oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliŽn
Lavenblad Salie
Lelie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
LinaloŽ
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus

Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliŽn
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Moerasspirea
Monnikspeper
Mos
Mosterd
Motia
Munt OliŽn
Muskus
Muskuszaad

Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat

Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Oud

Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom

Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rosalina
Rozemarijn
Rozenhoutprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Munt   Mentha
 


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Etherische oliŽn van verschillende Muntsoorten hebben een heilzame werking Muntplanten behoren tot de Lipbloemigen, lamiaceae en komen oorspronkelijk uit het verre oosten.
Ze zijn via Noord-Afrika en Zuid-Europa uiteindelijk ook in Noord-Europa terechtgekomen.
Munt heeft eeuwen lang in hoog aanzien gestaan bij Egyptenaren, Grieken, Romeinen en ook bij nomadenstammen in Noord-Afrika.

Pas aan het eind van de 17e eeuw werd de Pepermunt door de britse bioloog Ray (latijn: Raius) uitvoerig omschreven en kreeg de plant de naam Mentha palustris.

In 1705 beschreef de pharmaceut Dale uit Essex de heilzame werking van het kruid, waardoor het al snel ook in Europa een grote bekendheid kreeg.
In de loop van de daaropvolgende eeuwen is Pepermunt over de gehele wereld verspreid en zijn er ontelbare variŽteiten gekweekt.
De bij iedereen wel bekende Pepermunt, Mentha piperita, is een gestandariseerde kruising van de Watermunt, Menta aquatica en de Groene Munt, Mentha spicata. Door het voortdurende selecteren en kruisen met andere Muntsoorten zijn sterk geurende planten met een hoog gehalte aan mentholrijke etherische oliŽn ontstaan die nog maar weinig op het oorspronkelijke Muntkruid lijken.
De vele variŽten zijn soms moeilijk te herkennen, vaak zijn de verschillen minimaal en verwarring is dan ook niet uitgesloten. Algemeen is echter de vierkante stengel en het gehalte aan mentholhoudende etherische oliŽn, looizuren en bitterstoffen. Op deze pagina vindt u een kleine keuze aan Muntsoorten waarvan een deel ook in de aromatherapie wordt gebruikt.


Akkermunt essentiŽle olie heilzaam bij astma en andere luchtwegproblemen   Japanse Munt etherische olie heilzaam bij zenuwpijnen   Watermunt essentiŽle olie wordt in de aromatherapie niet gebruikt   Chinese Munt etherische olie werkzaam bij hoofdpijn, migraine en kiespijn
Mentha arvensis   M. arvensis piperascens   Mentha citrata   Mentha haptocalyx
Akkermunt   Japanse Munt   Citroen Munt   Chinese Munt
De Akkermunt, Menta arvensis is in onze streken ook in het wild te vinden. Karakteristiek voor dit kruid is de bloeistand, in tegenstelling tot andere Munstsoorten staan de bloemen in de bladoksels. Akkermunt is de belangrijkste cultuurplant voor de winning van menthol.
De etherische olie is bijzonder werkzaam bij astma en zenuwpijnen
  Ook de Japanse Munt, Mentha arvensis var. piperascens, bevat veel menthol, hoewel het gehalte niet zo hoog is als bij de Akkermunt. De heilzame etherische olie wordt o.a. gebruikt bij krampen, hoofdpijn en migraine.   Citroenmunt, Mentha piperita var. citrata, is een munt met een zeer milde, citroenachtig geur. Het kruid wordt ook wel Bergamotmunt genoemd omdat de geur van het heldergroene, olie-achtige blad erg veel lijkt op de geur van Bergamot vruchten. Door het ontbreken van menthol heeft dit kruid geen specifieke Mintgeur.   Chinese Munt, Mentha haptocalys, een variŽteit van de Pepermunt heeft vergelijkbare eigenschappen en wordt ook veel als keukenkruid en voor het bereiden van thee gebruikt. De etherische olie is minder scherp.


Herts Munt essentiŽle olie wordt in de aromatherapie nauwelijks toegepast   Mitcham Muntolie wordt veel in zoetwaren gebruikt.   Mentha Piperita etherische olie is heilzaam bij maag- en darmproblemen en zenuwpijnen   Poleimunt etherische olie is door het hoge pulegoongehalte giftig
Mentha longifolia   Mentha piperita mitcham   Mentha piperita   Mentha pulegium
Herts Munt   Engelse Munt   Pepermunt   Poleimunt
Mentha Longifolia of Hertsmunt is in Europa nog in het wild te vinden. Het kruid heeft lange, smalle, grijsgroene bladeren en purperen bloemen. Als keukenkruid speelt het geen rol en ook de etherische olie kent in de aromatherapie geen beduidende toepassingen.   Engelse Munt, Mentha Piperita var. Mitcham, is een bijzonder geurige variŽteit van de Mentha piperita. Zijn etherische olie wordt vooral in zoetwaren, bijv. After-Eight, gebruikt.   De Pepermunt, Mentha piperita, is de belangrijkste cultuurvorm van alle muntsoorten. De uit dit kruid gewonnen etherische olie is voor de industrie erg belangrijk en wordt o.a. voor de bereiding van essences, likeuren en zoetwaren gebruikt. Ook in de aromatherapie kent de olie vele toepassingen.   Polei, Mentha pulegium, wordt al heel lang als traditioneel geneesmiddel gebruikt. De etherische olie is een kleurloze tot lichtgele olie met een zware muntgeur en wordt hoofdzakelijk gebruikt als geurstof in wasmiddelen en goedkope parfums. Vanwege de giftigheid wordt de olie in de aromatherapie nauwelijks toegepast.


Kruizemunt etherische olie geeft de karakteristieke geur en smaak aan kauwgom   Appelmunt heeft een mintachtige appelgeur.  De etherische olie wordt in de aromatherapie niet gebruikt.   De etherische olie van de Rondbladige Munt heeft in de aromatherapie geen toepassingen   Kattenmunt etehrische olie heeft een sterke aantrekkingskracht op katten.
Mentha spicata   Mentha rotundifolia   Mentha suaveolens   Nepeta cataria
Kruizemunt   Appelmunt   Rondbladige Munt   Kattenmunt
Dit kruid heeft onder de engelse naam "Spearmint" grote bekendheid gekregen. De etherische olie van Kruizemunt, Mentha spicata,wordt gebruikt als smaakstof in kauwgom en verleent dit porodukt ook de karakteristieke geur.
In de aromatherapie wordt de olie o.a. gebruikt bij spanningen, krampen en zenuwpijnen.
  Appelmunt, Mentha rotundifolia, is een variŽteit van de Mentha suaveolens. De grote, behaarde groene blaadjes worden als keukenkruid gebruikt. De appelgeurende etherische olie heeft toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. Voor de aromatherapie heeft deze olie geen betekenis.   Van de wilde Rondbladige Munt, Mentha suaveolens, kennen we verschillende variŽteiten waarvan de Appelmunt, Mentha rotundifolia, en de Ananas Munt de bekendste zijn.   Kattenmunt, Nepeta cataria, is een meerjarig kruid met een aromatische pepermuntachtige geur. De behaarde blaadjes worden als huismiddel gebruikt bij de behandeling van met koorts verbonden aandoeningen. Het kruid heeft een stimulerende werking op katten. De etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij hyperactiviteit en stress

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/muntolien.htm - laatste wijziging vrijdag 22 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer