oo



volg Anthémis op



etherische oliën

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliën
Lavenblad Salie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
Linaloë
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus
Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliën
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Mos
Mosterd
Motia
Munt Oliën
Muskus
Muskuszaad
Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat
Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom
Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rozemarijn
Rozenhout



prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
basis oliën

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrèmes
shampoo
probeersetjes

massage oliën
huid oliën




   
foto`s
Linaloë   Bursera glabrifolia
Bursera delpechiana
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Linaloë, Bursera glabrifolia, is een hoge tropische struik of boom met een gladde bast en vlezige vruchten die behoort tot de Burseraceae familie. Oorspronkelijk komt de boom uit Midden- en Zuid-Amerika maar wordt nu vooral in India gecultiveerd.

BURSERA GLABRIFOLIA (Kunth) Engl.                          –                                     LINALOE
Familie:
burseraceae. Gebruikt deel:1. hout. 2. zaden en schillen. 3. Bladeren en twijgen. Stoomdestillatie.
Basionym: Elaphrium glabrifolium Kunth.
Nomenclaturaal synoniem: Burseraceae Elaphrium glabrifolium Kunth
Synoniem: Bursera delpechiana.

Etherische olie door stoomdestillatie uit het hout, is een lichtgele vloeistof met een zoet-houtige, bloemige geur die lijkt op rozenhout. Stoomdestillatie uit de zaden en schillen is een kleurloze vloeistof met een terpeenachtige geur, scherper dan de houtolie. Uit de bladeren en Bursera glabrifoliatwijgen wordt ook nog een olie geproduceerd.
Het is een hoge tropische struik of boom met een gladde bast en vlezige vruchten.
De boom is inheems in Midden- en Zuid-Amerika, speciaal Mexico. Hij wordt gecultiveerd in het Verre Oosten, vooral in India. De houtolie wordt voornamelijk geproduceerd in Mexico, de zaad- en schilolie in India. De genus Bursera kent 104 species bomen en struiken. Groeit beneden de 1700 meter. De verspreiding: buiten Amerika komen er een paar species voor in de Galapagos, op de Antillen, de Bahamas, Cuba, Jamaica en Hispaniola.

De autochtone bevolking in het gebied van de Centrale Vallei van Oaxaca heeft het hout jarenlang, twee decennia’s, gebruikt om beeldjes te snijden, de zogenaamde figurines, die alebrijes genoemd worden door de lokale bevolking. Deze activiteit was geconcentreerd in de steden Arrazola en San Martin Tilcajete. De snijwerkjes werden lokaal, nationaal en internationaal verkocht, grote en kleine met prijzen van enige dollars tot honderden dollars voor de grotere snijwerken. De geschiedenis van deze plaatselijke industrie is niet bekend. Dit is uitgegroeid tot een complete industrie, met in totaal een twaalftal steden. Vooral de takken van de bomen worden hiervoor gebruikt. Er is zoveel gekapt de laatste jaren, dat het hout van de Bursera glabrifolia schaars is geworden.
Ook het gebruik van de copal (gom) resin wordt onderschat. Lokaal heeft de resin een enorme rituele waarde gebruikt door heel Mexico vooral bij de halfbloed bevolking. Het resin wordt verkocht op markten en de wierook wordt gebruikt bij religieuze gelegenheden, festiviteiten, begrafenissen en in medicamenten. Deze twee onderwerpen in ogenschouw genomen, moet er een management komen voor de bedreigde Bursera glabrifolia. Ook Tony Burfield waarschuwt voor uitsterven.

De boom wordt al meer dan 100 jaar geoogst voor zijn resin en om etherische olie van te maken en is reeds enkele malen met uitsterven bedreigd. Bovendien is er een hele industrie van het vervaardigen van houtsnijwerken die eveneens het bestaan van de boom bedreigd. Door de destructrie van zoveel tropische wouden blijft de boom bedreigd en kan zich nauwelijks herstellen. Het hout wordt pas voor destillatiedoeleinden gebruikt als de boom twintig of dertig jaar oud is. Ook een belangrijke factor is dat bomen in tropische wouden niet zo groot worden en niet zo snel groeien als in regenwouden. De olie is gedeeltelijk een pathologisch product, omdat de productie gestimuleerd wordt door de stam in te kerven, en die blijkbaar verwond moet worden in de nacht van de volle maan, wil de boom enige olie produceren.
Het zaad is in India bekend als Indiase lavendelolie en wordt hoofdzakelijk gebruikt door de cosmetica-industrie van de staat Mysore, in zepen. In Mexico wordt de houtolie op dezelfde manier gebruikt als rozenhout, dat overeenkomstige bestanddelen bevat.
De olie wordt verder gebruikt in zepen, toiletartikelen en parfums. Aanvankelijk werd het ook veel gebruikt bij de productie van natuurlijke linalol, dat tegenwoordig vooral synthetisch geproduceerd wordt. Veel gebruikt voor huidproblemen, acne, snijwonden, dermatitis en wonden en wondjes. De olie versterkt, beschermd en regenereert de huid. Ook gebruikt bij stress en gerelateerde problematiek.
Een goede olie bij de behandeling van kinderen. Te gebruiken in ziekenhuizen en klinieken om kinderen rustig te maken, bij nerveuze spanningen, stress situaties en angsten. De geur is beschermend en versterkt. Men kan de olie verdampen in combinatie met ylang ylang en kaneel. Kinderen met slaapproblemen kan men masseren met 5 druppels linaloë, lavendel en 50 ml. St. Johannesolie. Zachtjes de voeten masseren.
Bursera glabrifolaDe olie wordt momenteel aangeboden ter vervanging van rozenhout olie, aangezien die door teveel oogsten bijna uitgeroeid is.
De olie van het zaad en het zaadomhulsel door middel van waterdampdestillatie heeft vooral plaats in India en wordt daar Indische lavendelolie genoemd, die hoofdzakelijk gebruikt wordt in zeep en parfum. Lang niet in de handel beschikbaar geweest. (Sylla Sheppard-Hanger in haar Aromatherapy Practitioner Reference Manual NCA (not commercially available). Komt oorspronkelijk uit Mexico, gedestilleerd uit het hout en een beetje uit het zaad. Verschillende species van de bursera werden hiervoor gebruikt, o.a.: B. delpechiana Poisson – B. aloexylon (Schiede)Engl. – B. glabrifolia – B. fagaroides Engl. var. ventricosa. In de jaren 1910-1920 namen de prijzen van de olie een vlucht waardoor de bomen zonder onderscheid werden geoogst, dus niet alleen de echte linaloë bomen maar ook andere species en variëteiten, om maar olie te leveren, ook al gaven ze een inferieure olie. Ook werd zaadolie  toegevoegd. Het resultaat en de kwaliteit van de olie was uiteindelijk zo slecht, dat de handel de olie uit Mexico niet meer afnam en overschakelde op het Brasiliaanse rozenhout, de Aniba rosaeodora, een olie met een ongeveer gelijke chemische compositie.

Een Engelsman, P.J. Anderson bracht het zaad van de B. delpechiana van Mexico naar Zuid India. De bomen groeiden enorm in dat klimaat en van de zaadomhulsels werd een olie gedestilleerd, niet van het hout, bladeren en twijgen. Een onderzoek uit 1934 gaf aan dat de olie bevatte: linalool 47% - linalylacetaat 40.8% - methylheptnol 1.5% - en 8% sesquiterpenen en resinoïde.

Linaloë, Bursera glabrifolia, wordt ook wel de ``Indiase Lavendel`` genoemd De autochtone bevolking in het gebied van de Centrale Vallei van Oaxaca gebruikt het hout al een paar honderd jaar om beeldjes, die alebrijes genoemd worden, te snijden.

De geschiedenis van deze plaatselijke activiteit is niet bekend maar het is wel uitgegroeid tot een complete industrie in een twaalftal Mexicaanse steden.

Vooral de takken van grotere bomen worden voor dit snijwerk gebruikt.
Er is de laatste jaren zoveel gekapt dat het hout van de
Bursera glabrifolia schaars is geworden.
Etherische olie wordt vooral gewonnen uit het hout van de Mexicaanse Linaloë, Bursera delpechiana, die groeit aan de oevers van de Rio Balsa.
Pas na 20-30 jaar kan door stoomdestillatie uit het hout een etherische olie worden gewonnen. Deze olie is lichtgeel van kleur met een zoete bloemige geur, die lijkt op die van Rozenhout. Daarom wordt Linaloë olie vaak verkocht als vervanger voor Rozenhoutolie.
Aanvankelijk werd de olie gebruikt voor het winnen van linalool maar deze stof wordt steeds vaker synthetisch geproduceerd. Linaloë olie wordt door de industrie gebruikt in zepen, toiletartikelen en parfums.

De Engelsman P.J. Anderson brachte het zaad van de
Bursera delpechiana, van Mexico naar India. De bomen gedijen uitstekend in het Indiase klimaat en worden in grote aantallen gekweekt voor het winnen van etherische olie. Deze bijna kleurloze Indiase Lavendel wordt gewonnen uit de zaden en zaadomhulsels. De olie heeft een wat lager linalool en hoger linalyl acetaat gehalte als de Mexicaanse olie en is ook wat scherper van geur.
Soms wordt ook uit de bladeren en de twijgen een olie gewonnen.

Linaloë essentiële olie heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen en is vooral geschikt bij griep en verkoudheid. De olie versterkt, beschermd en regenereert de huid en wordt in de aromatherapie toegepast bij de verzorging van een 'stress-huid' die snel geïrriteerd raakt en rood wordt.
Bovendien o.a.
gebruikt bij acne, dermatitis, wonden, snijwonden, spanningen, nervositeit, stress en angsten. Als voetmassage voor kleine kinderen bij verkoudheid en griep. Geeft als toevoeging in huidoliën, bij regelmatig gebruik, de huid meer weerstand en maakt deze robuuster.

psychisch: Linaloëhout olie is een goede olie bij de behandeling van nerveuze spanningen en stress. Hij verbetert het humeur en kan zelfs pijn verlichten. Bij mentale vermoeidheid verfrist Linaloë de geest en brengt klaarheid in denken en handelen. (toepassen in bad of verdamper)
Kinderen met slaapproblemen kunnen gemasseerd worden met 5 druppels Linaloë en Lavendel in 50 ml. St. Janskruidolie. Zachtjes de voetjes masseren. Of verdamp 1 druppel Linaloë samen met 1 druppel Lavendel op een geursteentje naast het bedje


contra-indicatie: kan bij puur gebruik de huid irriteren

mengen met: Linaloë kan goed gemengd worden met Bergamot, Lavendel, Lavandin, Roos, Sandelhout, Ceder, Rozenhout en Wierook. Met Ylang Ylang of Kaneel bij stress.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
acne: 5-6 druppels Linaloë toevoegen aan een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid dagelijks deppen of afspoelen.
ontspannend bad: 2 druppels Grapefruit Pink, 1 druppels Benzoë, 2 druppels Roosgeranium en 2 druppels Linaloe emulgeren met ¼ ltr. room en aan het badwater toevoegen.
nervositeit: Linaloë in woon- of slaapruimte verdampen werkt rustgevend.
huidolie: 1 druppel Jatamansi, 1 druppel Koriander, 1 druppel Neroli, 2 druppels Linaloe en 1 druppel Mirre toevoegen aan 50 ml. zoete Amandel olie.
massage olie: 8 druppels Linaloë, 3 druppels Ghandiwortel, 4 druppels Amyris en 5 druppels Sinaasappel toevoegen 20 ml. Jojoba en 30 ml. Amandelolie. Ook te gebruiken als huidolie na het baden.
verdampen in de aromalamp: 1 druppel Bergamot, 1 druppel Cardamom, 1 druppel Labdanum, 2 druppels Linaloe
inhaleren bij sinusitis 1 druppel Linaloë en 1 druppel Tea Tree






* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   
vetzuren
recepten


oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliën



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met Rügener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie



   
/aroma/linaloe.htm - laatste wijziging donderdag 27 augustus 2020

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer