oo


volg Anthťmis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Komkommer   Cucumis sativa
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Komkommer, Cucumis sativa, komt oorspronkelijk uit het noorden van India, waar hij ruim 4000 jaar geleden groeide op de zuidelijke hellingen van de Himalaya. Het is een rankende ruw behaarde plant die behoort tot de plantenfamilie Cucurbitaceaea. De vrucht, botanisch gezien eigenlijk een bes, heeft een zeer geringe voedingswaarde omdat hij hoofdzakelijk uit water bestaat.
Vroege ontdekkingsreizigers brachten deze plant naar andere delen van AziŽ en het gebied rond de Middellandse Zee. Bewezen is dat de Komkommer in het oude Egypte al gecultiveerd werd. In vele oude geschriften o.a. het Gilgamesh epos en ook de Bijbel wordt de Komkommer als groente beschreven.
Komkommer was bij de oude Grieken en Romeinen erg populair, niet alleen als vrucht maar ook om de gunstige huidhelende eigenschappen van het sap.
De Romeinse keizer Tiberius had dagelijks, zomer en winter, Komkommers op zijn eettafel staan.
Naar verluidt gebruikten de Romeinen kunstmatige teeltmethoden, vergelijkbaar met de huidige kassen, om het gehele jaar vruchten te kunnen oogsten.
In die tijd waren de vruchten veel kleiner, in grootte vergelijkbaar met de huidige Augurk.

Waarschijnlijk introduceerden de Romeinen de plant ook in Noord-Europa waar ze in Engeland in de 19e eeuw voor het eerst in kassen geteeld werd.
Komkommer is een natuurlijke bron voor de vitaminen B1 en C, hij heeft ook verzachtende en licht diuretische eigenschappen.
De vrucht werkt ontslakkend en stimuleert darmen, nieren en de huid. Ook voor diabetica is Komkommer belangrijk omdat hij de bloedsuikerspiegel doet dalen.


foto Munki

In de volksgeneeskunde van de antieke volken werd het sap gebruikt voor de behandeling van brandwonden, decubitus, zweren en slecht helende wonden. De pitten hebben evenals Pompoenpitten een diuretische werking.

De cosmetische industrie gebruikt de Komkommer in veel schoonheidsproducten omdat de Ph-waarde gelijk is aan die van de menselijke huid en hij een aangename geur heeft. Komkommergel is een ideale verzorging voor vermoeide ogen en voor de behandeling van zwellingen.

Komkommersap is zeer geschikt voor de verzorging van een vette huid met verstopte poriŽn, hij hydrateert de huid en versterkt de elasticiteit. Het sap werkt ververzachtend bij bijna alle huidproblemen, eenvoudig aanbrengen en indien mogelijk zachtjes inmasseren en laten opdrogen.

Uit de gereinigde en gedroogde pitten wordt door persing een hoogwaardige olie gewonnen die rijk is aan omega-3 en natuurlijke tocoferolen en fytosterolen. Dit hoge aandeel tocoferol en tocotrienol beschermt de huid effectief tegen vrije radicalen. Na het persen wordt zorgvuldig gefilterd om een briljante, bleekgele olie te verkrijgen met een mild, fris Komkommer aroma.

Komkommerzaadolie is naar de mening van schoonheidsspecialisten een beschermende olie met
koelende, voedende en verzachtende eigenschappen.De olie behoort tot de halfdrogende oliŽn, laat zich uitstekend over de huid verdelen en trekt goed in.

Komkommerpitolie wordt door aromatherapeuten puur of gemengd met een andere basisolie als massage- of huidolie o.a. gebruikt bij; zonnebrand, pukkels, acne, rimpels, eczeem, psoriasis, striae, droge hoofdhuid, zweren, slecht helende wonden. *
Puur voor de verzorging van een rijpere huid, futloos haar en broze nagels.
*

contra-indicatie: niet erg lang houdbaar, daarom niet in mengsels toepassen die lang bewaard moeten worden.

Hier voorbeelden van toepassing uit de huidverzorging:
ruwe huid en rimpels: voeg 1-2 druppels Neroli etherische olie toe aan 50 ml. Komkommerzaad olie en verzorg hiermee de huid dagelijks. Geeft de huid weer elasticiteit. *
ogen: meng 20 ml. Abrikozenpit olie met 30 ml. Komkommerzaad en verzorg de oogleden dagelijks met dit mengsel. *


* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.




De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aromabasis/komkommer.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer