oo


volg Anthťmis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Cocos   Cocos nucifera
olie-analyse
Kokosnoot / Sanskriet: Narikela / Hindi: Gari, Nariyal, Narial


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De oorsprong van de Cocospalm, Cocos nucifera, is Zuid-Amerika. De werelwijde verbreiding dankt de Palmboom aan het drijfvermogen van zijn vruchten die met een zeestroming soms vele duizenden kilometers kunnen afleggen. Heden is de boom in het hele tropische gebied tussen de keerkringen, vooral in kustgebieden te vinden. De Cocospalm heeft daar een grote economische betekenis gekregen en wordt nu in grote plantages gecultiveerd.

Cocosolie wordt gewonnen uit copra, het vruchtvlees van de Cocosnoot
foto Pixaby.com

De Cocosnoot hoort botanisch gezien tot de steenvruchten. De boom heeft een gladde, slanke stam en kan tot 30 meter hoog worden, de kroon bestaat uit 25 tot 50 grote geveerde bladeren.
De Cocospalm kan meermaals per jaar bloeien, er worden dan honderden manlijke en slechts weinige vrouwelijke bloemen gevormd.
Pas na 12 jaar wordt de opbrengst commercieel interessant, een volwassen boom kan tot 100 vruchten per jaar leveren.

Na de oogst worden de vruchten van hun vezelige schil ontdaan, deze vezels worden o.a. gebruikt voor de fabricage van touw.
De noten worden gehalveerd en het vruchtvlees, de copra, verwijderd.
Dit wordt dan in de zon of in droogkamers gedroogd.
Gedroogde copra bevat 60-70% vet wat door persen of extraheren gewonnen wordt.
Het ruwe vet wordt aansluitend meestal nog geraffineerd en gedesodoriseerd. Het gereinigde Cocosvet of Cocosolie wordt hoofdzakelijk in de levensmiddelenindustrie verwerkt, bijv. in braadvet of margarine.

Op de huid heeft Cocosolie een verzachtende en beschermende werking en is daarom een goede basis voor zepen en andere huidverzorgende producten. In (sub)tropische landen wordt het pure vet in het haar gewreven als bescherming tegen de uitdrogende werking van de zon.
*
Cocosolie behoort tot de nietdrogende oliŽn, trekt heel langzaam in de huid en kan daardoor uitstekend tegen uitdroging beschermen een nadeel is dat de huid lang vet blijft. *

Gebruik Cocosolie puur of in mengsels voor de verzorging van; droge of ruwe huid, droog haar, eelt, kloven. De olie wordt alleen bij hogere temperaturen (boven 30į C.) vloeibaar en is een uitstekende basis voor etherische oliŽn, laat zich ook goed mengen met andere basisoliŽn. *

contra-indicatie: door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren kan puur gebruik bij weinige mensen een lichte huidirritatie veroorzaken

Hier een voorbeeld van toepassing in de huidverzorging:
recept voor handcrŤme bij droge handen; 25 ml Cocos olie, 5 ml Tarwekiem olie, 5 druppels Kamille, 5 druppels Citroen en 5 druppels Lavendel *
Rio de Coco, natuurcosmetica op basis van biologische Cocos voor de verzorging van een vochtarme huid. Puur natuur zonder minerale olie, synthetische geurstoffen of conservering



* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn



De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.



   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aromabasis/cocos.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer