oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars


Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus Citroen
Eucalyptus Mint
Eucalyptus oliŽn
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus Smithii
Eucalyptus Steigeriana

Fenegriek
Fichtennadel
Foelie
Fokienia
Franse Roos
Frangipani

Galanga
Galbanum
Gandhi wortel
Ganzevoet
Gardenia
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun balsem

Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Hibahout
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hooibloemen
Hop
Hyacint
Hysop

Immortelle
Indische Verveine
Iris
IJzerhard

Jamaica Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse Ceder
Japanse Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille

Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo Kamfer
Kamille
Roomse Kamille
Wilde Kamille
Kamperfoelie
Kaneel
Kanuka
Kapoor Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kattenkruid
Kerrieboom
Kervel
Kewra
Khella
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Koffie
Kokila
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kumquat
Kurkumaprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Jamrosa   Cymbopogon martinii var. motia
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Jamrosa, Cymbopogon martinii, behoort tot de plantenfamilie Gramineae, die oorspronkelijk uit Noord-India of Pakistan komt. Het is een familie van grassen en zeggen waarvan Cymbopogon een belangrijk geslacht van ongeveer 120 verschillende soorten en variŽteiten is. Cymbopogon martinii, is een grassoort waarvan 2 variŽteiten bekend zijn t.w. Gembergras, Cymbopogon martinii var. sofia en Palmarosa of Jamrosa, Cymbopogon martinii var. motia of ook wel Cymbopogon martinii var. martinii.
Het zijn grassoorten die belangrijke bronnen zijn van commercieel waardevolle verbindingen zoals bijv. geraniol, citral en eugenol. Natuurlijke verbindingen die, zowel als grondstof in de parfumindustrie of als grondstof voor de synthese van industriŽle reuk- en smaakstoffen, in grote hoeveelheden gebruikt worden.
Jamrosa wordt nu in Afrika, IndonesiŽ, BraziliŽ en op de Comoren op grote schaal gecultiveerd. Het gras in India Motia genoemd groeit ten noordoosten van Bombay nog steeds in het wild vooral op droge gronden en zonnige berghellingen.
In Nepal en in mindere mate in Pakistan wordt het gekweekt voor de productie van etherische olie. Jamrosa is een tot 3 mtr. hoog gras met lange lancetvormige bladen en roodbruine bloeipluimen in de herfst.
De etherische olie wordt ook wel
Indiase- of Turkse Geranium genoemd, dit omdat de olie vroeger vanuit Bombay naar de havens aan de Rode Zee werd verscheept en vandaar uit over land naar Constantinopel en Bulgarije. Op de Balkan en ook in Turkije werd en wordt Palmarosa-olie veel gebruikt voor het versnijden van echte Rozenolie.
Om de etherische olie te winnen wordt het gras vlak voor de bloei geoogst, kort gedroogd, gesneden en dan gedestilleerd.
Palmarosa, Androgopon martinii, werd in Bulgarije gebruikt om Rozenolie te versnijden.
Een belangrijk commercieel centrum voor Jamrosa is het westen en noordwesten van Ellichpur in India waar zich vele destilleerderijen bevinden.
De essentiŽle olie is lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete, kruidige op Rozen lijkende geur. Daarom wordt de olie ook veel gebruikt als goedkope vervanger van echte Rozenolie. Jamrosaolie is een belangrijke geurstof in de cosmetische industrie en in beperkte mate een smaakstof in bijv. tabak.
Zowel de olie als de gedroogde plant komen voor in de Indiase Materia Medica en worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. De olie wordt aanbevolen bij zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn, terwijl het kruid wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.
Eťn van de voornaamste bestanddelen van de olie is geraniol en daardoor is Jamrosa niet alleen zeer waardevol in de huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel.
Jamrosa essentiŽle olie stimuleert naar de opvatting van deskundigen de celregeneratie, reguleert de talgproductie. Volgens aromatherapeuten is het een antiseptische olie met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij: eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes, bacteriŽle- en schimmelinfecties, huidinfecties, littekens, zweren, acne, couperose, rimpels, darminfecties met coli- en dysenteriebacillen, geestelijke uitputting, nervositeit, stijve spieren, spijsverteringproblemen, depressies en aan stress gerelateerde problemen.
In combinatie met Lavendel-, Tea Tree- en Geranium olie kan Jamrosa helpen bij ontstekingen aan de urinewegen en de geslachtsdelen, zoals blaasontsteking, urinebuisontsteking en schede ontsteking.


psychisch: Jamrosa olie opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Hij herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid. Verdampen van de olie brengt jalouzie en bezitterige gevoelens onder controle. Ook fijn om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

contra-indicatie: kan bij puur gebruik bij gevoelige mensen huidirritatie veroorzaken

mengen met: Jamrosa kan goed gecombineerd worden met Sandelhout, Amyris, Bergamot, Ceder, Citroen, Cananga, Rozenhout, Rozemarijn, Wierook, Pokhout, Geranium en andere bloemenoliŽn.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
verdampen: 5 druppels Jamrosa, 1 druppel Geranium en 2 druppels Pompelmoes in de aromalamp verdampen verdrijven een depressieve stemming.
puistjes: acne, wondjes; 2 druppels Jamrosa op een vochtig watje en daarmee de aangetaste plaatsen deppen.
couperose, rimpels; 6 druppels Jamrosa in een eetlepel Jojoba olie mengen en met dit mengsel `s avonds het gezicht licht inwrijven.
droge huid: 5 druppels Jamrosa, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toevoegen aan 80 gr. Sheabutter en 20 ml. Jojoba. Dit mengsel `s avonds aanbrengen.
nervositeit en stress; 3 druppels Jamrosa, 1 druppel Neroli, 1 druppel Geranium en 2 druppels Lavendel toevoegen aan een klein beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/jamrosa.htm - laatste wijziging vrijdag 22 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer