oovolg Anthťmis opetherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen

Attars
blends


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen

insecten verdrijven

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

haar verzorging
huid verzorging

hydrolaten

zalven
gels


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
Magnesium olie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsinfo plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo

massage oliŽn
huid oliŽn
disclaimer
sitemap

   HET HAAR


Gemiddeld hebben we 90.000 hoofdharen. Het zichtbare gedeelte dat uit de hoofdhuid komt heet `haarschacht`. Het onzichtbare gedeelte steekt schuin in de hoofdhuid en heet daarom `haarwortel`.

We houden ons het meeste met het zichtbare gedeelte bezig, we wassen het, kammen, borstelen en fŲhnen het, verven het en experimenteren met shampoo, conditioner en gel.

Het geheim van het haar zit echter in de hoofdhuid, de plaats waar ons haar groeit.

Net zoals een plant alleen gedijt in goede, gezonde aarde, groeien onze haren pas echt goed als onze hoofdhuid gezond is. Dat betekent dat we ons veel meer moeten richten op het verzorgen van de hoofdhuid dan op het haar zelf.


Sterke, glanzende haren zijn het gevolg van een goed functionerende hoofdhuid en gezonde haarwortels.


Eigenlijk verschilt het `gedrag` van onze hoofdhuid niet zoveel van onze gezichtshuid. Ook de hoofdhuid reageert sterk op invloeden van binnen en buiten; op intensieve werking van zonlicht, op voeding, zorgen en stress.


Gezond eten met veel granen en groenten komt niet alleen de gezichtshuid, maar ook de hoofdhuid en daarmee het haar ten goede. Een graan als gerst of gierst is rijk aan kiezelzuur en dat heeft een heel goede invloed op de haargroei en de kwaliteit van het haar.

Het gaat er vooral om het evenwicht te vinden tussen vet en droog. Allerlei planten extracten en mineralen kunnen ervoor zorgen dat daar uiteindelijk een balans gevonden wordt. Uiteindelijk, want het haar reageert niet van de ene op de andere dag. Er is tijd voor nodig om haarwortels en hoofdhuid gezond te maken.WASSEN


Veel mensen gebruiken behoorlijk warm water en een flinke scheut shampoo om hun haren te wassen. Het haar wordt daarna meteen uitgespoeld en met een handdoek stevig afgerost.

Wie zijn haar wil sparen kan het beter anders doen. Gebruik lauwwarm water, het haar wordt dan niet zo snel droog en bros, en gaat meer glanzen.

Maak het haar nat met lauwwarm water en neem een klein beetje shampoo, bijv. een natuurlijke shampoo met plantenextracten of Dode Zee mineralen.

Plantenextracten activeren de doorbloeding van de hoofdhuid en zorgen dat deze in goede conditie blijft. Dode Zee mineralen stabiliseren het vocht/vetgehalte van de hoofdhuidcellen.


Gebruik maar weinig shampoo, een hoeveelheid ter grootte van een euro is ruim voldoende. Doe de shampoo niet rechtstreeks uit de fles/tube op het haar, maar verdeel het eerst in de handpalm.


Geef het haar eerst een `voorwasbeurt`, waardoor vuil en vet de tijd krijgen om los te komen. Spoel het dan uit met lauwwarm water en neem weer een beetje shampoo.

Masseer nu de hoofdhuid goed met de vingertoppen tot de huid een beetje tintelt. Spoel het haar daarna heel goed uit en dep het met een handdoek zo droog mogelijk. Deze manier spaart het haar en maakt het kammen eenvoudiger.

…ťn keer wassen in de 4 ŗ 5 dagen is meestal voldoende.


Vaker wassen hangt af van persoonlijke omstandigheden. Wie stoffig werk doet of in een `vuile`omgeving woont zal geneigd zijn het haar vaker te wassen. Bij iedere dag wassen kan de`voorwasbeurt` komen te vervallen.

Kam het haar na het wassen even door met een grove kam en sprenkel er dan een beetje haarwater op of gebruik een conditioner. Als haarwater kan heel goed een hydrolaat, bijv. Rozenwater worden gebruikt

  • Masseer het haarwater zachtjes met de vingertoppen in de nog vochtige hoofdhuid. Dit houdt het haar fris, zacht en soepel. Laat het haar daarna `aan de lucht` drogen, of fŲhn het droog op de laagste stand.
  • Verdeel de conditioner goed over het haar en laat deze een poosje inwerken. Dan uitspoelen met lauwwarm water, droog deppen en eventueel fŲhnen op de laagste stand
Een hoofdhuid in slechte conditie kan duidelijk verbeterd worden door het regelmatig gebruik van een haarmasker. Vooral een haarmasker met Dode Zee mineralen is zeer effectief.

Ľ

droog haar
Veel mensen hebben last van droog, dor haar met gespleten punten als het lang is. Haarpunten die eenmaal gespleten zijn, zijn ook met de allerbeste behandeling niet meer goed te krijgen. Het beste is daarom een stukje af te knippen.

Om droog haar weer bij te laten komen is een haarmasker een goede oplossing. Laat het masker goed intrekken en was het haar daarna 1-2 keer met shampoo. Herhaal dit wekelijks tot het haar zijn natuurlijke glans terug heeft.

Verlies de moed niet te vlug, want het haar reageert nu eenmaal niet zo snel als de huid.
Regelmatige verzorging met Kokosvet verhindert gespleten haarpunten.

Ľ

vet haar
Bij vet haar is het evenwicht van de hoofdhuid verstoort en werken de talgkliertjes te hard. Het is dan ook zaak de hoofdhuid tot rust te brengen, was daarom het haar niet iedere dag, sla gerust een dag over.

Een milde manier van wassen is het gebruik van haarzeep op basis van Olijfolie.


Mineralen shampoo`s reguleren op zich de talgproductie al. Gebruik uit ongeduld geen agressief werkende middelen tussendoor, want dan moet het evenwicht opnieuw worden gevonden. Let er verder vooral op dat de temperatuur van het water niet te hoog is

Blijft het haar vet, ondanks alle pogingen en geduld, pak de zaak dan nog wat krachtiger aan en gebruik een tijdje een modder haarmasker

Ľ

haaruitval
Ons haar groeit in de regel zo`n 0,2 mm per dag. De levensduur verschilt per haarsoort. Zo is de levensduur van onze wimperharen ongeveer 3 maanden. Met onze hoofdharen doen we wel 4 jaar.

Daarna wordt het haar afgestoten: het wordt er door het nieuwe haar uitgedrukt of tijdens het kammen uitgetrokken.
Als de talgklieren te hard werken en het haar dus extreem vet is, kan dat gepaard gaan met haaruitval. In dat geval kan een goede verzorging voor vet haar helpen. Gaan er abnormaal veel haren verloren, dan is er iets anders aan de hand.

Ga na of bij het wassen niet te heet water wordt gebruikt of beperk het aantal keren wassen. Soms ligt de oorzaak in het gebruik van bepaalde medicijnen of is er een infectie. Vaak ook ligt de oorzaak dieper en zijn er overmatige spanningen.

Hier kan met verzorgingsmiddelen weinig worden bereikt. Evenals bij het vroegtijdig kaal worden dat bijna alleen optreedt bij mannen.

Schimmelinfecties kunnen goed bestreden worden met Tea Tree etherische olie of met onze schimmelolie. Dit kan puur worden gebruikt of door een neutrale shampoo worden gemengd.

Psoriasis of eczeem op de hoofdhuid kunnen effectief met een Dode Zee mineralen behandeld worden.

Ľ

roos
Roos wijst op een verstoring van de functies van de hoofdhuid. In dit geval vindt er een overmatige celvorming plaats.

Hierdoor hebben de cellen niet meer voldoende tijd om hun normale veranderingsproces van gewone cel tot hoorncel door te maken. De niet volledig ontwikkelde cellen vormen dan opeenhopingen van roosschilfers.

Een lichte vorm van roos kan vaak al effectief behandeld worden door consequent;
  • een Mineralen shampoo te gebruiken. Goed werkende behandelingen vindt u >> hier
Alle DSD producten en Dode Zee mineralen zijn per e-mail te bestellen bij Anthťmis aromatherapie
Zwaardere vormen zijn heel goed te behandelen met Dode Zee mineralen shampoo in combinatie met een moddermasker of modderpasta. Kijk bij de volgende modderbehandelingen voor droog haar met roos of vet haar met roos.
Roos is een hardnekkig probleem, dus moet de behandeling zeker een paar maanden volgehouden worden. Meestal treedt na enige weken verbetering op, maar houd vol tot de roos geheel verdwenen is.

Ľ

BESCHADIGD HAAR
Tegen storm, wind en regen is ons haar over het algemeen goed opgewassen. Met warm fŲhnen en permanenten heeft het haar het moeilijker. Een permanent is eigenlijk niets anders dan een permanente vervorming van het haar en dat verstoort op den duur de haarstructuur.

De conditie van het haar kan zo slecht worden dat de haren breken.Het haar kan duidelijke verbetert worden door het met Kokosvet te behandelen en voor het wassen haarzeep te gebruiken.

Behalve de vorm kan ook de kleur van het haar niet meer naar de zin zijn. Verven is dan een voor de hand liggende oplossing. Verven met de gangbare chemische middelen beschadigen het haar op den duur. Bovendien komt de verf direct met de hoofdhuid in contact en daardoor in de bloedbaan terecht. dit kan problemen veroorzaken.

Een goed alternatief is verven met plantenverf, waarvan Henna de bekendste is. Door combinaties met andere plantenextracten zijn Henna haarverven in vele kleuren verkrijgbaar. Bovendien heeft Henna uitstekende haarverzorgende eigenschappen.
 

Ľ

   

vetzurenwrattenoliŽn


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam


Edom huidverzorging

aanbiedingrecepten


massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen


welke olie voor welke kwaal
  haar.htm - laatste wijziging maandag 28 januari 2019

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer