oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus Citroen
Eucalyptus Mint
Eucalyptus oliŽn
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus Smithii
Fichtennadel

Fokienia
Foelie
Fenegriek
Franse Roos
Frangipani

Galanga
Galbanum
Gandhi wortel
Gardenia
Ganzevoet
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun balsem

Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Hibahout
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hooibloemen
Hop
Hyacint
Hysop

Immortelle
Indische Verveine
Iris
IJzerhard

Jamaica Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse Ceder
Japanse Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille

Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo Kamfer
Kamille
Roomse Kamille
Wilde Kamille
Kamperfoelie
Kaneel
Kanuka
Kapoor Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kattenkruid
Kerrieboom
Kervel
Kewra
Khella
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Kokila
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kumquat
Kurkumaprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn
   
foto`s
Kamille   Matricaria chamomilla (M. recutita)
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Er is een tijd geweest, dat de Kamillebloesem als geneeskruid hoger werd aangeschreven dan nu het geval is. Dit kan komen door de verwarring tussen twee verschillende soorten Kamille, die verschillende eigenschappen bezitten. De ťťnjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Kleine Kamille), is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt, terwijl de meerjarige Anthemis nobilis, Roomse Kamille, naast voor haar heilzame eigenschappen ook als sierplant wordt gekweekt, evenals andere Anthemis-soorten. Kamille wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa.
Alleen de
Matricaria chamomilla levert de heilzame blauwe olie, die zo waardevol is.

Alleen de Echte Kamille, Matricaria chamomilla of Matricaria recutita, bevat  Azuleen, de heilzame blauwe olie,
foto Pixaby.com

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.
De essentiŽle olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.
De rijkdom aan alpha-bisabolol maakt Chamomilla-olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.
De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.
De olie wordt verkregen door waterdamp distillatie van de bloemen, is inktblauw van kleur en heeft een warme kruidige geur. Het plukken van de bloemen is zeer arbeids intensief en de opbrengst is uiterst laag, hetgeen de kostbaarheid van de olie verklaart.
Onderzoekingen hebben uitgewezen, dat Kamille ook als tegengif bij vergiftigingen met verscheidene bacteriŽn zoals stafylococcen en streptococcen kan worden gebruikt. Hierbij wordt het gif onschadelijk gemaakt, dit in tegenstelling tot de antibiotica waarbij de vermeerdering van de bacteriŽn wordt verstoord. Zeer kleine hoeveelheden van de Kamille-olie zijn al in staat als tegengif te functioneren.
In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingremmende, kalmerende en verzachtende werking. Azuleen wordt daarom toegepast in crŤmes voor een (over) gevoelige huid. De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille kan gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank of als mondspoeling.
Kamille essentiŽle olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieŽn, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen. *

Deze Kamille olie kan uitstekend voor
huisdieren worden gebruikt, toe te passen bij stress en angst.*


psychologisch:
Het Kamilletype is teleurgesteld in het leven, toch moet hij door de werkelijkheid van elke dag. In plaats van dagen of maanden rond te lopen met gekwetste gevoelens of emotionele problemen, zou hij zich eens moeten uiten bij iemand die hij vertrouwd. In zijn eentje blijft hij rondlopen in een cirkel. Wanneer hij zo met zichzelf bezig is, ziet hij misschien niet de helpende hand die naar hem uitgestoken wordt.

psychisch:
Kamille-olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

spiritueel:
Alle Kamille-oliŽn hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen. Ze zijn werkzaam op alle niveau's : het lichamelijke, het emotionele en subtiele. De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft. Gebruik kamille als er behoefte bestaat aan communicatie of als de waarheid gezegd moet worden, maar zonder bitterheid of boosheid. Van wege zijn kalmerende werking kan Kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen


contra-indicatie: kan bij sommige mensen dermatitis veroorzaken

mengen met: Kamille kan goed gecombineerd worden met Lavendel, Patchouli, Roos, BenzoŽ, Neroli, Bergamot, Marjolein, Citroen, Ylang Ylang, Jasmijn en Scharlei. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
als bad bij diverse huidziekten; 3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden. *
bij ontstekingen in de mond; meng 4 druppels Kamille in een glas gekookt water en gorgel hiermee 1 ŗ 2 maal per dag. *
bij pijnlijke tandgroei bij kinderen; stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje. *
bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes; 2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 ŗ 2 maal per dag deppen. *
bij ontstoken, gevoelige huid, acne; 4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos mengen met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren. *
zwellingen, verrekkingen; voeg 8 druppels blauwe Kamille, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Helicryse, 1 druppel Neroli en 3 druppels Patchouli toe aan 50 ml. basisolie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken. *
zeep handgemaakt van Olijfolie en Laurierolie onder toevoeging Kamilleextracten. Ideaal voor de verzorging van een ontstoken en geÔrriteerde huid. Puur plantaardig zonder geur- of kleurstoffen.
             

andere Kamille soorten

  klik hier > > >   Roomse Kamille   Wilde Kamille


* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   
vetzuren
recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽnwelke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingmassage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding
Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie   
/aroma/kamille.htm - laatste wijziging zondag 01 december 2019

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer