oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliŽn
Lavenblad Salie
Lelie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
LinaloŽ
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus

Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliŽn
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Moerasspirea
Monnikspeper
Mos
Mosterd
Motia
Munt OliŽn
Muskus
Muskuszaad

Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat

Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Oud

Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom

Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rosalina
Rozemarijn
Rozenhoutprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Mirte   Myrthus communis
olie-analyse
Myrti aetheroleum - Folia myrti - Myrthe / Sanskriet: Bola / Hindi: Vilayati menhadi - Hina


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Myrthe of Mirte, Myrthus communis, is een tot 5 meter hoge, groenblijvende struik met geurige witte bloemen en scherp gepunte bladeren. De naam Mirte stamt af van het Griekse Mirtos, struikje der liefde.
Deze aromatische struik komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is nu in het wild langs de dorre berghellingen van de meeste Middellandse-Zeelanden te vinden. Hij verspreidt een geur die veel op die van de Jeneverbes lijkt.
Het hout is hard en laat zich gemakkelijk bewerken. Het wordt gebruikt voor het maken van meubels, draaiwerk en beeldsnijwerk.
Uit de stralend witte bloemetjes ontstaan in de herfst blauwzwarte vruchten. In ItaliŽ en Griekenland wordt uit deze vruchten een siroop gemaakt die bij hoesten en verkoudheid aan kinderen gegeven wordt.
Mirte of Myrthe etherische olie heilzaam bij bronchitis, verkoudheid, griep en neusverstopping.  Myrthus communis helpt bij angsten en obsessies.  Mirte verdrijft oververmoeidheid. Mirte werd al in de oudheid gecultiveerd en in vroege tijden was het een symbool van vruchtbaarheid, liefde en het huwelijk.
Bij feestelijke gelegenheden werden Mirtetakken verbrand en kregen bruiden een krans van Mirtebladeren.

Bij de Grieken en Romeinen was Mirte gewijd aan de godinnen der liefde, Aphrodite en Venus.
De tempels van Venus waren omringd met Mirtestruiken.

Dioscorides behandelde long- en blaasinfecties met extracten uit Mirtebladeren.
Ook de Joden waren verzot op Mirte, zij noemden hun geliefde koningin Esther dan ook Hadassa, afgeleid van hadas, de hebreeuwse naam voor Mirte.
Takken van de variant
Myrthus trifoliata dienen de IsraŽlieten als versiering bij hun Loofhuttenfeest.

Vroeger werden in het Midden-Oosten baby`s met gemalen Mirtebladeren bepoederd.
In sommige streken rond de Middellandse Zee verpakt men lamsvlees, varkensvlees en gevogelte vlak voor het opdienen in Mirtebladeren.
Schaapsherders roosteren hun vlees meestal op Mirtetakken.

Mirte behoort tot de Myrtaceae, een plantenfamilie met ca. 100 geslachten en 3000 soorten. Het geslacht Eucalyptus met ruim 600 soorten uit AustraliŽ en TasmaniŽ is ťťn van de belangrijkste geslachten uit deze familie.

In de Volksgeneeskunde wordt de slijmoplossende en antiseptische werking van Mirte-olie benut bij de behandeling van chronische aandoeningen van de luchtwegen Ook wordt een thee uit bessen en bladeren toegepast bij luchtwegproblemen.

De etherische olie, Myrti aetheroleum, wordt gewonnen door stoomdistillatie van de bladeren en twijgen. 1000 kilo vers plantenmateriaal levert 1 kilo olie.
De gelige vloeistof heeft een fijne aromatische frisse kamferachtige geur die enigzins aan Eucalyptus en Niaouli doet denken. In de zuidelijke landen wordt de olie als
eau d'Ange, engelswater, zeer gewaardeerd.
In de oudheid werd de aromatische olie ook als parfum gebruikt, heden vooral als geurstof in reukwaters of als smaakstof in sauzen. Op Corsica en SardiniŽ wordt door maceratie in alcohol een aromatische likeur geproduceerd.
Mirto Bianco uit de bladeren en Mirto Rosso uit de bessen.

Mirte essentiŽle olie heeft uitstekende anti-catarrale en antiseptische eigenschappen. Het geeft verlichting bij luchtwegproblemen en werkt reinigend en zuiverend in de huidverzorging.
In de aromatherapie o.a.
gebruikt bij; acne, aambeien, open/grove poriŽn, chronisch hoesten, tuberculose, infecties, sinusitis, hoofdpijn, verslijmde luchtwegen, bronchitis, griep, verkoudheid, neusverstopping, slijmvliesontsteking, krampen, oververmoeidheid, obsessies. *
Vanwege de milde werking is Mirte heel geschikt voor de behandeling van hoesten en borstklachten bij kinderen. De olie is zeer effectief bij verdampen en inhaleren.
*

psychisch: Mirte is verfrissend en verkwikkend, harmoniseert wisselende stemmingen. Heeft een verzachtende werking bij boosheid en verbetert het humeur. Verdampen in de leefruimte. *

spiritueel: Bijzonder geschikt bij meditaties. Mentaal heeft Mirte een sterke zuiverende werking en stelt een mens open voor liefde en schoonheid. Steunt bij angsten en obsessies, het stimuleert om met zichzelf in het reine te komen.

contra-indicatie: altijd verse olie gebruiken, geoxideerde olie kan de huid irriteren. niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. niet gebruiken bij kinderen onder 5 jaar. voorzichtig bij spastische luchtwegproblemen.

mengen met: Mirte kan goed gemengd worden met Arveden, Bergamot, Citroen, Cipres, Gember, Hysop, Kruidnagel, Laurier, Lavandin, Lavendel, Limoen, Rozemarijn, Rozenhout, Scharlei, Tea Tree en specerijenoliŽn.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
bronchitis: 10 druppels Mirte, 20 druppels Niaouli en 5 druppels Citroen toevoegen aan 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren. *
griep: 2 druppels Mirte, 2 druppels Den en 2 druppels Citroen mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een goed warm bad en iedere dag 20 minuten baden. *
luchtverfrisser: 10 druppels Mirte en 5 druppels Lemongrass maken een rokerige ruimte weer fris. *
verdampen: 3 druppels Mirte en 3 druppels Jatamansi kalmeren en zorgen voor een goede nachtrust. *
keelpijn: 5 druppels Mirte en 5 druppels Amyris toevoegen aan 50 ml. Jojoba olie. Bij keelpijn de keel meermaals per dag inwrijven. *
verdampen: bij hoofdpijn, keelpijn en sinusitis. *
verdampen: 6 druppels Mirte en 4 druppels Citroen in het saunawater zorgen voor een plezierige atmosfeer. Attentie etherische oliŽn nooit zonder water over de hete stenen schenken, ze zijn brandbaar. *
sinusitis: meng 20 druppels Mirte met 20 druppels Ravensara en 20 druppels Pepermunt Eucalyptus. Inhaleer regelmatig 2 druppels van dit mengsel. *

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/mirte.htm - laatste wijziging woensdag 20 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer