oovolg Anthťmis opbasisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
Algenmasker
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Centella
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Cranberryzaad

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Granaatappel
Hazelnoot
Hennep

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Teunisbloem

Walnoot
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


Hertshoornolie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
receptenzepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn

webwinkel

   
foto`s
St. Janskruid maceraat   Hypericum perforatum
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Sint Janskruid, Hypericum perforatum, komt in Europa, Noord-Afrika en West-AziŽ op zonnige bos- en weideranden veelvuldig voor. Het is een zeer "oud" medicinaal kruid wat ook al in de antieke wereld voor de verzorging van wonden gebruikt werd. In de Middeleeuwen gold het Johanneskruid als een "fuga demonum" een kruid om de duivel te verjagen. Zodoende heeft dit wondermooie kruid in de volksmond vele namen die wijzen op deze vermeende eigenschap.

St. Janskruidolie voor de verzorging van een onrustige, onzuivere huid. In bad of massage-olie bij zenuwachtigheid en geestelijke onrust
foto Pixaby.com

De plant draagt de naam Sint Janskruid omdat de zwarte klieren van de goudgele bloemen een rood hartje bevatten.

In de zwarte puntjes en streepjes op de
bloemstelen, kelk en bloembladeren zit een rode harsachtige stof, hypericine, die jeukende irritaties veroorzaken kan.
Wrijft men de zwarte puntjes tussen de vingers fijn dan blijft de rode hars eraan kleven.

Er is een sage uit de middeleeuwen waarin het heet, dat de plant ontstond uit het bloed, dat Johannes de Doper bij zijn onthoofding verloor.

Het Oudgermaanse midzomerfeest ging over in het christelijke St. Jansfeest en het juist in de dagen van de hoogste zonnestand bloeiende kruid werd gebruikt om het altaar te versieren.

De duivel was evenwel ook actief en perforeerde de bladeren met duizenden gaatjes, in de hoop, dat de plant daarvan dood zou gaan.
Als men de bladeren tegen het licht houdt zijn de met etherische olie gevulde gaatjes goed te zien. Ook werd het kruid rond deuren en ramen van huizen en stallen bevestigd om onweer en boze geesten te weren.

De bloemhoofdjes van het Sint Janskruid werden vroeger gebruikt voor de behandeling van wonden, ontstekingen en brandwonden. Maar het kruid staat vooral bekend om zijn werking op de geestelijke gesteldheid. Bij depressies, angsten, overbelaste zenuwen, slapeloosheid, beginnende dementie, premenstruele spanningen en overgangsperikelen werkt St. Janskruid herstellend, ontspannend en rustgevend. Het kan ook helpen bij bedplassen als gevolg van emotionele problemen.

Behalve zijn werking op het zenuwstelsel, heeft St. Janskruid ook een stimulerende werking op het hormonale stelsel en de circulatie.
*
Inwendig kan het kruid als kalmeringsmiddel gebruikt worden bijv. bij maagproblemen, het werkt langzaam maar het geeft een duurzaam resultaat.
*
St. Janskruid maceraat, Oleum hyperici, is naar mening van de aromatherapie een uitstekende steun bij de genezing van wonden en ook aan te bevelen bij een onrustige, onzuivere huid. Op de huid kan het St. Janskruidmaceraat onverdund worden gebruikt, maar in de meeste gevallen zou een 1 op 10 verdunning al zeer werkzaam zijn. Het maceraat is een ideale basis voor massage olie bij jicht, spierproblemen en artritis. *

De aromatherapie meent St. Janskruid maceraat puur of in mengels te kunnen gebruiken voor de verzorging van; droge of ruwe en schrale huid, spierpijn, rugpijn, spit, reumatische klachten, zonnebrand. *

contra-indicatie: Het in de olie aanwezige hypericin verhoogt de lichtgevoeligheid van de huid; daarom na het gebruik van de olie niet in de zon en ook niet op de zonnebank.


Hier een voorbeeld van toepassing uit de huidverzorging:

recept voor massage-olie bij spierproblemen; voeg aan 50 ml. Zonnebloemolie 25 ml. St. Janskruid en een paar druppels Lavendel toe, masseer de pijnlijke spieren met dit mengsel. *

recept voor een huidolie bij een schrale huid; meng 25 ml. Amandelolie met 5 ml. St. Janskruid en 10 ml. Arganolie. Voeg hieraan een paar druppels Rozenhout toe. ** De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽnDe meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.   


vetzuren
recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽnwelke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingmassage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen


Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding
Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
   
/aromabasis/stjan.htm - laatste wijziging zaterdag 15 december 2018

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer