit de Oranjeboom- of Pomerans olie.

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/muntolien.htm - laatste wijziging vrijdag 22 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer