oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Absint
Acacia
Afrikaantje
Agarhout
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Asafetida
Azop
Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Bulgaarse Roos
Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Cipriol
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendbladprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn

   
 
Pinaceae - naaldbomen
 


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Naaldbomen komen in veel variŽteiten over de hele wereld voor. De meeste groeien in gematigde streken hoewel er ook enige in de tropen voorkomen. In noordelijke gebieden zoals bijv. in de Taiga zijn de naaldbomen vaak de dominerende planten. In Europa groeien meerde soorten naaldbomen, maar de meest voorkomende is de Abies alba, een boom die erg onder de "zure regen" te lijden heeft gehad.


Dennen, Sparren, de altijdgroene naaldbomen geven ons rust, ruimte, kracht en ontspanning. Hildegard van Bingen noemde de Spar een "zinbeeld van innerlijke kracht.
Naalden en hars van naaldbomen speelden in de volksgeneeskunde een belangrijke rol Naalden en hars van naaldbomen hebben in de volksheelkunde altijd een bijzondere betekenis gehad. Ze hebben bij hoesten een slijmoplossende en long versterkende werking. Traditioneel werden spruiten van Den of Spar 4 weken in honing ingelegd en dit als hoestdrank gebruikt. Een aftreksel van de knoppen zou wratten laten verdwijnen en met de hars werden slechthelende wonden behandeld.

Tegen verkoudheid werd een bad met naalden genomen, daartoe werd 1 liter water met 200 gr. Dennen of Sparrennaalden gekookt, gezeeft en aan het badwater toegevoegd. Ook een kussen gevuld met gedroogde naalden gaf door de uit de naalden ontwijkende dampen verlichting bij verkoudheid e.d.
In de pharmaceutische industrie worden naast de etherische olie veel stoffen gebruikt die uit de naalden en kegels van naaldbomen worden gewonnen.
De aromatherapie is van mening dat door het hoge gehalte aan terpenen de essentiŽle oliŽn van naaldbomen slijmoplossende, antiseptische en antibacteriŽle eigenschappen hebben. Ze zouden de doorbloeding bevorderen en worden in de aromatherapie toegevoegd aan massage-oliŽn voor het behandelen van reumatische klachten en spierpijnen. Bovendien zouden ze door inhalatie bij luchtwegproblemen veel verlichting kunnen geven.*

Op deze pagina vindt u een aantal Naaldbomen waarvan de etherische oliŽn ook in de aromatherapie worden toegepast.


Pinus cembra, Arveden   Pinus cembra sibirica, Sibersiche Den   Pinus pilastis, Moerasden   Pinus sylvestris, Grove Den of Pijnboom
Pinus cembra   Pinus cembra sibirica   Pinus palustris   Pinus sylvestris
Arveden   Siberische Den   Moerasden   Grove Den
De Pinus cembra groeit in het hooggebergte tot aan de boomgrens. Deze tot 20 mtr. hoge imposante boom komt in de Alpen en de Karpaten voor.   De Pinus cembra sibirica is een variant van de Arveden die alleen in SiberiŽ voorkomt. De boom groeit zeer langzaam en kan enige honderden jaren oud worden.   De Moerasden, Pinus palustris, groeit hoofdzakelijk in het Zuid-Oosten van de USA. Het is een grote boom met een rechte stam, die op grote schaal voor de productie van timmerhout gebruikt wordt.   De Grove Den of Pijnboom, Pinus sylvestris, komt in veel variŽteiten over de hele wereld voor. Het is een tot 40 meter hoge, groenblijvende boom met rood-bruine schors, lange donkergroene naalden en puntige kegels.


Pinus nigra   Pinus exelsa, Himalaya Den   Pinus montana, Bergden of Latschenkiefer   Dougalsie of Douglasden, Pseudotsuga menziesii
Pinus nigra   Pinus excelsa   Pinus montana   Pseudotsuga menziesii
Zwarte Den   Himalaya Den   Latschenkiefer   Douglasie
De Zwarte Den komt voor in grote delen van Europa en Klein-AziŽ. De boom kan 55 meter hoog en meer dan 500 jaar oud worden.   De Himalaya Den groeit in grote delen van de Himalaya van Afganistan tot Tibet. Hij komt vaak samen met andere Dennen en de Ceder voor.Producent van de heerlijk geurende Himalaya Terpentijn olie.   Latschenkiefer of Bergden, Pinus montana, behoort tot het zogenaamde `Knieholz`. Dit heeft twee verschillende groeivormen, bomen van 10 tot 20 meter hoogte en bomen/struiken tot 4 meter.   De Douglasie, Pseudotsuga menziesii, ook wel Douglasden genoemd is een forse boom die tot 60 meter hoog kan worden, in Noordamerika worden zelfs hoogten van meer dan 100 meter bereikt.


Abies alba, Zilverspar   Abies balsamea, Balsemspar   Picea abies, Spar   Picea abies var sibirica, Siberische Spar
Abies alba   Abies balsamea   Picea abies   Picea sibirica
Zilverspar   Balsemspar   Fijnspar   Siberische Spar
Zilverspar, Abies alba, genoemd naar zijn gladde zilverwitte stam, is ťťn van de grootste Europese bomen. De boom komt vooral voor in het gebergte van Noord-Europa, kan een hoogte van ruim 60 mtr. bereiken en tot 700 jaar oud worden. Hij is de leverancier van ons `vurenhout`.   De Balsemspar of Canadese Balsem, Abies balsamea, is een tot 20 meter hoge kegelvormige boom die inheems is in Noord-Amerika. Op de stam en takken vormen zich "blaren" gevuld met een mengsel van hars en etherische olie, de zogenaamde Canadese balsem.   De Fijnspar, Picea abies, groeit in een groot deel van Europa in de bergen tot 1800 mtr. en vormt daar dichte bossen.   De Siberische Spar, Picea sibirica, komt hoofdzakelijk in Noord-Europa en het Noorden van AziŽ voor en vormt daar dichte bossen.


Tsuga canadensis, Hemlockspar   Larix decidua, Larix   Cedrus atlantica,  Atlas Ceder   Cupressus sempervirens, Cypres
Tsuga canadensis   Larix decidua   Cedrus atlantica   Cupressus sempervirens
Hemlockspar   Larix   Atlas Ceder   Cypres
De Canadese Hemlockspar, Tsuga canadensis, is een grote, tot 50 meter hoge, groenblijvende boom met kleine getande naalden en kleine bruine kegels.   De Larix, Larix decidua, is de enige Europese naaldboom, die in de herfst zijn naalden verliest. De boom komt oorspronkelijk uit de Alpen en het heuvelland van Tschechoslowakije en Polen   De tot 40 meter hoog wordende boom groeit in het Atlas-gebergte in Marokko. De Atlas Ceder is nauw verwant met de beroemde Libanon Ceder uit de bijbel   De Cypres, Cupressus sempervirens, een boom met een opvallende vorm en blauwgroene kleur kan tot 60 mtr. hoog worden. Zijn oorsprong ligt in AziŽ, maar de boom wordt nu vooral in het Middellandse Zeegebied veel aangeplant.
 
 

            

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteitrecepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽn


welke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingmassage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn
Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/dennenolien.htm - laatste wijziging donderdag 24 januari 2019

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer