oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliŽn
Lavenblad Salie
Lelie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
LinaloŽ
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus

Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliŽn
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Moerasspirea
Monnikspeper
Mos
Mosterd
Motia
Munt OliŽn
Muskus
Muskuszaad

Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat

Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Oud

Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom

Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rosalina
Rozemarijn
Rozenhoutprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   

foto`s

Melaleuca   Theeboom oliŽn
 


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
In etherische oliŽn vinden we de levenskracht en de in de loop der evolutie ontwikkelde afweerkracht van de planten. Theeboom-oliŽn nemen daarbij door hun brede spektrum aan werkstoffen een bijzondere plaats in.
Er zijn ongeveer 215 verschillende Melaleucasoorten, waarvan er 210 uitsluitend in AustraliŽ groeien. In de loop de eeuwen zijn er vele bastaarden, d.w.z. natuurlijke kruisingen, ontstaan zodat de Theeboom familie eigenlijk veel groter is. Bij verschillende soorten van deze tot de Mirte-achtigen, MyrtaceeŽn, behorende bomen werd intensief wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daartoe behoren o.a. Theeboom (Tea Tree) - Niaouli - Cajeputi - Rosalina - Manuka en Kanuka.
                 
       
Cajeputi   Kanuka   Manuka   Niaouli   Tea Tree
                 
Ruim 5.000 jaar geleden hadden de Aboriginals, de oerinwoners van AustraliŽ met de Theeboom een heilzaam middel ontdekt waarmee ze een groot deel van hun kwalen en verwondingen behandelden. Het duurde echter tot laat in de 18e eeuw voordat ook de "witte man" voor het eerst in kontakt met deze bomen kwam. De eerste vermelding over Theebomen vinden we in de geschriften van de botanikus Dr. Joseph Banks die met de ontdekker James Cook omstreeks 1770 naar AustraliŽ kwam. Hij zag hoe de Aboriginals een aftreksel uit bladeren van bepaalde bomen gebruikten om verschillende huidproblemen en wonden te genezen.
De botanische naam Melaleuca stamt uit het Grieks en is een samenvoeging van de woorden 'melas' wat 'zwart' betekent en 'leukos' wat 'wit' beduidt. Vertaald betekent Melaleuca dus 'zwartwit', deze naam is, zoals zovele botanische namen, waarschijnlijk ontstaan uit een vergissing. In eerste beschrijvingen van de Theeboom werden de stam als zwart en de takken als wit beschreven omdat de ontdekkers niet wisten dat in het gebied waarin ze de eerste Theebomen ontdekten kort daarvoor een bosbrand gewoed had. Weliswaar waren het gras en de boombladeren alweer groen maar de stammen van de meeste bomen waren nog roetzwart.
De volgende TheeboomoliŽn hebben net zoals de Australische Theeboom niets met de Theeplant, waaruit gewoonlijk zwarte- en groene thee gewonnen wordt, te maken. De geschiedenis rond de naam Theeboom is ongeveer dezelfde als die van de Australische. De Maori`s en blanke inwoners van Nieuw-Zeeland beweren echter dat Manuka en Kanuka de 'echte Theebomen' van kapitein Cook zijn. Maar ook uit Niaouli en Cajeputi werden aromatische theeŽn bereid. De basiswerking van al deze essentiŽle oliŽn is ongeveer gelijk maar ze kunnen wat gerichter toegepast worden. Om de oliŽn zeer specifiek te kunnen toepassen kunnen ze met elkaar of met echte Lavendelolie gemengd worden.


De beste kwaliteit Cajeputi essentiŽle olie komt uit MaleisiŽ  

Cajeputi

Melaleuca leucadendron, Melaleuca cajeputi

Komt oorspronkelijk van de Molukken maar wordt nu in geheel IndonesiŽ, de Philipijnen en Noord-AustraliliŽ aangeplant. De beste kwaliteit olie komt uit MaleisiŽ
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij griep, koorts, herpes, vette huid, ademhalingsproblemen, spierpijnen, zenuwpijnen, krampen en reumatische klachten
De essentiŽle olie werkt antiviraal, antibiotisch, pijnstillend, slijmoplossend, zenuwsterkend, stimulerend, ontstekingsremmend en bevordert de doorbloeding
De belangrijkste werkstoffen zijn diverse cineolen, monoterpenen, monoterpenolen en sesquiterpenen. Een analyse van onze Cajeputi-olie vindt u >>> hier


Kanuka essentiŽle olie heeft een met cortison vergelijkbare werking  

Kanuka

Kunzea ericoides, syn. Leptospermum ericoides

Komt oorspronkelijk uit AustraliŽ maar wordt nu onder namen Witte Manuka en Witte Tea Tree veel in Nieuw-Zeeland aangeplant.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij reumatische klachten, bindweefselzwakte, spataderen, akne, slechthelende huid en wonden, lethargie en angst.
De essentiŽle olie werkt ondersteunend bij het herstellen van een ziekte, antireumatisch, antiallergisch, pijnstillend, ontstekingsremmend en stimuleert de functie van de bijnieren
De belangrijkste werkstoffen zijn monoterpenen, sesquiterpenolen, sesquiterpenen, monoterpenolen. Een analyse van onze Kanuka-olie vindt u >>> hier


Manuka

Leptospermum scoparium

  Manuka wordt in Nieuw-Zeeland veel aangeplant voor de productie van essentiŽle oliŽn
Komt oorspronkelijk uit Oost-AustraliŽ maar is nu onder namen Rode Manuka, Tea Tree en Kahikatoa in Nieuw-Zeeland bekend. De boom wordt ook in TasmaniŽ, Nieuw-Guinea en Zuidoost-AziŽ aangeplant.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij infecties, schimmelinfecties, bronchitis, artrose, artritis, reumatische klachten, eczeem, psoriasis, allergiŽn en zenuwproblemen.
De essentiŽle olie werkt antiseptisch, antibiotisch, antiviraal, antimycotisch, ontstekingsremmend, pijnstillend, jeukonderdrukkend en bevordert het ophoesten van slijm.
De belangrijkste werkstoffen zijn monoterpenen, sesquiterpenolen, sesquiterpenen, triketonen. Een analyse van onze Manuka-olie vindt u >>> hier


Niaouli essentiŽle olie kan stabiliserend op de hormoonhuishouding werken  

Niaouli

Melaleuca viridiflora, Melaleuca quinquenervia

Komt oorspronkelijk uit AustraliŽ (Queensland en New South Wales) maar is nu ook inheems op Madagaskar.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij bronchitis, akne, koorts, diarree, reumatische klachten, tuberkulose, luchtwegproblemen, spataderen en aderontsteking.
De essentiŽle olie werkt antiseptisch, antibiotisch, antiviraal, antimycotisch, ontstekingsremmend, koortsverlagend, beschermend, slijmoplossend, insectenwerend, weefselversterkend en ondersteunt bij psychische problemen.
De belangrijkste werkstoffen zijn verschillende cineolen, monoterpenen, monoterpenolen, sesquiterpenen, sesquiterpenolen en zwavelverbindingen. Een analyse van onze Niaouli-olie vindt u >>> hier


Tea Tree essentiŽle olie is het wondermiddel van de Australische aboriginals  

Tea Tree

Melaleuca alternifolia

Komt oorspronkelijk uit AustraliŽ maar wordt nu ook in India en andere kleine gebieden in AziŽ voor de productie van etherische oliŽn aangeplant.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij alle denkbare infecties, wonden en huidproblemen.
De essentiŽle olie werkt antiseptisch, antibiotisch, antiviraal, antimycotisch, ontstekingsremmend, beschermend, insectenwerend, weefselversterkend en ondersteunt bij psychische problemen.
Deze olie bevat 48 organische verbindingen en is daarmee de meest interessante essentiŽle olie omdat de toepassingsmogelijkheden zeer breed zijn. Belangrijk voor een goede kwaliteit olie is de verhouding tussen de werkstoffen 1,8-cineol en terpinen-4-ol Het aandeel van de eerste moet onder 3%, van de tweede boven de 40% liggen. Een analyse van onze Theeboom-olie vindt u >>> hier


Rosalina etherische olie door hoog linalool gehalte beijzonder geschikt voor kinderen  

Rosalina

Melaleuca ericifolia

Komt oorspronkelijk in het wild voor in moerassen en kustgebieden van AustraliŽ. Wordt heden voor de productie van etherische oliŽn in grote plantages gekweekt.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij alle denkbare infecties en luchwegproblemen. Eveneens geschikt voor kleine kinderen.
De essentiŽle olie werkt antiseptisch, expectorant, antimycotisch, sedatief, spasmolytisch, bij luchtwegcongestie en ondersteunt bij psychische problemen.
Deze olie bevat meer dan 100 organische verbindingen en werd in 1950 geÔdentificeerd. Belangrijk voor een goede kwaliteit olie is de verhouding tussen de werkstoffen 1,8-cineol en linalool. Een analyse van onze Rosalina-olie vindt u >>> hier

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste werkstoffen in Melaleuca-oliŽn en het percentage wat een goede kwaliteit olie moet bevatten:
Monoterpenoleen
Monoterpenolen zoals Geraniol, Linalool, Terpineol en Terpinen-4-ol hebben krachtige antivirale, antimycotische en antibacteriŽle eigenschappen.
Terpinen-4-ol is een zeer huidvriendelijke stof die in een hoog percentage in Tea Tree olie voorkomt. Naar richtlijnen van het Australische ministerie dient een goede kwaliteit olie minimaal 35% te bevatten. Ook in andere etherische oliŽn komt deze stof voor, echter niet in zo`n hoge concentratie.
Cineol
Het aandeel aan Cineol, soms ook Eucalyptol genoemd mag in een goede kwaliteit Tea Tree olie niet hoger zijn dan 3,5%
OliŽn met een zeer hoog Cineol gehalte, zoals Cajeputi, Niaouli en in het bijzonder Eucalyptus hebben een gunstige werking bij de bestrijding van bacteriŽn en virussen en worden op grond van hun slijmoplossende en pijnstillende eigenschappen bij voorkeur gebruikt bij luchtwegproblemen.
Monoterpeen
Monoterpenen - Pinenen en Terpinenen zijn met een gehalte tot 45% de tweede belangrijke werkstof van de Australische TheeboomoliŽn. Cajeputi en Niaouli bevatten ca. 25% van deze stof, Kanuka zelfs tot 65%. Deze werken pijnstillend, onstekingsremmend, slijmoplossend en anti-allergisch. Het uitdrogen van de huid, wat bij langdurig gebruik kan voorkomen, is te verhinderen door het mengen met Lavendel, Palmarosa of Manuka. Alleen Dennenaaldenolie bevat een nog hoger percentage aan monoterpenen, het gehalte kan hier oplopen tot 85%.
Cadineen
Cadinen geldt in een percentage van 1-3% als uitgeproken huidvriendelijk. Allergische huidreacties, ontstekingen, alsook jeuk worden door deze stof verminderd. Voor het helen van wonden geldt cadinen als ťťn van de werkzaamste middelen. Alleen Manuka (tot 65%) en Mirre (tot 90%) bevatten een hoog percentage van deze interessante werkstof.
Viridiflorol
Behoort tot de groep van Sesquiterpenolen en komt in Theeboomolie slechts in een geringe concentratie, meestal onder 1%, voor. Viridiflorol ondersteunt eveneens de wondheling en stimuleert het gehele organisme. De stof versterkt het bindweefsel en stabiliseert de stofwisseling in spierweefsel. Niaouli- en Kanuka olie hebben een in verhouding hoog gehalte, tot 10%
Leptospermoneen
uit de groep der Triketonen is interessant om de slijmoplossende, antibacteriŽle en antimycotische werking. Manuka olie bevat tot 25% en is de enige etherische olie waarin deze stof wordt aangetroffen.

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/melaleuca.htm - laatste wijziging woensdag 20 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer