oo


volg Anthémis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
Aloë vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
Schwarzkümmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliën
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliën
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliën
huid oliën


Anthémis webshop
honderden oliën in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Neem   Azadirachta indica
olie-analyse
Indische Lelie - Margosa Tree - Niem boom / Sanskriet: Nimba - Nim


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De positieve eigenschappen van de Neemboom, Azadirachta indica of Antelaea azadirachta, zijn al vele duizenden jaren bekend. In vroege medische Sanskriet geschriften is reeds een opsomming te vinden van de helende werking van de vruchten, zaden, bladeren en wortels. Alle delen van de boom vinden reeds vele eeuwen hun toepassing in de Ayurvedische geneeskunde. Lang voordat de medicinale werking van wilgenschors (aspirine) door de Europese geneeskunde ontdekt werd vonden Neemextracten ook in de westerse volksgeneeskunde hun toepassing.
Neemboom is al sinds de oudheid bekend om zijn geneeskrachtige en insectenwerende werking
foto Sarangib
De meeste Indiaërs zijn met Neem opgegroeid als deel van hun voedsel, medicijnen of hygiëne. Veel mensen in India eten grote hoeveelheden Neembladeren en nemen vaak Neemolie in.
Dat Neem voor mensen niet schadelijk is mag blijken uit de meer dan 4000 jaar oude toepassing van Neem producten in de Ayurvedische geneeskunde. Ook bij de toepassing op gewervelde dieren zijn geen bijwerkingen bekend.
Anders ligt dit bij insecten, Neemextracten zijn uitstekende biologische insecticiden en kunnen in de land- en tuinbouw met succes toegepast worden.
Wetenschappelijke onderzoekingen hebben aangetoond dat de werkstoffen uit de Neem insecten niet direct doden maar verhinderen dat ze zich voortplanten of vervellen kunnen.
Het is duidelijk dat deze werking enige tijd in beslag neemt. Het effect zal dan ook pas na enige tijd, 1-2 weken, zichtbaar zijn.

In Neem werden meer dan 40 werkstoffen gevonden maar de onderzoekingen zijn nog steeds in volle gang. Dit verklaart het brede werkingsspectrum van de Neem producten. De olie bestaat voor 10-20% uit biologische actieve bestanddelen waarvan de belangrijkste
azadirachtin, meliantriol, salannin, nimbin en nimbidin zijn.
Vooral
azadirachtin is effectief in de bestrijding van meer dan 200 soorten insecten en schimmels.
  • werkt op het hormoonsysteem en verhindert dat larven zich kunnen ontwikkelen
  • verhindert vraat
  • verhindert door de geur dat met Neem behandelde planten aangevreten worden
  • is ongevaarlijk voor nuttige insecten zoals bijen en gewervelde dieren
  • verstoort de ontwikkelingscyclus van schimmels

Neemextracten kunnen ingezet worden bij de bestrijding van alle soorten luizen, mijten (ook huisstofmijt), cicaden, draadwormen (nematoden) en schimmels bijv. meeldauw.
Het is natuurlijk van belang de effecten op andere delen van de voedselketen te onderzoeken. Het is echter gebleken dat Neem geen zichtbare nadelige invloed heeft op dieren die van de insecten leven.

Omdat Neem voor gewervelde dieren niet giftig is, is het een ideaal bestrijdingsmiddel tegen parasieten op
huisdieren In het bijzonder dieren die door hun lichaamsgeur insecten aantrekken zijn gebaat bij een behandeling met Neemextracten.
Neembladextract is ook een ideaal middel om slaapplaatsen van huisdieren vrij van parasieten te houden.

Neemolie, heeft in India bij lichamelijke klachten dezelfde functie als vroeger Ricinusolie in de westelijke wereld. Bij bijna ieder kwaaltje krijgen de kinderen een theelepel Neemolie. Pure olie smaakt nog slechter als Ricinusolie dus de kinderen moesten wel erg ziek zijn voordat zij Neemolie innamen. Modern onderzoek heeft uitgewezen dat Neemolie niet geschikt is voor baby`s en kleine kinderen, desondanks blijft het in India een veel gebruikt medicijn bij kinderkwaaltjes.

De zaden van de Neemboom zijn rijk aan
vetzuren die vaak 50% van het gewicht uitmaken. Door het koude persen van de gedroogde zaden en het daarna filteren blijft de werkzaamheid van de biologisch actieve stoffen als bijv. azadirachtine, nimbin of salannin behouden. De stroperige olie met een zwavelachtige geur die veel op Knoflook lijkt, is zeer bitter en bevat veel vitaminen en essentiële aminozuren.
Bij
lage temperaturen is de olie dik en stroperig, na verwarmen tot max. 35 °C wordt hij vloeibaar en kan dan uitstekend verwerkt worden.
Oleum Melia, is een hoogwaardige niet drogende olie met uitstekende huidregenererende eigenschappen die geschikt is voor ieder huidtype en als huismiddel gebruikt kan worden bij allerlei huid- en haarproblemen.
Meermaals gereinigde en van bitterstoffen ontdane olie wordt ook wel als spijsolie gebruikt.


Gebruik: De aromatherapie meent dat Neemolie puur of in mengsels o.a. kan worden gebruikt bij; verzorging droge of gevoelige huid, pijnen, herpes, psoriasis, acne, dermatitis, oedemen, (zwemmers)eczeem, huidschimmels, nagelschimmels, roos, scabiës en hoofdluis. *
De gemeende desinfecterende en ontstekingsremmende werking van de olie is vooral effectief bij huidaandoeningen. *
De sterke geur kan goed gemaskeerd worden met Lavendel - Palmarosa of Rozenhout etherische olie.

contra-indicatie: De knoflookachtige, zwavelige geur maakt het puur toepassen in verschillende gevallen wel eens lastig. tijdens de zwangerschap niet puur gebruiken

Op grond van zijn biologisch actieve werkstoffen vooral
azadirachtin is Neemolie naar de mening van onderzoekers en specialisten bijzonder werkzaam in de afweer van muggen, vliegen en andere lastige insecten en kan goed worden toegepast in mengsels die op de huid bij mens en dier aangebracht kunnen worden. *
Deze mengsels zijn naar hun mening eveneens geschikt voor het besproeien van planten. Voor een goede emulsie de Neemolie in een verhouding van 4:1 met een emulgator bijv. rimulsan mengen. Dit toevoegen aan 1 liter lauwwarm water of gel.
*
Ook stofmijt kan zodoende met Neemolie bestreden worden, matrassen en vloerbedekking besproeien met blad- of zadenextact.
*
Neemzaden, kunnen goed gebruikt worden voor het zelf samenstellen van een natuurlijk afweermiddel tegen allerlei schadelijke insecten in huis en tuin. Eveneens houden gemalen Neemzaden uw groententuin vrij van slakken. De toepassing is heel eenvoudig: *

Voeg aan een liter warm water 50 gr. gekneusde of grof gemalen Neemzaden toe en laat dit onder regelatig omroeren ongeveer 24 uur trekken. Het mengsel zeven en u kunt aan de slag, in de koelkast is het ongeveer 3 dagen houdbaar. *

toepassing bij planten: planten besproeien of met een penseel op de bladeren aanbrengen. Het pure extract kan ook voor het gieten gebruikt worden. In beide gevallen na 10-14 dagen herhalen. *

toepassing bij dieren: het dier besproeien en het extract goed inmasseren of er in baden. De behandeling kan indien noodzakelijk dagelijks plaatsvinden zolang de vacht er niet zichtbaar onder lijdt. *

toepassing bij slakken: Strooi grof gemalen Neemzaden tussen de planten in uw moestuin. De zaden hebben een vrij langdurige werking maar bij overmatige regen kunnen de zaden weggespoeld worden. De sterke geur zal de slakken snel verdrijven. *
Traditioneel zijn Neembladeren en Neemschors belangrijke leveranciers voor werkstoffen die in oude medische preparaten gebruikt worden. Omdat de bladeren en schors het gehele jaar beschikbaar zijn is het relatief eenvoudig een tinctuur of extract te maken.
De bioactieve werkstoffen zijn in alcohol of water oplosbaar, daarom worden Neemtincturen en Neemextracten in recepten door tuiniers veel gebruikt.
*

Neembladeren, bestaan uit 20% vezels, 50% koolhydraten, 15% proteïnen, 5% vet, 8% potassium, 2 % calcium en bevatten veel essentiële aminozuren. (bekend zijn alanin 1,2%, asparagin 3,4%, aspartis 2,7%, zystin 3,3%, glutamin 3,1%, isoleicin 1%, phenylalin 3,2%, prolin 2,1%, threonin 2,4%, tryptopan 1,4% , taurin 0,7%, en valin 2,98%, in sommige aanbouwgebieden zijn ook caroteen en ascorbinezuur gevonden)

Het gebruik van Niembladeren in kleinere hoeveelheden is volgens onderzoekers veilig, ze bevatten echter hoogwerkzame stoffen en moeten zeker niet als milde toepassing gezien worden. Zoals bij alle andere plantaardige substanties zijn er mensen die Neembehandelingen niet verdragen. Een toepassing dient derhalve gestopt of geminiseerd te worden als er ongewenste bijwerkingen optreden. *

Extracten uit Neembladeren zijn eenvoudig zelf te maken. Hier een paar toepassingen verstrekt door specialisten en tuiniers:

Neembladextract: voeg 30 gr. grof gemalen Neemblad toe aan 1 liter warm water en laat dit 3 dagen trekken. Na het zeven is het mengsel klaar voor gebruik. In de koelkast is het ongeveer 3 dagen houdbaar. *

Neembladtinctuur: 25 gr. Neembladeren in een vijzel verkleinen en aan 100 ml. alcohol (70%) toevoegen, maximaal 1 week laten trekken daarna zeven. Meerdere maanden houdbaar. *

toepassing bestrijden van bladluis, spint, witte vlieg: besproei de aangetaste planten met Neembladextract. Bij voorkeur `s morgens en niet in de volle zon. Indien noodzakelijk de behandeling na 10-14 dagen herhalen. *

toepassing bestrijden van motten: besprenkel 50 gr. Neembladeren of 50 gr. gekneusde Neemzaden met 20 druppels Lavendel, 10 druppels Ceder en 10 druppels Citronella etherische olie. Vul hiermee een katoenen zakje en hang dit in de kleerkast. *

toepassing baden bij huidproblemen: voeg 250 ml. bladextract toe aan een warm bad of hang een zakje met 25 gr. fijn gemalen bladeren in het badwater. Baad minimaal 1x per week ± 20 minuten.
In India behoort baden met Neembladeren bijna tot dagelijkse routine. Bij bijna alle huidproblemen van allergische reacties tot ernstige aandoeningen wordt een bad met Neem voorgeschreven.
*

Tot op heden zijn geen bijwerkingen bekend als Neem op de huid toegepast wordt noch van de Neemolie noch van de Neembladeren. Veel meer schijnt het, dat als Neem plaatselijk en uitwendig toegepast wordt de dermatologische klachten verminderen.
*

Zeer fijn gemalen bladeren kunnen in een kruidenpakking of als toevoeging in een gezichtsmasker gebruikt worden. *
Neemschors, de heilzame werking van de schors van de Neemboom wordt in de Ayurvedische geneeskunde gelijkwaardig gezien aan de werking van Neembladeren. Vooral is de schors bekend om zijn wonderbare werking bij de behandeling van tandvleesontstekingen en mondslijmvliezen. Men weet heden dat de schors katechinen bevat en andere stoffen die het immuunsysteem sterken. De belangrijkste stoffen in de schors zijn proteïnen, alkaloiden, bitterstoffen en mineralen. Wetenschappelijk bewezen is de aanwezigheid van de volgende aminozuren: argenin 0,125%, asparaginzuur 0,375%, aspartische zuren 0,28%, zysteine 0,5%, glutaminzuur 0,239%, isoleucine 0,057%, methinine 0,125%, norleucine 0,128%, phenylalanine 0,088%, proline 0,3% en tryptophan 0,456%. Enige andere stoffen die werden gevonden zijn nimbin, nimbinin, nimbidin, nimbosterol en een magosine bitterstof. *
 

TOEPASSINGEN
verstrekt door diverse gebruikers

recept voor het bestrijden van Meeldauw: voeg 5 ml. Neemolie, 2½ ml. emulgator, 5 ml. lecitin en 1 ml. Tea Tree etherische olie toe aan 1 liter lauwwarm water. Goed schudden en de aangetaste planten enige malen bespuiten. *
recept voor badolie: 3 ml. Neemolie mengen met 70 ml. olie naar keuze, bijv. Amandelolie, Avocado-olie of Distelolie, 5 ml. etherische olie naar keuze bijv. Rozenhout, Palmarosa, Hoblad of Lavendel en 13 ml. emulgator. Het mengsel goed roeren en per bad 2 eetlepels toevoegen. *
recept voor muggenverdrijver: meng 2 ml. Neemolie met 100 ml. Cocosolie en voeg hier naar wens 20 druppels Lavendel en/of 20 druppels Palmarosa aan toe. Dit mengsel op de huid aangebracht houdt muggen op afstand. *
toepassing bestrijding bladluis, spint, witte vlieg: besproei de aangetaste planten met Neemolie-emulsie of Neemzaad-extract. Bij voorkeur ‘s morgens vroeg en niet in de volle zon. Indien nodig kan de behandeling na 10-14 dagen herhaald worden. *
toepassing bestrijding bladluis en andere schadelijke insecten op kamerplanten: 1 theelepel Neemolie, 1 theelepel Neemtinctuur en 2 druppels Tea Tree etherische olie toevoegen aan 50 ml. alcohol. Goed schudden en mengen met 450 ml. water. Een plantenspuit met dit mengsel vullen en de aangetaste planten grondig bespuiten ook aan de onderzijde. *


* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliën


   

Anthémis webshop
honderden oliën in therapeutische kwaliteit


recepten


oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



Oliën van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliën




wrattenoliën


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliën

natuurllijke massage oliën zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliën



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediënten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediënten

   
/aromabasis/neem.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer