oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars


Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus Citroen
Eucalyptus Mint
Eucalyptus oliŽn
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus Smithii
Eucalyptus Steigeriana

Fenegriek
Fichtennadel
Foelie
Fokienia
Franse Roos
Frangipani

Galanga
Galbanum
Gandhi wortel
Ganzevoet
Gardenia
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun balsem

Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Hibahout
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hooibloemen
Hop
Hyacint
Hysop

Immortelle
Indische Verveine
Iris
IJzerhard

Jamaica Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse Ceder
Japanse Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille

Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo Kamfer
Kamille
Roomse Kamille
Wilde Kamille
Kamperfoelie
Kaneel
Kanuka
Kapoor Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kattenkruid
Kerrieboom
Kervel
Kewra
Khella
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Koffie
Kokila
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kumquat
Kurkumaprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Koriander   Coriandrum sativum
olie-analyse
Fructus Coriandri - Ketoembar / Sanskriet: Dhaniyaka - Kustumburi / Hindi: Dhaniya patta - Hara dhaniya - Kothamir


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Koriander, Coriandrum sativum, is een 40 tot 70 cm. hoog, sterk aromatisch, ťťnjarig kruid met kantachtige witte of rozerode bloemen. De plant is familie van de Peterselie en behoort tot de plantenfamilie, umbelliferae. Dit is een grote familie met meer dan 3500 soorten.
De vrij grote, bolle Koriandervruchtjes lijken een beetje op peperkorrels en hebben een bitter zoet aroma dat enigszins op dat van een sinaasappelschil lijkt.
De geur is aanvankelijk onaangenaam en doet denken aan de lucht die wandluizen verspreiden, vandaar ook de naam. De Griekse benaming
koriannon - koris betekent bug of wandluis.
Koriander stamt oorspronkelijk uit Klein-AziŽ en is al meer dan 3000 jaar bekend. Al in de antieke Egyptische graven heeft men Koriandervruchten aangetroffen, in die tijd werd deze plant gebruikt bij de behandeling van maag- en darmkwalen.

Koriander of Coriandrum sativum etherische olie heilzaam bij reumatische pijn en spierpijn. Koriander effectief bij oprispingen en hik.. Coriandrum sativum helpt bij menstruatieproblemen en darmkrampen. Koriander bevordert melkafscheiding bij borstvoeding.
foto Pixaby.com

Het kruid komt in diverse oude geschriften voor, o.a. in een beschrijving van de hangende tuinen van Babylon.
Ook
Hippocrates, de Griekse beschermheer van de geneeskunst, gebruikte Koriander als medicijn.

Het kruid werd door de Romeinen uit Klein-AziŽ naar Europa gebracht, niet in het minst omdat zij Koriander verwerkten in hun liefdesdrankjes.

Grieken en Romeinen waardeerden de vrucht vooral als afrodisiacum en benutten het bovendien voor het aromatiseren van wijn.

De Egyptenaren gebruikten gekneusde vruchten als heelmiddel bij slapeloosheid en verstoppingen.
Ook speelde Koriander een rol bij het maken van geurstoffen die gebruikt werden bij religieuze riten.
In de orientaalse keuken is Koriander een veel gebruikt keukenkruid. De gedroogde fijngestampte vrucht wordt als specerij gebruikt en is in de Indonesische keuken als ketoembar bekend.

Hoewel Koriander ook
Chinese Peterselie genoemd wordt komt de plant oorspronkelijk niet uit China maar wordt op grote schaal geteeld in de landen rond de Middellandse Zee, waarbij de oogst van Marokko de kroon spant. Enige andere belangrijke productiegebieden zijn India, Iran, Rusland en Zuid-Amerika.
De etherische olie, Coriandri aetheroleum, wordt gewonnen door stoomdestillatie van gekneusde rijpe vruchten (zaden), is kleurloos of lichtgeel en heeft een zoete houtachtige geur. 120 kilo`s vruchten leveren 1 kilo olie.

Er wordt ook een etherische olie gewonnen door stoomdestillatie van verse, gedroogde bladeren. Deze olie heeft een zeer hoog gehalte aan decylaldehyd.

Koriander wordt in de levensmiddelenindustrie toegepast als smaakmaker in vleesproducten, likeuren en koekjes, bijv. speculaas.

Koriander essentiŽle olie heeft anti-bacteriŽle en anti-inflammatoire eigenschappen. Bovendien is hij een anti-depressivum. *

De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; infecties, mazelen, artritis, slechte bloedsomloop, anorexia, aambeien, kolieken, misselijkheid, krampen, oprispingen, hik, stijfheid, spierpijn, moeilijke spijsvertering, vermoeidheid, menstruatieproblemen, winderigheid, diarree, darmkrampen, kou, zenuwpijn, migraine, depressies, uitputting, spanningen en reumatische pijnen. *
Koriander doodt larven, micro-organismen en wormen.
*
Toegevoegd met Bergamot en Balsemspar aan een neutrale massage-olie is het een goede olie om spierpijn en stijfheid te behandelen.
*

psychisch: Koriander stimuleert het geheugen en heeft een rustgevende invloed op het zenuwstelsel.
De olie wekt een sensuele sfeer, het is een geschikte olie voor vrouwen die hun uitstraling bevestigd willen zien.
*Opwekkend voor geestelijk vermoeide of nerveuze personen, verdampen in de leefruimte samen met Sinaasappel of Rozemarijn. *

contra-indicatie: bij hoge dosering bedwelmend, verdovend, dus met mate gebruiken ! kan sterke opwinding en dan inzinking veroorzaken. niet op gevoelige of beschadigde huid aanbrengen.

mengen met: Koriander kan goed gecombineerd worden met Bergamot, Citronella, Cypres, Den, Gember, Jasmijn, Kaneel en andere specerijenoliŽn, Neroli, Petitgrain, Olibanum, Sandelhout en Scharlei.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving met toepassingen, hier een paar voorbeelden:

verwarmend bad: 3 druppels Koriander, 3 druppels Sandelhout en 4 druppels Gember mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden. *
spanningen: 3 druppels Koriander, 3 druppels Pompelmoes en 5 druppels Ylang Ylang (of Cananga) toevoegen aan 30 ml. basis olie. Met dit mengsel het lichaam licht masseren. *
spierpijn, reumatische pijnen: 3 druppels Koriander, 4 druppels Rozemarijn en 5 druppels Lemongrass toevoegen aan 1 eetlepel basis-olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren. *
verdampen: Koriander werkt rustgevend en troostend bij angstgevoelens, stress en nervositeit. De warmte van Koriander is omhullend en brengt vrouwelijkheid tot uitdrukking. 6 druppels in de aromalamp geven een warm en rustig gevoel. *
ondersteuning immuunsysteem: meng 15 druppels Koriander, 12 druppels Mandarijn en12 druppels Ravensara met 15 druppels Sandelhout en verdamp regelmatig 6-10 druppels van dit mengsel in de woonruimte of inhaleer 1-2 druppels vanaf een tissue. *

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/koriander.htm - laatste wijziging dinsdag 19 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer