oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars


Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus Citroen
Eucalyptus Mint
Eucalyptus oliŽn
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus Smithii
Eucalyptus Steigeriana

Fenegriek
Fichtennadel
Foelie
Fokienia
Franse Roos
Frangipani

Galanga
Galbanum
Gandhi wortel
Ganzevoet
Gardenia
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun balsem

Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Hibahout
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hooibloemen
Hop
Hyacint
Hysop

Immortelle
Indische Verveine
Iris
IJzerhard

Jamaica Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse Ceder
Japanse Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille

Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo Kamfer
Kamille
Roomse Kamille
Wilde Kamille
Kamperfoelie
Kaneel
Kanuka
Kapoor Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kattenkruid
Kerrieboom
Kervel
Kewra
Khella
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Koffie
Kokila
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kumquat
Kurkumaprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Jeneverbes   Juniperus communis
olie-analyse
Jeneverboom - Lammerenhout - Vrakelbes - Juniperi aetheroleum / Sanskriet: Hapusha


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Jeneverbes, Juniperus communis, een groenblijvende struik of boom met naaldvormige bladeren behoort tot de Cypressenfamilie, Cupressaceae. De bessen benodigen 2-3 jaar om te rijpen zodat aan ťťn boom donkerblauwe, rijpe bessen en groene, onrijpe bessen voorkomen. De boom stamt oorspronkelijk uit noordelijke streken, Noord-AziŽ en Noord-Amerika maar komt nu ook veel voor in de Zuid-Europese landen. ItaliŽ, KroatiŽ en AlbaniŽ zijn grote bessenleveranciers.
Duizenden jaren werd de Jeneverbes in vele beschavingen - van de BabyloniŽrs en de Egyptenaren tot die van de Tibetanen en de Noordamerikaanse Indianen - gebruikt als wierook bij de uitoefening van hun rituelen.

Bij de Grieken was de Jeneverbes aan Hermes, de boodschapper der goden, gewijd.

In de middeleeuwen werden takken met bessen in de ziekenkamer verbrand ten einde infecties te voorkomen.
De bessen werden gekauwd om zich tegen de pest te beschermen.

Opgravingen hebben aangetoond dat er in Europa een levendige handel in Jeneverbessen bestond.


De struik werd als een magisch kruid beschouwd omdat er een goede geest in schuilde die bescherming bood tegen duivels, kwade geesten en wilde dieren, daarom mocht een Jeneverbes niet gekapt worden.

Jeneverbes of Juniperus communis etherische olie, is heilzaam bij gewrichtspijn,  reumatische klachten, jicht, zenuwpijnen en spierpijn.
foto Markťta MachovŠ

Jeneverbes bezit een uitgesproken aromatische geur, die uit alle delen van de plant opstijgt. Het hout werd gebruikt om vlees te roken en de bessen worden traditioneel gebruikt om `Gin` te parfumeren. Onze `genever` vindt zijn oorsprong in deze plantennaam.

Traditioneel werd het sap van de bessen ingedikt en houtspanen gekookt om dit als huismiddel bij de behandeling van huiduitslag, jicht en waterzucht te gebruiken.

Jeneverbesolie is een van ouds bekend en gewaardeerd geneesmiddel bij waterzucht, chronische blaas catarre, gruis en stenen, dat diende als urine afdrijvend middel.
*
Bovendien heeft het een bijzondere werking op de stofwisseling, wordt daarom door therapeuten met succes gebruikt bij gewrichtsreumatiek daar het hier gaat om een stofwisselingsstoring in het gewricht en zijn omgeving.
*
Deskundigen vinden het eveneens een geweldig middel bij slappe spieren, jicht en spierpijn. De nieren worden echter sterk geprikkeld zodat Jeneverbes maar gedurende een korte periode gebruikt mag worden.
De essentiŽle olie, Juniperi aetheroleum, wordt verkregen door destillatie met waterdamp van vers geoogste takken met bessen. Het heeft een lichtgele kleur met een houtige geur die op die van dennenaalden lijkt en werkt sterk reinigend op lichaam en geest. Ook alleen uit de bessen wordt een olie gedestilleerd. *
Deze Oleum juniperi E. baccarum heeft een krachtige, houtige geur met een zoete ondertoon, de werking is intensiever dan die van de tak/bes olie.

Jeneverbes essentiŽle olie wordt door aromatherapeuten o.a. gebruikt bij; opkomende verkoudheid, jeuk, zweertjes, jeugdpuistjes, onzuivere huid, acne, verminderde eetlust, maagzuur, gewrichtspijn, spierpijn, jicht, aambeien, cellulitis, menstruatiepijnen, reumatische klachten, overmatige transpiratie, vermoeidheid, witte vloed, blaasontsteking, angst, nervositeit, stress, vochtig eczeem en zenuwpijnen. *
Jeneverbes werkt ontgiftend, stimuleert de afscheiding van vloeibare en vaste giftige stoffen.
*

psychologisch: Het Jeneverbestype heeft moeite met afscheid nemen van mensen die veel in zijn leven betekend hebben. Dit type is gefrustreerd en teleurgesteld in het leven. Hij moet leren de kritiek die hij op mensen en omstandigheden heeft, positief om te buigen en voor zichzelf te gebruiken. *

psychisch: Jeneverbesolie heeft een kalmerende, rustgevende en verfrissende werking. Vooral mensen die lijden aan stress of angsttoestanden, vermoeidheid of overspannen zijn, moeten de olie een tijdje in de verdamper gebruiken. *

spiritueel: Jeneverbesolie is een ontgiftende olie die grote diensten bewijst bij het opruimen van opgehoopte negatieve energiŽn, vooral als die ontstaan zijn door contact met mensen met wie men zich op geen enkele manier verwant voelt. *
De olie kan ook gebruikt worden om kamers en gebouwen te zuiveren van ongewenste energie. Zoiets is heel nuttig als er een nieuw huis wordt betrokken of als er iets onprettigs in het eigen huis is gebeurd. Doe de olie in een aromalampje of verstuiver en laat het hele gebied dat gezuiverd moet worden zich met de geur vullen.
*

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap omdat de olie de baarmoederspier stimuleert. Niet bij nieraandoeningen en niet langer dan 6 weken achtereen gebruiken.

mengen met: Jeneverbes kan goed gecombineerd worden met Lavendel, Lavandin, Cypres, Den, Rozemarijn, Geranium, Elemi, Vetiver, Ceder en CitrusoliŽn.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
psoriasis; onverdund gebruiken om de huid schoon te maken. *
gespannenheid, verharde spieren; meng 4 druppels Jeneverbes, 4 druppels Citroen, 2 druppels Lavendel, 3 druppels IJzerhard en 2 druppels Rozemarijn met 50 ml. Amandel olie en masseer de gevoelige plekken. *
slappe spieren; 10 druppels Jeneverbes mengen in een eetlepel basis olie en met dit mengsel de spieren masseren. *
reuma; meng 7 druppels Jeneverbes, 4 druppels Rozemarijn, 5 druppels Pijnboom, 5 druppels Lavendel en 4 druppels Citroen met 50 ml. Jojoba-olie. Hiermee dagelijks masseren. *
eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes; 20 druppels Jeneverbes mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee iedere avond de huid deppen of afspoelen. *
 

Andere Juniperus soorten waaruit ook essentiŽle oliŽn worden gewonnen zijn: Virginia Ceder, Zevenboom, Mexicaanse Ceder en Cade


* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/jeneverbes.htm - laatste wijziging dinsdag 19 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer